Bindende forhåndsuttalelse

Skattespørsmål i relasjon til leasingavtale

  • Publisert:

Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet, avgitt mai 2003 (BFU 19/03)

Innsenders fremstilling av faktum og jus

På bakgrunn av de opplysninger som er gitt i anmodningen, legges det til grunn at selskapet er et finansieringsselskap som driver med leasing til næringsdrivende og aksjeselskaper. Bønder utgjør en stadig større målgruppe vedrørende leasing av traktorer, innredning av driftsbygninger osv.

Skattyter, som er bonde, ønsker å lease en driftsbygning av finansieringsselskapet (heretter kalt selskapet). Bygningen skal stå på konsesjonspliktig eiendom. Skattyter skal selv bekoste opparbeidelse av tomt og oppsetting av ringmur. Skattyter skal drive med produksjon og bearbeiding av blomster i bygningen.

Skattyter søker om leasingfinansiering av selve bygningen som vil bestå av elementer og tak. Leasingavtalen vil ha en løpetid på 17 til 22 år med full nedbetaling. Ved utløpet av leasingperioden kan skattyter velge om han vil:

a) Returnere utstyret til selskapet eller leverandør b) Fortsette leieforholdet til 1/12 av opprinnelig leie c) Anmode om å få kjøpe utstyret av selskapet (pris er ikke fastsatt)

Bygningen kan demonteres og salgsverdien i demontert stand vil være større enn demonteringskostnadene.

Innsender ønsker Skattedirektoratets syn på den skattemessige behandlingen av leasingkontrakten når det gjelder inntektsføring, saldoavskrivning og utgiftsføring. Det er fremlagt en standardkontrakt som skal benyttes mellom partene.

Skattedirektoratets vurderinger

Skattedirektoratet skal bemerke at det legges til grunn som opplyst at selskapet driver næringsvirksomhet ved leasing til næringsdrivende og aksjeselskaper. Skattedirektoratet skal i det følgende ta stilling til den skattemessige behandlingen av leasingavtalen mellom selskapet som bortleaser (selskapet) og skattyter som leaser (skattyter) ved leasing av elementene til en driftsbygning. Det er opplyst at partene vil inngå en standard leasingavtale. Kopi av selskapets standardavtale er fremlagt.

Etter Skattedirektoratets syn vil det avgjørende være hvem som privatrettslig skal anses som eier av bygningselementene etter avtalen. Dette må vurders konkret, og det legges bl.a. vekt på partenes rettigheter, plikter og risiko etter avtalen også i forhold til leasinggjenstandens restverdi ved utløpet av leieperioden og avtalens innhold for øvrig.

Det er i saken gitt en del opplysninger som taler for at selskapet er å anse som eier av bygningselementene. Det fremgår av standardkontrakten § 2 at selskapet er formell eier i leasingperioden og har rett til å tinglyse dette.

Skattyter kan ikke selge, pantsette, fremleie eller på annen måte disponere rettslig over bygningselementene uten samtykke fra eier. Selskapet har risikoen for verditap og ødeleggelse av bygningselementene. Skattedirektoratet forutsetter at det er selskapet som er berettiget til eventuelle utbetalinger fra forsikringsselskapet ved tap eller ødeleggelse av bygningselementene. Leieperioden strekker seg over 17 til 22 år med full nedbetaling av gjenstanden. Det er opplyst at skattyter ikke blir eier av driftsbygningen etter endt leieperiode.

Elementene til bygningen kan demonteres etter bruk og er ikke en del av den faste eiendommen til skattyter. Salgsverdien i demontert stand er opplyst å være større enn demonteringskostnadene. Bygningselementene har således en verdi i annenhåndsmarkedet etter utløp av leasingperioden. Selskapet kan selge elementene, alternativt lease dem videre til ny kunde dersom skattyter ikke ønsker å fortsette leieforholdet. Begge parter kan si opp avtalen med én måneds skriftlig varsel og elementene tilbakeleveres selskapet. Blir det aktuelt med salg til skattyter etter endt leieperiode er det opplyst at det ikke er avtalt en pris i forkant, men at det vil bli fremforhandlet en pris på vanlige markedsvilkår.

På den annen side er det noen opplysninger som taler for at skattyter er å anse som den reelle eier av elementene. Skattyter skal dekke utgifter til montering, vedlikehold og forsikring av elementene i leieperioden. Elementene blir montert på skattyters ringmur. Skattyter kan ved avtalens opphør anmode om å kjøpe bygningen av selskapet, leie videre til redusert pris eller returnere elementene. Det forhold at skattyter kan avtale videre leie til 1/12 av opprinnelige leiesum viser at verdien av elementene ikke er så betydelig for selskapet ved endt leieavtale.

Etter en helhetsvurdering legger Skattedirektoratet til grunn at selskapet er å anse som eier av bygningselementene som omfattes av leasingavtalen.

Leasingleien er skattepliktig inntekt på selskapets hånd, jf. skatteloven § 5-1 første ledd.

Det er opplyst at selskapet driver næringsvirksomhet. Med hjemmel i skatteloven § 14-40 første ledd bokstav a kan varige og betydelige driftsmidler avskrives. Et driftsmiddel regnes som varig når det ved ervervet antas å ha en brukstid på minst tre år. Det er opplyst at bygningselementene skal leases ut over en periode på 17-22 år og disse må dermed anses som varige. Det legges videre til grunn at elementene, som sammen utgjør en produksjonsbygning med tak, har en kostpris på over kr 15 000. Bygningselementene kan dermed avskrives hos selskapet.

Skattyter skal drive med produksjon og bearbeiding av blomster i bygningen. Det legges til grunn at skattyter er næringsdrivende. Skattyter vil på denne bakgrunn ha fradragsrett for leasingleien, jf. skatteloven § 6-1 første ledd.

Konklusjon

Leasingleien er skattepliktig inntekt for selskapet, jf. skatteloven § 5-1 første ledd.

Bygningselementene kan avskrives hos selskapet, jf. skatteloven § 14-40 første ledd bokstav a.

Skattyter kan kreve fradrag for leasingleien, jf. skatteloven § 6-1 første ledd.