Arbeidsgiver
Moderniseringen av statlig innkreving og ny innkrevingslov fra 2026 innebærer endringer for arbeidsgivere.
Gjelder dette deg?
Dette gjelder deg som har arbeidsgiveransvar.
Dette blir nytt
Som arbeidsgiver kan du få beskjed om å trekke en ansatt i lønn (utleggstrekk) for å dekke ubetalte krav som den ansatte har.
I dag kan en ansatt ha flere utleggstrekk i lønn fra Skatteetaten, Statens innkrevingssentral, Innkrevingssentralen for bidrag og tilbakebetaling, politiet (alminnelig namsmann) eller kommunene. Fra 2026 begynner alle disse namsmyndighetene å samle sine krav i ett samordnet utleggstrekk per ansatt. Selv om flere har krav mot den ansatte, blir det kun ett trekk i lønn.
I en overgangsperiode kan en ansatt fortsatt ha flere utleggstrekk samtidig. Først i 2029 vil alle utleggstrekk etter gammel ordning være avsluttet, men det vil være stadig færre slike tilfeller.
Du som arbeidsgiver kan ha enkelte ansatte med gamle trekk og andre ansatte med samordnede trekk samtidig, og må derfor kunne håndtere begge ordningene.
Fra 2026 avvikles kravet om skattetrekkskonto ved utbetaling av lønn. Arbeidsgivere skal betale forskuddstrekket direkte til Skatteetaten i stedet for å overføre beløpet til en sperret skattetrekkskonto.
Du må betale inn utleggstrekk og forskuddstrekk på lønn første virkedag etter lønnsutbetaling. Trekkene skal betales direkte til Skatteetaten.
Innbetaling av arbeidsgiveravgiften blir ikke endret.
Du må rapportere utleggstrekk og forskuddstrekk på skatt på lønnsutbetalingsdatoene i a-meldingen.
Når skjer endringene
Endringene vil skje i forbindelse med ny lov om innkreving som etter planen vil tre i kraft fra 1. januar 2026.
Det vil være en gradvis overgang til den nye ordningen for utleggstrekk fra denne datoen.
Spesielt om utleggstrekk
Namsmyndighetene beregner utleggstrekket på grunnlag av livsoppholdssatsene og opplysninger om økonomisk situasjon. I beregningen tar de hensyn til ujevne utbetalinger som halv skatt, feriepenger med videre.
Trekkpålegg er en melding til arbeidsgiver om å starte, endre eller stanse et utleggstrekk mot en ansatt. Fra 2026 vil samordnede utleggstrekk kunne leses direkte inn i lønnssystemet, dersom systemleverandøren har lagt til rette for dette.
Trekkpåleggene kommer i tillegg som brev i Altinn til overordnet organisasjonsnummer (juridisk enhet). Hvis lønnssystemet ikke er tilrettelagt for innlesing av trekkpålegg, kan de registreres manuelt.
Trekkpålegg for samordnede trekk inneholder opplysning om hvem som skal trekkes, startdato for trekket og beløp eller prosent som skal trekkes. Det inneholder ikke sluttdato eller saldo på trekk. Du skal fortsette å trekke til du mottar nytt trekkpålegg med endring eller stopp av trekket.
I en overgangsperiode kan arbeidsgivere fortsatt ha utleggstrekk som går etter dagens ordning. Her kommer trekkpåleggene fortsatt i Altinn eller i posten. I hele 2026 kan utleggstrekk fortsatt etableres på samme måte som i dag, men det blir færre og færre av disse ettersom vi gradvis går over til samordnede trekk.
Utleggstrekk som er etablert slik som i dag, skal løpe ut trekkperioden eller til du får melding om å stoppe trekket. Så lenge den ansatte ikke har et samordnet trekk, skal alle trekk for denne ansatte behandles som i dag. Det gjelder også oppstart av nye trekk som ligger på vent på framtidig dato.
Når en ansatt får et samordnet trekk, skal alle andre trekk avsluttes. Dersom det ligger et framtidig trekkpålegg på vent, skal dette ikke settes i verk. Det samordnede trekket vil da være det eneste utleggstrekket den ansatte skal ha.
Namsmyndighetene sender ut trekkpålegg løpende etter hvert som sakene behandles. Startdato kan være når som helst i måneden. Du bør passe på at utleggstrekk registreres så langt som mulig fram mot lønnskjøring. Dersom du mottar et trekkpålegg etter lønnskjøring, men før utbetaling, kan du vurdere å vente med start av trekket til neste lønnskjøring.
Utleggstrekket vil være oppgitt i prosent av bruttolønn eller som et fast beløp.
Noen ansatte får utbetalt lønn flere ganger i måneden. Dersom det er et fast beløp per måned, velger du hvordan trekket skal fordeles på lønnsutbetalingene den måneden. Dersom det er prosenttrekk, skal denne prosenten trekkes ved hver lønnsutbetaling.
Har man flere arbeidsgivere, vil det normalt bli trukket prosenttrekk hos alle arbeidsgivere. Unntaket er hvis en arbeidsgiver står for en veldig liten andel av samlet lønn.
Når trekket er et fast beløp, kan det skje at inntekten er for lav til å dekke trekket, for eksempel ved permisjon uten lønn. Du skal da trekke så mye som mulig. Innkrevingsmyndigheten avstemmer innbetalingen mot a-meldingen og vil se hvorfor trekkbeløpet er for lavt. Dersom den ansatte mener trekket generelt er for høyt, kan hen kontakte namsmyndighetene via innloggede sider på skatteetaten.no eller politiet.no eller på annen måte.
Dersom den ansatte er uten lønn en måned, for eksempel i arbeidsforhold med timelønn, vil namsmyndighetene fange opp dette i a-meldingen.
I måneder med for eksempel feriepenger eller halv skatt, skal du trekke det som trekkpålegget viser, enten det er beløp eller prosent. Du kan ikke trekke mer enn trekkpålegget selv om den ansatte ber om det, men den ansatte kan selv betale inn direkte til Innkrevingsmyndigheten.
Hvis den ansatte har betalt ned kravet til kreditor etter at lønnstrekket er kjørt, er det Innkrevingsmyndigheten som vil sørge for tilbakebetaling til den ansatte. Du trenger ikke å foreta seg noe.
Samordnede utleggstrekk skal betales inn til Innkrevingsmyndigheten i Skatteetaten dagen etter lønnsutbetaling. Kontonummer og kid er oppgitt i trekkpålegget. Det vil være det samme, nye kontonummeret for alle samordnede utleggstrekk. Kid-nummeret er unikt for hver enkelt ansatt, og skal benyttes på alle innbetalinger som gjelder denne personen.
Utleggstrekk skatt skal fra januar 2026 også betales inn månedlig, i stedet for terminvis som i dag. Innbetaling av disse trekkene går til samme konto som tidligere. Unntaket er innbetalingen for 6. termin 2025, som skal følge terminforfall som vanlig.
Andre utleggstrekk som ikke er samordnet behandles som i dag.
Du skal rapportere utleggstrekk skatt og samordnede utleggstrekk i a-meldingen. A-meldingen vil fra januar 2026 ha et skille mellom utleggstrekk skatt etter dagens ordning og de samordnede utleggstrekkene. De skal rapporteres på to forskjellige koder i a-meldingen. Har du et lønnssystem, skal lønnssystemet være tilpasset dette.
Forberedelser du må gjøre
Ta kontakt med leverandøren av lønns- og personalsystemet ditt i god tid for å sikre at de koder inn nye datofelt for lønnsutbetaling og forskuddstrekk av skatt i a-meldingen.
Sjekk også om de vil utvikle støtte for å motta informasjon om trekkpålegg direkte i systemet.
Det vil være en gradvis overgang til den nye ordningen for trekk i lønn fra 1. januar 2026. Dette betyr at systemene må ha funksjonalitet for både gammel og ny ordning i en overgangsperiode fra 2026 til og med 2028.
Før dere tar i bruk nye løsninger for utleggstrekk, må dere gi systemleverandøren fullmakt til å utveksle data på vegne av dere. Dette gjør dere i Altinn. Systemleverandøren kan hjelpe dere.
Arbeidsgivere skal betale forskuddstrekk på skatt direkte til Skatteetaten og ikke via en sperret skattetrekkskonto. Det betyr at du kan avvikle skattetrekkskontoen.
Du må lage ny arbeidsflyt og nye rutiner for innbetaling av forskuddstrekk på skatt.
Når lovforslaget trer i kraft, vil forfallsdatoen for å betale inn forskuddstrekk bli dagen etter lønnsutbetaling hver måned.
Det er viktig å planlegge for likviditeten når dere må betale lønn og forskuddstrekk samtidig.
Som arbeidsgiver må du sørge for at ansatte som har ansvar for lønnsutbetaling og utleggstrekk er kjent med endringene som kommer i det nye lovverket.
Informasjon til ansatte med lønnstrekk
For å ivareta den ansattes personvern, vil arbeidsgivere kun få informasjon om
- hvem som skal trekkes (fødsels- eller d-nummer)
- beløp eller prosent dere skal trekke
- når dere skal starte trekkene
Du vil ikke lenger kunne informere den ansatte om hvilke krav som er utgangspunkt for lønnstrekket eller hvem som er kreditor.
Den ansatte vil finne oversikten over sine krav og trekk ved å logge seg inn på skatteetaten.no eller politiet.no. Hen vil også kunne finne informasjon i brevene fra Skatteetaten og politiet (namsmannen) i Altinn.
Relatert informasjon
Hva innebærer den nye innkrevingsloven og digitaliseringsprogrammet Fremtidens innkreving for deg som er