Koronavirus – viktig informasjon fra Skatteetaten

Pressemelding

Sikre deg seriøse håndverkere – unngå å bli lurt

  • Publisert:

Skatteetaten gjennomfører i disse dager en landsdekkende kampanje for å advare mot svart arbeid og useriøse håndverkere, og samtidig informere om hvordan du sikrer at de du hyrer inn til jobben har orden i mer enn verktøykassa.

- Sommertid er oppussingstid og koronasituasjonen fører også til at mange har mer tid til ulike prosjekter. Derfor har vi nå en kampanje for både å advare og informere om hva du bør tenke på når du skal kjøpe håndverkstjenester, sier underdirektør for avdeling skattekriminalitet, Trond Båtnes.

Bør ha orden i mer enn verktøykassa
Skatteetaten har i løpet av den siste tiden delt ut nærmere 175 000 brosjyrer i norske postkasser med informasjon om hva du kan gjøre for å unngå å handle med useriøse aktører. 

- Vi opplever at de fleste ønsker å velge seriøse aktører, men er usikre på hvor de kan finne god informasjon. Vårt mål er å bevisstgjøre og hjelpe forbrukerne til å ta velinformerte valg, og velge seriøse aktører som betaler skatter og avgifter, samt bidrar til rettferdig konkurranse og det norske fellesskap, forteller Båtnes. 

Dette må du passe på:

  • Ta en bakgrunnssjekk på virksomheten, slå opp i bedriftsdatabaser
  • Skriv kontrakt
  • HMS-kort: Alle som jobber på bygg- og anleggsplasser skal ha HMS-kort. Det betyr at både maleren så vel som elektrikeren skal ha dette kortet synlig, også når vedkommende jobber hjemme hos deg
  • Be om faktura med merverdiavgift (MVA)
  • Betal via bank

- Desto flere punkter du undersøker, desto tryggere står du. Til syvende og sist blir det fort forbrukeren som har handlet svart som ender opp som taperen. Er det feil eller mangler ved arbeidet, kan det bli vanskeligere å nå gjennom med en klagesak. Ikke minst risikerer du å bli stilt til medansvar, og blant annet måtte betale for de skattene og avgiftene håndverkeren unndro, sier Båtnes. 

Sjekk hvem du handler med
Skatteetaten oppfordrer folk til å lese brosjyren de får, og besøke nettstedet handlehvitt.no for flere gode råd om hvordan du går frem for å finne gode og seriøse håndverkere. Der finner du også informasjon om medansvar.  

- Og, hvis noe er uklart, er du velkommen til å ta kontakt med oss for videre veiledning, oppfordrer Båtnes.

 

Dersom du har spørsmål til innholdet i pressemeldingen er det pressetelefonen som skal kontaktes.