Nyhet

Gir utenlandske arbeidstakere d-nummer på grensen

  • Publisert:

Skatteetaten oppretter "skattekontor" på grenseoverganger for å tildele d-nummer til utenlandske arbeidstakere når de testes for covid-19 ved ankomst til Norge.

Løsningen er midlertidig og skal hjelpe helsesektoren i smittesporingsarbeidet.

D-nummer er et norsk identitetsnummer som brukes til å identifisere utenlandske borgere som planlegger å oppholde seg i Norge mindre enn seks måneder, eller mer enn seks måneder, men ikke oppfyller vilkårene for å få tildelt et fødselsnummer. Skatteetaten bistår nå helsesektoren ved å tildele d-nummer på et tidligere tidspunkt enn vanlig.

Når en tilreisende kommer fra utlandet og får d-nummer, blir det enklere for kommunene å følge opp de som tester positivt for covid-19, eller som ikke følger karantenereglene. D-nummeret brukes til å registrere prøvesvar etter testing ved ankomst til en av 33 teststasjoner på grenseoverganger i landet.

Tidligere har den testede blitt tildelt et hjelpenummer i systemene som benyttes av teststasjonene. Et d-nummer fungerer bedre enn hjelpenummeret da det kan brukes i alle de ulike systemene som benyttes i forbindelse med prøvesvar, analyse og smittesporing. For de som ikke omfattes av ordningen med d-nummer vil det fortsatt tildeles hjelpenummer.

Gjelder arbeidstakere som tester seg

Skatteetaten tildeler d-nummer kun til de som har rett på dette etter dagens regelverk. Det vil si innreisende arbeidstakere. Arbeidstakere som ikke testes for covid-19 vil ikke få tildelt et d-nummer. De som skal jobbe i Norge må fortsatt møte personlig på et skattekontor for å melde innflytting og/eller søke om skattekort etter at de er ferdig med innreisekarantene.

Skatteetatens ansatte vil også være behjelpelige med å søke opp d-numre for reisende som allerede er tildelt et d-nummer, men som har glemt det.

Skatteetaten er ikke fysisk tilstede, men har utplassert teknisk utstyr på alle teststasjonene. Slik kan teststasjonen ha sikker kommunikasjon med Skatteetatens ansatte som sitter ulike steder i landet. ID-dokumentene skannes av de ansatte på teststasjonen. Ansatte fra Skatteetaten tildeler og registrerer d-nummeret i Innreiseregisteret.

Teststasjoner i hele landet

Det blir "skattekontor" på 33 teststasjoner i hele landet, der grensestasjoner på vei, flyplasser og havner omfattes av løsningen.

Skatteetaten vil være tilgjengelige for teststasjonene som er tilknyttet grensestasjonene 24 timer i døgnet, 7 dager i uken.

Viktig informasjon

De 33 teststasjonene med "skattekontor" på grensen er:

Teststasjon

Type grense

Karigasniemi/Karasjok

Vei

Kautokeino

Vei

Flesland

Luft

Bergen havn

Sjø

Bodø lufthavn

Luft

Graddis

Vei

Magnormoen

Vei

Støa

Vei

Karmøy

Luft

Storskog

Vei

Neiden

Vei

Tana

Vei

Kjevik

Luft

Kristiansand havn

Sjø

Umbukta

Sjø

Bjørnfjell

Vei

Riksåsen

Vei

Gardermoen

Luft

Oslo havn

Sjø

Svinesund

Vei

Bjørkebekk

Vei

Ørje

Vei

Langesund

Sjø

Risavika

Sjø

Sola

Luft

Tromsø

Luft

Helligskogen

Vei

Værnes

Luft

Storlien

Vei

Vauldalen

Vei

Torp

Luft

Larvik

Sjø

Vigra

Luft