Pressemelding

Rekordmange tipset Skatteetaten

  • Publisert:
Viktig informasjon

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

I løpet av fjoråret mottok Skatteetaten 7 641 tips om skatte- og avgiftsunndragelser. Aldri før har etaten mottatt flere tips i løpet av et år.

Dette er en økning på 85 prosent sammenlignet med 2019. En stor andel av tipsene knytter seg til forhold i bygg og anleggsbransjen, men mange tipser også om forhold i serveringsbransjen, og innen transport og skjønnhetspleie.

Historisk er det mange som tipser om utleieforhold og uoppgitte inntekter i Norge og utlandet. I tillegg handler tipsene også om arbeidslivskriminalitet og grov skattekriminalitet. Tips er en av flere viktige informasjonskilder som hjelper Skatteetaten med å forebygge og bekjempe unndragelser.

–  Når folk deler informasjon med oss om forhold de mener vi bør ettergå, så har vi et godt system for å følge opp. Tips bidrar i mange tilfeller til at vi avdekker regelbrudd, og kan være en avgjørende brikke som gjør innsatsen vår mer treffsikker, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør i divisjon innsats i Skatteetaten.

Koronatips

Skatteetaten mottok 438 tips knyttet til offentlige støtteordninger i forbindelse med koronapandemien. En del av tipsene blir delt med andre offentlige etater som politi, ØKOKRIM og NAV for oppfølging.

– Tips har blant annet vært en god informasjonskilde for etatens kontrollarbeid i forbindelse med regjeringens kompensasjonsordning. Samtidig har vi ikke avdekket omfattende misbruk med de tiltakspakkene vi har ansvaret for, sier Nilsen.  

Alle tips blir vurdert

I 2019 etablerte Skatteetaten en enklere og mer brukervennlig tipsløsning. Nå registreres, vurderes og håndteres alle tips enhetlig gjennom et nasjonalt tipsmottak. Alle som tipser oss får en bekreftelse på at vi har mottatt tipset.

– Vi setter stor pris på informasjon som folk deler med oss. Når vi får detaljerte opplysninger om en sak, er det enklere å følge opp tipset. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke dele informasjon om hvordan saken behandles videre, men alle innsendte tips blir vurdert, forteller Nilsen.

Skatteetaten tar personvern på alvor, og selv om tipsløsningen gir anledning til å tipse anonymt oppfordrer avdelingsdirektøren tipsere til å dele sin kontaktinformasjon. Tipseren kan ofte sitte på verdifull informasjon.  

– Økonomisk kriminalitet har store konsekvenser for samfunnet, det er derfor viktig at folk sier ifra. Tips hjelper oss med å bygge kunnskap om hvordan de kriminelle opererer. Ditt bidrag kan utgjøre en forskjell, sier Nilsen.