Skatteklagenemnda
Refusjon av kildeskatt trukket på aksjeutbytte for utenlandsk aksjonær
Klage på skattekontorets avslag om refusjon av kildeskatt trukket på aksjeutbytte til utenlandsk aksjonær. Krav om refusjon til tyske investeringsfond ble delvis avslått som følge av at det ikke var registrert tilstrekkelig trekk av kildeskatt på de oppgitte VPS-kontoene tilhørende forvalter/kontofører som utbyttene først var utbetalt til. Skattepliktige har klaget og oppgitt to nye VPS-kontoer. Det er innrapportert et lavere trekk av kildeskatt enn beløpene oppgitt i søknaden på den ene av VPS-kontoene.
Sekretariatet mener hovedspørsmålet i saken er om de formelle vilkårene i form av dokumentasjon for krav om tilbakebetaling av trukket kildeskatt på utbyttet er oppfylt.
Skattepliktige gjør gjeldende at fondene er omfattet av fritaksmetoden. Mottatte utbytter skal derfor være skattefrie og det er tilstrekkelige godtgjort gjennom fremlagt dokumentasjon.
Omtvistet refunderbar kildeskatt utgjør NOK 180 602,54.
Klagen ble ikke tatt til følge.
Lovhenvisninger:
skatteloven § 2-38, skatteloven 10-13, skatteforvaltningsloven § 9-6 og skatteforvaltningsforskriften § 9-6-1.
Saksforholdet
Skattekontoret har i uttalelsen til sekretariatet – heretter uttalelsen - opplyst følgende om saksforholdet:
«Faktum/saksforholdet
Det er fremmet nye opplysninger i klagen og vedtaket er delvis omgjort som følge av dette
Utenlandske aksjonærer kan eie aksjer i norske selskaper uten at disse er oppført i selskapets aksjebok. Der dette er tilfelle i et norsk VPS-registrert selskap skjer dette ved at aksjer registreres i forvalters navn på en såkalt Nominee-konto (NOM-konto) i VPS. Når [det] norsk[e] selskapet utdeler utbytte utbetales dette basert på antall aksjer som er oppført på slike NOM-konti i VPS. Slike konti kan være registrert med 25 %, redusert, eller ingen kildeskatt. Det utdelende selskapet trekker og innbetaler kildeskatt ved utdeling på grunnlag av kildeskattesatsen og antall aksjer på konto i VPS.
Endelig utbyttemottaker (skattepliktig) er i slike tilfeller ikke kjent for norsk trekkpliktig selskap, og fremgår heller ikke i selskapets aksjonærregistermelding, der utbytter og trukket kildeskatt er listet opp. I stedet står utbytter utdelt via NOM-konti oppført i forvalters navn og trukket kildeskatt oppført for den enkelte konto.
For å motvirke svindel eller uberettiget refusjon av kildeskatt krever skattekontoret at søker om refusjon identifiserer konto de har hatt aksjene sine registrert på i VPS, slik at en kan kontrollere at det faktisk er trukket kildeskatt, og at det ikke refunderes mer kildeskatt enn det som er trukket ved utdeling via en konkret konto.
Skattekontoret mottok søknader om refusjon av kildeskatt på utbytte for totalt 17 fond og underfond forvaltet av A i brev datert 12.10.2021. Søknaden for B var for inntektsåret 2017, mens resten av søknadene var for inntektsåret 2019. Søknadene ble behandlet som en samlesak. Det var ikke oppgitt VPS-konto i søknadene. Se vedlegg 1 til 7.
Vi etterspurte opplysninger om VPS-konto i spørrebrev datert 15.11.2021 og 13.12.2021, se vedlegg 8 og 10. Vi mottok tilleggsopplysninger om VPS i e-poster sendt 8.12.2021 og 22.02.2022, se vedlegg 9 og 11.
I vedtaket vårt datert 24.02.2022 innvilget vi refusjon av kildeskatt for de søknadene der de oppgitte opplysningene stemte overens med de innrapporterte skattetrekkene fra utdelende selskap. De resterende søknadene ble avslått med NOK 192 079,48, som følge av at vi ikke fant det godtgjort at utbyttene er ilagt norsk kildeskatt, se vedlegg 12.
Vedtaket vårt ble påklaget i brev datert 05.04.2022, se vedlegg 13. Klagen inneholdt opplysninger om to nye VPS-konti for de avslåtte søknadene. Skattekontoret har fattet et endringsvedtak datert 04.07.2022 for C på bakgrunn av de nye opplysningene og innvilget søknaden om refusjon av kildeskatt på utbytte med NOK 11 476,94. Se vedlegg 16.
Kravet for de resterende søknadene utgjør NOK 180 602,54 […]»
Skattekontoret sendte sin uttalelse i saken til sekretariatet for Skatteklagenemnda 1. juli 2022.
Sekretariatet sendte utkast til innstilling på partsinnsyn 24. juni 2024 med 14 dagers frist til å gi merknader.
Skattepliktige innga tilsvar i epost 8. juli 2024.
Skattepliktiges anførsler
Skattekontoret har gjengitt den skattepliktiges anførsler slik i uttalelsen:
«Det er anført ny, subsidiær anførsel – vedtaket opprettholdes
Klager har fremmet nye opplysninger i saken. I tilfelle de nye opplysningene ikke korresponderer med opplysningene fra aksjonærregisteret, har klager fremmet en subsidiær, rettslig anførsel.
Klager anfører at dokumentasjonskravet om VPS-kontonummer, som er praktisert fra om med 2016, er en ren administrativ praksis som ikke har en avgjørende vekt. Klager anfører at kravet om VPS-kontonummer er et moment i en helhetsvurdering av om opplysningene og dokumentasjonen i saken godtgjør at skatten skal være lavere enn skattetrekket, jf. skatteforvaltningsforskriften § 9-6-1. Klager skriver at de vedlagte utbyttekvitteringene fra D har godtgjort at kildeskatten skal være lavere enn skattetrekket.»
Skattepliktige gjør følgende gjeldende i kommentarene til sekretariatets utkast til innstilling:
"Vi registrerer at sekretariatet innstiller på at klagen ikke tas til følge. Vi fastholder at skattemyndighetene må anvende et bevisskjønn knyttet til hva som anses mest sannsynlig, og skattyter har dokumentert sine krav med utbyttekvitteringer som viser kildeskatten som er påløpt. Dette underbygges videre av at der hvor skattyter i denne saken har lyktes med å bringe korrekte kontoer på den rene, har det opprinnelig kravet vært i overensstemmelse med det etaten har kunnet verifisere i etterkant.
Det er vår erfaring at det ikke er uvanlig, heller ikke blant profesjonelle aktører, at det er vanskelig å bringe på det rene hvilke kontoer aksjer har vært oppført på. Den utenlandske investoren har sjelden et forhold til teknikaliteter knyttet til det norske verdipapirregisteret, og det er ofte flere ledd mellom investor og kontofører i VPS, slik at det det er vanskelig å bringe disse forholdene på det rene i ettertid. I slike tilfeller får etatens dokumentasjonskrav karakter av å være et tilfeldig formaliahinder for å oppnå refusjon for materielt sett helt gyldige krav.
Til dette bemerker vi også at de krav etaten stiller ikke har grunnlag i lov eller forskrift, men må være å anse som interne retningslinjer. Frem til 2016 var dette dokumentasjon som etaten aldri etterspurte. Etatens interne retningslinjer kan ikke i noe tilfelle være avgjørende for det bevisskjønn som Skatteklagenemnda må utøve."
Skattekontorets vurderinger
Skattekontoret har vurdert de formelle sidene av klagen slik i uttalelsen:
«Klagen er sendt innen fristen.
Klagen oppfyller de formkrav som følger av skatteforvaltningsloven § 13-5.»
Skattekontoret har vurdert innholdet av klagen slik i uttalelsen:
«[…] Klager har oppgitt VPS-kontonummer […] for de resterende søknadene. Det fremgår av aksjonærregisteret at utdelende selskap har innrapportert trukket kildeskatt med henholdsvis NOK 23 137 og NOK 62 705 fra E og F. Den oppgitte VPS-kontoen er for øvrig oppført med trekksats på 15 %. Se vedlegg 17.
Det fremgår fra de resterende, avslåtte søknadene at trukket kildeskatt fra E OG F utgjør henholdsvis cirka NOK 168 001 og NOK 107 213. Differansen mellom trukket kildeskatt og det omtvistede beløpet skyldes at deler av trukket kildeskatt er oppført som «Amount already reclaimed» i utbyttekvitteringene for 2019 fra D, se vedlegg 15. Vi har ikke mottatt opplysninger som forklarer hvorfor disse beløpene er oppført som «already reclaimed».
Ifølge aksjonærregisteret er derfor kildeskatten som utdelende selskap i Norge har innrapportert trukket, lavere enn beløpet skattepliktig har oppgitt i søknaden. Skattekontoret kan derfor ikke se at det er godtgjort at det er trukket eller innbetalt kildeskatt på utbytte som tilsvarer det beløp som klager søker refundert.
Norske aksjonærer må stå registrert i VPS under eget navn ved investering i verdipapirer i VPS. Dette er også mulig for en utenlandsk aksjonær. Når en investor likevel velger å investere i forvalters navn trenger skattekontoret ytterligere informasjon om transaksjonsrekken for å kunne spore at kildeskatten som søkes refundert faktisk er trukket og innbetalt.
Skattekontoret er kjent med at enkelte søkere ikke sitter på korrekte opplysninger om VPS-konto de har eid aksjer gjennom. Søker har derfor fått muligheten til å oppgi VPS-nummer i flere omganger, men har likevel ikke klart å fremlegge VPS-konto som samsvarer med opplysningene i søknadene.
Skattekontoret finner det derfor ikke godtgjort at beløpet på NOK 180 602,54 er blitt trukket i kildeskatt, og derfor ikke kan gi grunnlag for refusjon.
Ettersom avslaget bygger på at det ikke er trukket kildeskatt, er det ikke vurdert om de skattepliktige oppfyller vilkårene for å være omfattet av fritaksmetoden for kildeskatt på utbytte i skatteloven § 2-38 (5).»
Sekretariatets vurderinger
Sekretariatet, som forbereder saken for Skatteklagenemnda, innstiller på at den skattepliktiges klage ikke tas til følge.
Formelle forhold
Sekretariatet legger til grunn at vedtak om refusjon av kildeskatt er et vedtak om skattefastsetting, jf. skatteforvaltningsloven § 9-6. Skatteklagenemnda er derfor rett klageinstans etter skatteforvaltningsloven § 13-3 annet ledd.
Når klagen tas under behandling, kan Skatteklagenemnda prøve alle sider av saken, jf. skatteforvaltningsloven § 13-7 annet ledd.
Klagen på skattekontorets vedtak er fremsatt innen fristen, og klagen tas til behandling, jf. skatteforvaltningsloven § 13-4 første ledd.
De formelle kravene til en klage anses oppfylt, jf. skatteforvaltningsloven § 13-5.
Materielle forhold
Spørsmålet i saken er om skattepliktige har oppfylt dokumentasjonskravene for refusjon av kildeskatt.
I skatteforvaltningsforskriften § 9-6-1 som gjelder krav om dokumentasjon står det at:
"Søknad om refusjon av kildeskatt på aksjeutbytte etter skatteforvaltningsloven § 9-6 må inneholde opplysninger og dokumentasjon som godtgjør at skatten skal være lavere enn skattetrekket."
Utenlandske investorer kan i likhet med norske investorer ha egen VPS-konto der aksjene er registrert. Ved utbetaling av aksjeutbytte til utenlandske investorer, vil trukket kildeskatt fremgår direkte av kontoen i forbindelse med at det utdelende selskapet foretar trekk ved utbetalingen. Det vil sikre notoritet i forbindelse med krav om tilbakebetaling av for mye trukket kildeskatt.
Skattepliktige har i denne saken ikke egen VPS-konto, og aksjene eid i de norske selskapene er registrert på en forvalterkonto eller nominee som omtalt av skattekontoret ovenfor. I utgangspunktet må derfor skattepliktige benytte utbyttekvitteringer utstedt av utenlandske forvaltere/kontoførere for å kunne bekrefte trukket kildeskatt i forbindelse med refusjon av for mye trukket kildeskatt.
Ifølge Skatteetatens internettsider (www.skatteetaten.no) besøkt 25. juni 2024 kreves blant annet følgende dokumentasjon:
- Utbyttekvittering som viser at selskapsaksjonæren har mottatt utbytte og at det er trukket kildeskatt på utbyttet. Kvitteringen må være utstedt av en bank og inneholde følgende:
- navn på endelig utbyttemottaker
- navn og ISIN på aksjen
- antall aksjer og brutto utbytte per aksje i NOK
- betalingsdato, ex-dato eller record date
- samlet bruttobeløp og trukket kildeskatt i NOK (det må fremgå at det er trukket kildeskatt, ikke bare skatt)
- Hvis utbyttet har gått gjennom flere transaksjonsledd fra selskapet, må hele transaksjonsrekken dokumenteres
- Hvis aksjene ble registrert i Verdipapirsentralen i Norge (VPS), må du oppgi VPS-kontonummeret og navn på kontoinnehaveren i VPS som aksjene var registrert på ved utbytteutdelingen.
- Hvis aksjene var registrert på en forvalterkonto (NOM-konto), må du fremlegge kontonummer og navn på forvalter som innehar kontoen
- Hvis du ikke har VPS-kontoinformasjon, kontakt din forvalter eller kontofører investor for å få tilsendt informasjonen
I denne saken stemmer ikke det fremsatte kravet om tilbakebetaling av kildeskatt med trukket kildeskatt. Skattepliktige krever refundert mer kildeskatt enn det er opplyst trukket på de oppgitte VPS-kontoene til forvalter/kontofører der aksjene var registrert. Skattepliktige har fått anledning til å opplyse saken ved å gi ny informasjon, og skattekontoret har gitt delvis medhold i kravet på bakgrunn av ny innsendt dokumentasjon fra skattepliktige.
I tilsvaret til partsinnsynet peker fullmektigen på at de utenlandske aksjonærene sjelden har et forhold til tekniske registrering i verdipapirregisteret og at det er flere ledd mellom investor og kontofører i VPS.
Aksjer registrert på forvalterkonto/nominee kan være underlagt sats med trekk på 25 prosent, redusert sats etter skatteavtale, som ofte utgjør 15 prosent, eller 0 i trekk dersom vedkommende selskapsaksjonær er omfattet av fritaksmetoden i skatteloven § 2-38.
Når det gjelder retten til å opprette NOM-konti står det i skattebetalingsforskriften § 5‑10a-2 som trådte i kraft i 1. januar 2019 at:
"1) Skattekontoret kan gi utenlandsk forvalter tillatelse til å ha NOM-konti med lavere skattetrekk enn 25 prosent. Forvalter plikter i slike tilfeller å legge frem opplysninger om hvem som er den endelige utbyttemottakeren, på forespørsel fra skattekontoret og innen den frist skattekontoret bestemmer. Opplysningene må være oppdatert per dato for vedtak om utbytteutdeling, og må inkludere utbyttemottakerens navn, adresse, skattemessige bostedsland og skatteregistreringsnummer (fødselsnummer, organisasjonsnummer eller lignende) i bostedslandet, samt antall aksjer det er trukket lavere skatt for og med hvilken skattesats. Forvalter plikter videre å fremlegge dokumentasjon som nevnt i § 5-10a-1 annet ledd, på forespørsel fra skattekontoret og innen den frist skattekontoret bestemmer".
For forvaltere med tillatelse til å ha lavere trekk enn 25 prosent er det et krav om at det skal være oversikt over hvem er som er aksjonær ved utbytteutdelingen og trukket kildeskatt. Kravet gjelder for forvalter og ikke skattepliktige som krever tilbakebetalt kildeskatt, men bestemmelsen viser at informasjonen skal være tilgjengelig.
Sekretariatet legger til grunn at skattepliktige ikke kan kreve refundert mer kildeskatt enn det som er registrert trukket på de aktuelle VPS-kontoene. Om aksjene er registrert på en forvalterkonto med redusert sats, mener sekretariatet at det er legitimt å kreve dokumentasjon på hvilken VPS-konto som ble benyttet og hvor mye kildeskatt det ble trukket i forbindelse med utbetalingen til den aktuelle forvalterkontoen. Dette vil gjelde også om utbyttet har gått gjennom flere ledd.
I tillegg fremhever fullmektigen at det ikke er uvanlig at ikke kan bringes på det rene hvilke kontoer aksjene har vært registrert på. Forvaltere og kontoførere er profesjonelle aktører, og det bør kunne forventes at korrekte opplysninger kan fremlegges. Skattepliktige har heller ikke kunnet gi en tilstrekkelig forklaring på avviket.
Sekretariatet mener at skattepliktige ikke har godtgjort at skatten skal være lavere enn det anførte skattetrekket, jf. skatteforvaltningsforskriften § 9-6-1. Når opplyst trukket kildeskatt ikke stemmer overens med informasjon på VPS-kontoene der aksjene er opplyst registrert, kan ikke utbyttekvitteringene utstedt av de utenlandske forvalterne/kontoførende alene gi tilstrekkelig dokumentasjon for kravene. På noen av utbyttekvitteringene stod det også at kildeskatten allerede var "reclaimed".
Skattepliktiges anførsel om at enhetene er omfattet av fritaksmetoden i skatteloven § 2-38 vurderes ikke nærmere, men sekretariatet registrerer at skattekontoret har innvilget krav om tilbakebetaling av kildeskatt for noen av fondene/underfondene og at vilkårene derfor ble ansett oppfylt.
Sekretariatets forslag til vedtak
Klagen tas ikke til følge.
SKNS1 87/2024
Saksprotokoll i Skatteklagenemnda Stor avdeling 01 - 18.09.2024:
Behandling
Nemndas medlemmer Andvord, Folkvord, Furuseth, Lyslid og Nordnes sluttet seg til sekretariatets innstilling og traff følgende enstemmige
Vedtak
Klagen tas ikke til følge.