Bindende forhåndsuttalelse

Spørsmål om fradragsrett for utdannelseskostnader (skatteloven § 6-1 første ledd)

  • Publisert:
  • Avgitt 23.05.2005

Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet, avgitt 23. mai 2005 (BFU 30/05)

Skattyter drev næringsvirksomhet og ønsket å delta i et kurs som ville gi formell utdannelse innenfor et område hvor han hadde en viss erfaring. Etter Skattedirektorates vurdering ville det aktuelle kurset gå ut over det å være ajourhold av utviklingen i skattyters fag. Kurset ville innebære en kompetanseheving for han og utvide hans tjenestespekter. Kostnadene var da ikke fradragsberettigede.

Innsenders fremstilling av faktum og jus

På bakgrunn av de opplysninger som er gitt i anmodningen, legges det til grunn at skattyter er utdannet tømmermester og at han har gjennomgått et spesialiseringsprogram i prosjektledelse. Han tilbyr i dag konsulenttjenester gjennom sitt enkeltpersonsforetak ved siden at han studerer på heltid.

Enkeltpersonsforetakets formål er å bidra til at byggeprosjekter gjennomføres i henhold til gjeldende regelverk (dette gjelder bl.a. i forhold til avtaleinngåelse, konkurranseforhold og helse, miljø, sikkerhet (HMS)).

Skattyter opplyser at han gjennom utdannelsen til tømmermester også har tilegnet seg kunnskap innen faget HMS, og at han også har undervist i faget. Han har tidligere gjennomført et spesialiseringsprogram i prosjektledelse og er nå i avsluttende fase av utdannelse innen forretningsjus.

Skattyter vurderer å melde seg på kurs i HMS-ledelse og ber om en bindende forhåndsuttalelse med hensyn til om kostnader ved slik deltakelse (skolepenger, reisekostnader og opphold) er fradragsberettiget for han som selvstendig næringsdrivende. Det er opplyst at kurset går over ett skoleår, 2005/2006, og at det gir 30 studiepoeng. Undervisningen foregår i seks bolker hver på en uke. I tillegg kommer selvstudier og oppgaveinnlevering. Det er opplyst at studiet gir rett til studielån.

Det er opplyst at virksomheten i enkeltpersonsforetaket i dag, på grunn av fulltidsstudier, tilsvarer ca. 30 % stilling, men at virksomheten fra juli 2005 vil bli drevet på full tid. Skattyter ser et stort potensiale innen området HMS i det å opplyse byggherre og oppdragsutøver om ansvar, samt å legge til rette for at gjeldende regelverk blir fulgt. Et annet område er å bistå bedrifter med utvikling/oppdatering av egne HMS-program. Skattyter sier at han med den formelle utdannelse dette kurset vil gi, i tillegg til tidligere utdannelse og erfaring innen området HMS-ledelse, vil kunne utvide sitt tjenestespekter og dermed komme inn på større prosjekter. Han sier dette spesielt gjelder for offentlige byggherrer hvor det stilles større krav til formell utdannelse. Skattyter mener det er stort behov for HMS-bistand innen byggebransjen og at faget vil være et viktig satsningsområde i hans virksomhet.

Det er fremlagt en utskrift med kursstedets beskrivelse av det aktuelle kurset.

Skattyter mener fradragsrett for kostnadene til kursdeltakelse er hjemlet i skatteloven § 6-1 som vedlikehold av hans kunnskaper, samt for å sikre skattepliktig inntekt gjennom konsulentvirksomheten.

Skattedirektoratets vurderinger

Skattedirektoratet skal i det følgende ta stilling til om skattyters deltidsstudie i HMS-ledelse anses å være ajourhold i forhold til utviklingen i det fag han driver gjennom sitt enkeltmannsforetak eller om det må karakteriseres som en grunnutdannelse/videreutdannelse.

Etter skatteloven § 6-1 første ledd gis det:

”….. fradrag for kostnad som er pådratt for å erverve, vedlikeholde eller sikre skattepliktig inntekt……..”

Det er sikker rett at kostnader knyttet til grunnutdannelse ikke gir rett til fradrag etter denne bestemmelsen, jf. Lignings-ABC 2004 side 1128 pkt. 1.1. På den annen side gis det fradrag for kostnader til å holde ved like utdannelse og til å holde seg ajour med utviklingen i faget, forutsatt at utdannelsen brukes til erverv av inntekt. Zimmer har i sin ”Lærebok i skatterett”, 4. utgave side 204, bl.a. sagt følgende om fradragsrett for kostnader til utdannelse:

”Et hovedsynspunkt er at utdannelse frem til fullført yrkeskompetanse er grunnutdannelse som ikke gir fradragsrett. Utdannelse som tar sikte på å sikre at dette nivået opprettholdes, er etterutdannelse som gir fradragsrett. Kostnader til utdannelse som gir skattyteren ny kompetanse må imidlertid sidestilles med kostnader til grunnutdannelse.”

Slik saken er opplyst legges det til grunn at skattyter driver et enkeltpersonsforetak hvor virksomheten består i å bidra til at prosjekter innen tømrerfaget blir gjennomført i henhold til gjeldende regelverk. Dette vil gjelde bl.a. i forhold til avtaleinngåelse, konkurranseforhold og i forhold til helse, miljø og sikkerhet (HMS).

Skattyter er utdannet tømmermester, og har gjennom denne utdannelsen tilegnet seg kunnskap innen fagområdet HMS. Han har videre et spesialiseringsprogram i prosjektledelse og er nå, ved siden av deltidsdrift av konsulentvirksomheten, i avsluttende fase av utdannelse innen forretningsjus.

Skattedirektoratet legger til grunn at skattyter vil ha nytte av kurset i HMS-ledelse i den konsulentvirksomheten som han driver. For skattyter som har HMS som en del av sin utdannelse som tømmermester og et spesialiseringsprogram i prosjektledelse, synes imidlertid det aktuelle kurset i HMS-ledelse å innebære en kompetanseheving og å utvide hans tjenestespekter. Det er ved vurderingen lagt vekt på at kurset er angitt å gi deltakerne ”lederutdanning med fokus på HMS”, at kurset er forholdsvis omfattende med undervisning i seks perioder hver på en uke i tillegg til selvstudier og oppgaveinnlevering, og at det gir 30 studiepoeng.

Slik direktoratet vurderer saken vil det aktuelle kurset utvide skattyters kompetanse ut over den han i dag besitter. Utdannelsen vil gå ut over det å opprettholde hans tidligere nivå. Kostnader forbundet med kurset må derfor sidestilles med kostander til grunnutdannelse/videreutdannelse som ikke er fradragsberettigede.

Konklusjon

Skattyter gis ikke rett til fradrag etter skatteloven § 6-1 første ledd for kostnader ved deltakelse i lederutdanning med fokus på HMS.