Pressemelding

Skatteoppgjør for 621 milliarder kroner i 2020

  • Publisert:

Skatteoppgjøret for 4,9 millioner personer og 360 000 selskaper er nå ferdig. Skattelistene blir tilgjengelige 8. desember.

Norgeskart med forklaring om at 4,1 millioner personer har betalt 563 milliarder kroner i skatt i 2020.

Se og last ned tall for alle fylker og kommuner

Det samlede skatteoppgjøret for 2020 viser at 4,1 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen har betalt 563 milliarder kroner i skatt og avgift på inntekt og formue. 360 000 selskaper har betalt til sammen 58 milliarder kroner i skatt (unntatt skatteinntekter fra oljevirksomheten).

2,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fikk tilbakebetalt til sammen 37 milliarder kroner i årets skatteoppgjør, og 1 million betalte restskatt på til sammen 34 milliarder kroner. For de som fikk skatt til gode var snittbeløpet 12 500 kroner mens snittbeløpet for de som fikk restskatt var 34 300 kroner.

– Har du fått skatt til gode eller restskatt skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Sjekk skattekortet for 2022

Hun forteller at de fleste treffer godt og betaler riktig skatt, men det er mye som kan påvirke skatten gjennom hele året.

– Blant annet har korona-pandemien påvirket, og påvirker fortsatt økonomien til mange. Dette er én av grunnene til at du bør sjekke opplysningene når du får skattekortet for 2022 nå i desember, sier skattedirektøren. 

Her kan du endre skattekortet ditt: skatteetaten.no/endre

Du kan endre skattemeldingen selv opp til tre år etter leveringsfrist

Skulle du oppdage feil i skatteoppgjøret kan du fortsatt i de fleste tilfeller endre det selv slik at Skatteetaten kan rette opp opplysningene, beregne skatten på ny og sende deg et nytt skatteoppgjør.

Se veileder som hjelper deg å endre skatteopplysninger selv: skatteetaten.no/klage

Skattelistene for 2020

Skattelistene for inntektsåret 2020 er tilgjengelig for søk på skatteetaten.no fra kl. 07:00 8. desember. Søk omfatter nettotall for personer og selskaper.

Det loggføres hvem som har søkt på deg i skattelistene. Siden desember i fjor har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på 556 000 unike innlogginger. Det er litt lavere enn året før da det var 1,8 millioner søk fordelt på 620 000 unike innlogginger.

Til sammenligning var det i 2012, året før loggføring av søk ble innført, 16,5 millioner søk.

 I overkant av 270 000 har det siste året vært inne og sjekket hvem som har søkt på dem, noe som er færre enn året før, da tallet var 323 000.

– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Slik henger det sammen: Skattekortet viser beregning av dine inntekter og fradraget i året som kommer. Skattemelding viser oversikt over inntekter, fradrag, formue og gjeld i året som gikk. Skatteoppgjør er resultatet etter at både du og vi har sjekket at opplysningene i skattemeldingen stemmer.

Bilder og grafikk

Høyreklikk på bildet for å last ned stor versjon.

Agder

Agder.png

Innlandet

Innlandet.png

Møre og Romsdal

Møre og Romsdal.png

Nordland

Nordland.png

Oslo

Oslo.png

Rogaland

Rogaland.png

Trøndelag

Tr├©ndelag.png

Troms og Finnmark

Troms og Finnmark.png

Vestfold og Telemark

Vestfold og Telemark.png

Vestland

Vestland.png

Viken

Viken.png

Vi har laget korte infografikk-animasjoner for hvert fylke.

Last ned pakke med alle animasjoner (Zip) (36,5 MB)

 

Last ned store versjoner:

nina6_thumb.PNG
Bilde 1
nina4_thumb.PNG
Bilde 2
nina3.PNG
Bilde 3
nina4.PNG
Bilde 4
nina2.PNG
Bilde 5
 

 

Bilder kan krediteres slik:
Foto: Skatteetaten

 

Se detaljer for alle fylker og kommuner

Søk etter kommuner for å få frem noen av nøkkeltallene. Flere detaljer om alle fylker og kommuner, og mulighet til å laste ned alle tallene, finner du på skatteetaten.no/nokkeltall.

Søk:

Flere detaljer om alle fylker og kommuner, og mulighet til å laste ned alle tallene, finner du på skatteetaten.no/nokkeltall.