Krav og standarder for universell utforming

Her finner du informasjon om hvilke lover og standarder vi skal følge for universell utforming av løsningene våre.  

Dette er det viktigste du trenger å vite

Skatteetaten skal følge regler om universell utforming. Det betyr å oppfylle en del helt konkrete krav når vi lager løsningene våre.

Eksempler på slike krav er at

  • du skal kunne bruke løsningene med kun tastatur,
  • tekst skal ha god nok kontrast, og
  • innholdet skal tilpasses ulike skjermstørrelser.

Vi skal lage løsninger som kan benyttes av mennesker med ulik funksjonsevne – altså best mulig for flest mulig. Om du følger retningslinjene for språk, design og utvikling er sjansene gode for at du gjør det riktig.

Gjeldende lovkrav 

EUs webdirektiv om universell utforming av offentlige nettsteder og mobilapplikasjoner (WAD) og WCAG 2.1 er en del av norsk rett. Regelverket trådte i kraft 1. januar 2022 med innføringstid på 1 år. EUs tilgjengelighetsdirektiv (EAA) skal etter planen bli del av norsk rett.

Offentlig sektor skal minimum oppfylle Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold (WCAG) 2.1, nivå A og AA, totalt 48 suksesskriterier. I tillegg skal vi ha tilgjengelighetserklæring og tilbakemeldingsfunksjon

Tidligere lovkrav 

Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger stiller krav om at publikumsløsninger må minimum oppfylle 35 av totalt 61 suksesskriterier i standarden Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold (WCAG) 2.0, nivå A og AA. Kravene er videreført for privat sektor. 

Forskriften er fastsatt med hjemmel i Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven)

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)

Web Content Accessibility Guidelines/Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold er en teknisk standard som utvikles av W3C.  

WCAG 2.0 
Publisert 2008. 

WCAG 2.1 
Publisert 2018 

WCAG 2.2 
Publisert 2023  

WAI-ARIA 

Web Accessibility Initiative - Accessible Rich Internet Applications er en teknisk spesifikasjon som kan bidra til å gjøre webinnhold og webapplikasjoner mer tilgjengelige. Dynamisk innhold og avansert funksjonalitet kan by på utfordringer, spesielt for synshemmede, og spesifikasjonen kan være til hjelp for å løse disse.  

WAI-ARIA 1.1 
Publisert 2017. 

WAI-ARIA 1.2 
Publisert 2023. 

Tilsyn 

Digitaliseringsdirektoratet fører tilsyn og kontroll på om vi følger kravene for universell utforming i publikumsløsningene våre.