Pressemelding

Venter du på skattemeldingen i postkassen? Sjekk på nett!

  • Publisert:
Viktig informasjon

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

640 000 personer mottar årets skattemelding på papir og mange venter i disse dager spent på å få den i postkassen. Skatteetaten starter utsending 7. april, men de fleste kan allerede sjekke skattemeldingen, digitalt.

Tabell med antall skattemeldinger som sendes på papir per kommune

Den nye digitale skattemeldingen, som ble lansert i fjor, er enklere og mer oversiktlig enn den gamle. Det svarte 4 av 5 i en spørreundersøkelse til de som leverte den nye skattemeldingen i fjor.

– Selv om du vanligvis får skattemeldingen din på papir, har du nå mulighet til å logge deg på skatteetaten.no for å finne skattemeldingen din. Du kan sjekke, endre og levere skattemeldingen din på nett og du vil også kunne få skatteoppgjøret ditt tidligere enn om du leverer papirskattemeldingen eller bruker leveringsfritak, forteller divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal.

De aller fleste som pleier å motta skattemeldingen på papir har en digital skattemelding tilgjengelig på Skatteetatens nettsider allerede nå. Papirutsendelse begynner først 7. april.

– Den nye skattemeldingen gir deg veiledning og hjelp underveis mens du er logget inn på nett, og den gjør det også enklere å forstå og sjekke opplysningene. Husk å sjekke, slik at du betaler riktig skatt, forklarer Marta Johanne Gjengedal.

Du blir elektronisk bruker når du logger deg inn

Med mindre du har reservert deg fra å motta digital kommunikasjon, blir du automatisk aktivert som elektronisk bruker når du logger deg på skatteetaten.no for å se skattemeldingen.

Det betyr at du fremover vil motta all informasjon fra Skatteetaten på nett og Skatteetaten vil også sende deg meldinger på e-post eller sms. Du vil dermed ikke motta informasjon om skatteoppgjøret i posten eller få skattemeldingen på papir neste år. 

Reservert? Du vil uansett motta informasjon på papir

Hvis du er reservert i kontaktregisteret mot å få digital kommunikasjon fra stat og kommune, må Skatteetaten sende deg skatteoppgjøret og skattemeldingen på papir. Du kan likevel logge inn og se, endre og levere skattemeldingen på nett og du vil fremdeles motta informasjon om skatteoppgjøret i posten og papirutgaven av neste års skattemelding.

Om du har tidligere reservert deg mot digital kommunikasjon men ønsker nå å få meldinger på e-post eller sms til din mobiltelefon, kan du fjerne din reservasjon i kontaktregisteret.

Du kan skrive ut skattemeldingen selv

Det er mulig å skrive ut en oppsummering fra den nye skattemeldingen på nett, eller du kan skrive ut PDF-fil i kjent gammelt format i Altinn. Alle vil ha tilgang til denne versjonen fra og med 7. april.

På skatteetaten.no finner du informasjon om hvordan du lagrer, deler eller skriver ut skattemeldingen.

Skatteoppgjøret kan komme tidligere med levering på nett

De som mottar skattemeldingen på papir vil få skatteoppgjøret tidligst i august, om de ikke logger inn og leverer den nye skattemeldingen på skatteetaten.no. Hvis du leverer skattemeldingen elektronisk, vil skatteoppgjøret, med noen forbehold, være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen. For å kunne få skattepenger tidligere må du og eventuell ektefelle levere den nye skattemeldingen, og det er også avhengig av at skattemeldingen din ikke blir tatt ut til kontroll.

Du finner mer informasjon, hjelp og steg-for-steg-veiledning på skatteetaten.no/skattemelding.

Kommuneoversikt

I tabellen nedenfor ser du antall skattemeldinger som sendes på papir i hver kommune. Du kan sortere og søke i oversikten.

Du kan også laste ned tallene (Excel-fil).