Pressemelding

Kunder straffet for kjøp av svarte tjenester

  • Publisert:
Viktig informasjon

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

Flere kunder har fått forelegg for å kjøpe svarte tjenester innenfor bygg/anlegg- og verkstedtjenester. En kunde er også dømt til fengsel.

I forbindelse med to straffesaker i Troms, så er både en aktør innen bygg-/anleggstjenester og en aktør innen verkstedtjenester domfelt i tingretten for å drive ulovlig virksomhet uten å betale skatt som skulle komme fellesskapet til gode.

- En ting er at hovedaktørene er domfelt, men vi har også etterforsket flere av kundene deres og har gitt forelegg for grovt uaktsomt skattesvik. En kunde er også dømt til fengsel, og selv om kundenes betalinger varierte stort i størrelse, så viser sakene at også privatpersoner risikerer å havne i strafferegisteret hvis man kjøper såkalt svarte tjenester, sier politiadvokat Mona Madsen i Troms politidistrikt.

Det er Skatteetaten som står bak anmeldelsene av hovedaktørene og som også har bedt politiet se nærmere på kundenes betalinger. Skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten mener dommene og foreleggene med tydelighet viser at også kunder må være bevisst hvem de handler med og hvordan de betaler.

– Enkelt sagt er det slik at svart arbeid eksisterer fordi det finnes etterspørsel. Du som forbruker er ikke fritatt ansvaret for å gjennomføre egne undersøkelser i kjøpssituasjoner. Disse sakene understreker også forbrukers ansvar for å bidra til å forebygge svart arbeid, sier Nilsen.

Det er gitt forelegg på mellom 10.000 og 60.000 kroner til 15 kunder for overtredelse av straffeloven § 380 om grovt uaktsomt skattesvik, og en kunde er også dømt til 90 dager fengsel, både betinget og ubetinget. Foreleggene og fengselsdommen er vedtatt og er rettskraftige.

Hovedaktørene ble domfelt i tingretten i sommer og i fjor sommer, dommene er rettskraftige. Hovedaktøren innen bygg/anleggstjenester ble dømt til 2 år og 3 måneder fengsel og inndragning på 1.642.082 kroner. Hovedaktøren innen verkstedtjenester er dømt til 7 måneder fengsel og inndragning på 774.000 kroner. I tillegg fikk sakene skattemessige konsekvenser for hovedaktørene i form av økt skatt og avgift.

Dette kan du gjøre for å unngå svart arbeid:
• Velg seriøse virksomheter. Ta en grundig sjekk av bakgrunnen til dem som skal jobbe for deg.
• Ikke betal kontant. Det gjør det lettere for useriøse virksomheter å jobbe svart. Du har krav på å betale via en bank. Da står du sterkere om du vil klage eller reklamere på en vare.
• Unngå dørsalg. Ikke slipp inn ukjente.
• Er virksomheten ført opp i Brønnøysundregisteret og Merverdiavgiftsregisteret? Du kan likevel ikke være sikker på at virksomheten er seriøs.
• Når du skal bygge eller pusse opp hus eller hytte: www.skatteetaten.no/om-skatteetaten/om-oss/forebyggende-arbeid/tettpa/ 
• Les firmasjekken og huskelisten på: www.handlehvitt.no 
• Les mer om råd mot arbeidslivskriminalitet: www.politiet.no/rad/arbeidslivskriminalitet

Pressekontakt:
Politiadvokat Mona Madsen i Troms politidistrikt, tlf. 770 43 610
Skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten, via pressetlf. 945 01 000