Pressemelding

Er bryllupet utsatt? Dette må dere huske på før dere endelig går til alters

  • Publisert:

Sommermånedene er høysesong for bryllup – men i år har mange sett seg nødt til å utsette gifteplanene i lys av koronautbruddet. Her er hva dere må dobbeltsjekke når dere setter ny bryllupsdato.

– Når korona-utbruddet først har satt en stopper for de originale planene, er det viktig å dobbeltsjekke at alle nødvendige dokumenter er gyldige før dere endelig kommer til alters, sier avdelingsdirektør for Folkeregisteret i Skatteetaten Elin Imsland.  

Prøvingsattesten er gyldig i fire måneder

Hvis dere allerede har søkt om eller fått prøvingsattest er det viktig å huske på at den kun er gyldig i fire måneder fra utstedt dato. Det betyr at dersom bryllupet blir utsatt til etter gyldighetsdato for prøvingsattesten, må dere sende ny søknad. Du trenger ikke gi beskjed til Folkeregisteret om at bryllupet ikke blir gjennomført med den første prøvingsattesten.

Dere kan sende ny søknad senest fire uker før ny dato, men det er lurt å være sikre på at ny dato er gjennomførbar før dere søker om ny prøvingsattest.

Søk om prøvingsattest her.

Antallet søknader begynner å normalisere seg

Hvert år inngås det i gjennomsnitt rundt 20.000 ekteskap. Alle disse må ha gyldige prøvingsattester før de kan inngå et ekteskap som er gjeldende i Norge. Folkeregisteret mottar og behandler alle søknader om prøvingsattester og merket nedgang i søknader etter at smittevernstiltakene ble iverksatt.

– Det var en merkbar nedgang i antall søknader om prøvingsattester som kom inn i mars og april, men nå begynner flere å søke om prøvingsattester igjen. Mange har nok ventet for å se an situasjonen eller har funnet en ny dato for å gjennomføre bryllupet sitt, sier Elin Imsland, avdelingsdirektør i Folkeregisteret.

Begynn i passe god tid

Mange søknader om prøvingsattest behandles nå digitalt og dere får raskt en klar prøvingsattest, men i noen tilfeller hvor det trengs mer dokumentasjon og det er svært hektiske perioder kan det ta mellom fem og seks uker fra dere sender søknaden til prøvingsattesten er klar.

Den ferdige prøvingsattesten blir sendt i innboksen i Altinn, og må videresendes til vigsler før bryllupet.

Husk legitimasjon på bryllupsdagen

På selve bryllupsdagene må dere ha med legitimasjon for at vigsler skal kunne sjekke at informasjonen i vigselsattesten stemmer overens.

Når dere har blitt gift sender vigsler en bekreftelse på inngått ekteskapet til Skatteetaten innen tre dager, og dere vil få en vigselsattest i Altinn-innboksen.

Husk nytt pass hvis du har endret navn

I disse dager venter de fleste med utenlandske reiser. Hvis dere planlegger bryllupsreise fram i tid er det lurt å beregne inn noen ekstra uker for å få nytt pass hvis du skal bytte navn etter bryllupet. Du må nemlig sørge for at navnet i passet stemmer med navnet på billetten. Hvis ikke kan du få problemer ved innsjekking.

Veiledning på skatteetaten.no

Husk at giftemål også kan påvirke skatten din. I praksis innebærer dette at ektefeller skattlegges sammen for samlet formue. Inntekten skattlegges for hver av dere. Les mer om det på skatteetaten.no. Der finner du også kontaktinformasjon hvor du kan stille spørsmål blant annet på chat.

Her finner du vår steg-for-steg-guide om veien til ekteskapet: skatteetaten.no/gift