Viktig informasjon

Det du ser på denne siden er en test-versjon. Denne er under arbeid, og testes og kvalitetssikres nå internt i Skatteetaten.

Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

TEST - Privat bruk av et selskaps eiendeler

Er du aksjonær eller nærstående til et selskap, skal du i utgangspunktet betale markedsleie når du bruker selskapets bolig, hytte, fritidsbolig, båt eller andre eiendeler privat.

Hvem som regnes som nærstående i denne sammenheng er aksjonærens ektefelle eller personer som aksjonæren er i slekt eller svogerskap med i opp- eller nedstigende linje, eller i sidelinjen så nær som onkel eller tante. Dette finner du beskrevet i utbyttebestemmelsen i skatteloven.

Leie eller bruk av selskapets eiendeler

  • Hvis selskapet anskaffer en eiendel som en forretningsmessig investering, skal du som aksjonær/nærstående, i utgangspunktet betale markedspris for leie av denne eiendelen.

  • Hvis formålet med anskaffelsen hovedsakelig er til privat bruk, og bruken gir en inntektsreduksjon eller tap for selskapet som skyldes interessefellesskapet, skal aksjonær/nærstående dekke alle lånekostnader, driftskostnader og avkastning på investert kapital utover eventuelt betalt markedspris. Dette forutsetter at selskapets kostnader for den private bruken, er høyere enn markedsprisen.

    Når marknadspris ikkje dekkjer selskapet sine kostnader ved den private bruken

    Døma viser kva du som aksjonær eller nærståande skal betale i leige når kjøp og drift av ein eigedel hovudsakleg er til din eller din nærståande sin private bruk. 

    Har du ikkje betalt leige, må tilsvarande beløp bli oppgitt som skattepliktig utbytte.

    Har du betalt leige som ikkje dekkjer selskapet sine kostnader, må differansen bli oppgitt som skattepliktig utbytte.

    Selskapet skal inntektsføre manglande leige som skattepliktig uttak.

    Døme 1 – Eigedom

    Kjøpspris inklusiv påkosting er 6 000 000 kroner

    Aktuelle kostnader inklusiv meirverdiavgift som gjeld selskapet sin eigedom

    NOK

    Inventar

      50 000

    Vedlikehald og reparasjon

      55 000

    Diverse andre kostnader, forsikring, straum etc.

      25 000

    Rentekostnader

              0

    Avkasnting på investert kapital*

      84 000

    Leigepris

    214 000

    Betalt leige eller innrapportert utbytte

    100 000

    For lite betalt leige eller utbytte

    114 000

     

    *I dømet er det føresett at selskapet har brukt sin frie eigenkapital ved anskaffinga, og det er anvendt ei rente på 1,4 prosent på anskaffingskostnaden.

    Leigeprisen som aksjonær eller nærståande skal betale utgjer 214 000 kroner. Skattepliktig utbytte utgjer differansen mellom betalt leige (100 000 kroner) og leigeprisen (214 000 kroner), det vil seie 114 000 kroner.

    Sjølv om prisen på den opne marknaden skulle tilseie ein leigepris på 100 000 kroner, må aksjonæren eller nærståande betale eller føre 114 000 kroner meir som skattepliktig utbytte når anskaffinga hovudsakleg er i aksjonær eller nærståande si private interesse.  

    Døme 2 – Båt

    Anskaffingskostnaden er 5 000 000 kroner inklusiv meirverdiavgift.

    Aktuelle kostnader inklusiv meirverdiavgift som gjeld selskapet sin båt

    NOK

    Drivstoff

     80 000

    Forsikring

     50 000

    Leige av båtplass

     60 000

    Vedlikehald og reparasjon

     40 000

    Diverse andre kostnader

     75 000

    Rentekostnader*

     75 000

    Verdinedgang**

    150 000 

    Avkastning på investert kapital***

      35 000

    Leigepris

    565 000

     

    *Lån til kjøp av båt 2 500 000 kroner - rente 3 prosent.

    **Døme på verdinedgang - reell verdinedgang eller beste estimat - til dømes 3–5 prosent.

    ***Eigenkapitalfinansiert med 2 500 000 kroner - 1,4 prosent rente.

    I dømet er det føresett at du som aksjonær eller nærståande ikkje betaler leige for bruk av båten, og leigeprisen som du må betale eller føre som skattepliktig utbytte er minimum 565 000 kroner.

Interessefellesskap eksisterer i utgangspunktet når en aksjonær eier mer enn 50 prosent av aksjene, den reelle innflytelsen i selskapet vil imidlertid være avgjørende.

Dette må aksjonær eller nærståande gjere

Betaler du leige til selskapet frå dine private midlar (lønn, utbytte etc.), skal du ikkje oppgi dette. Det er berre selskapet som skal føre leigebeløpet som inntekt i skattemeldinga si.

Dersom bruken er gratis, må du logge deg inn i skattemeldinga og oppgi leigebeløpet som skattepliktig utbytte utan skjermingsfrådrag, under "Andre inntekter".

Dette må selskapet gjere

Når aksjonær eller nærståande betaler leige, skal selskapet føre leigebeløpet som inntekt i skattemeldinga si.

Når aksjonær eller nærståande ikkje betaler leige, skal selskapet føre utleiga som "Skattepliktig uttak" i skattemeldinga si.

Tapt avkastning på investert kapital

Selv om låne- og driftskostnader blir betalt med dine private midler kan selskapet likevel få et tap dersom kjøpet blir egenkapitalfinansiert.

  • Som aksjonær/nærstående må du i slike tilfeller betale en leie til selskapet eller oppgi leien som skattepliktig utbytte tilsvarende den tapte avkastningen av selskapets investerte kapital.
  • Selskapet må legge til den tapte avkastningen som skattepliktig uttak.

Feil leiebeløp i skattemeldingen

Dersom det skulle vise seg at du har oppgitt feil leiepris kan Skatteetaten endre fastsettingen ved skjønn, ilegge tilleggsskatt og:

  • for deg som aksjonær/nærstående legge til beløpet som skattepliktig utbytte 
  • for selskapet legge til beløpet som skattepliktig uttak (tilbakeføring av private drifts- og lånekostnader og avkastning av investert kapital) 

Merverdiavgift

Dersom selskapet har anskaffet og fradragsført inngående merverdiavgift på kostnader som gjelder den private bruken legges avgiften til som utbytte på deg som aksjonær/nærstående.

All fradragsført inngående merverdiavgift både på anskaffelsen og driftskostnadene, vil bli tilbakeført på selskapet i samsvar med beløpene på terminoppgavene.

Lover og rettspraksis

For nærmare forklaring og tilvising til lov- og rettspraksis, sjå kapitla: