V-13-3.4 Realisasjon
V-13-3.4.1 Generelt
Gevinst ved realisasjon av token er skattepliktig inntekt, jf. sktl. § 5‑1 annet ledd og § 5‑30 første ledd. Dette gjelder uavhengig av om tokene er ervervet ved utvinning, kjøp, ved airdrop eller som arv/gave.
Tap ved realisasjon er fradragsberettiget, jf. sktl. § 6‑2 første ledd.
Generelt om realisasjonsbegrepet, se emnet Realisasjonsbegrepet.
Token som kryptovaluta og NFT anses som realisert bl.a. ved salg, bytte eller konvertering fra en kryptovaluta til en annen, eller ved kjøp av varer og tjenester. Realisasjon foreligger også hvis token går endelig tapt, f.eks. som følge av svindel, hacking eller når token blir brent. Det samme gjelder hvis det på annen måte kan konstateres at token er endelig tapt, f.eks. ved at tilgangen til den digitale lommeboken er gått tapt, uten at tilgangen kan gjenopprettes. Det må vurderes konkret om en token er realisert.
Sacrifice/donasjoner av token er en form for gaveoverføring, og anses i utgangspunktet ikke som realisasjon. I noen tilfeller kan skattyter få en form for fordel eller motytelse etter sacrifice/donasjonen. Overføringen vil da kunne anses som en realisasjon.
Kryptovaluta faller utenfor sktl. § 9‑3 første ledd bokstav a om unntak fra skatteplikt for privat innbo eller løsøre. Se avgjørelse fra Skatteklagenemnda, Stor avdeling 91 NS 158/2020.
NFT faller også som utgangspunkt utenfor sktl. § 9‑3 første ledd bokstav a om realisasjon av innbo og løsøre mv., fordi NFT i seg selv er en digital kode og ikke selve objektet som den er knyttet til. Det kan unntaksvis tenkes situasjoner der en NFT er av en slik art at den etter en konkret vurdering vil kunne anses som innbo/løsøre. For at slike NFTer skal anses som innbo/løsøre, er det er en forutsetning at de er anskaffet for og brukes i skattyters bolig eller husholdning, og ikke som en investering med sikte på å oppnå avkastning/gevinst ved videresalg.
V-13-3.4.2 Transaksjoner med liquidity pool
Innskudd i liquidity-pool i bytte mot liquidity-pool token (LP-token) eller tilsvarende, anses som realisasjon. Kryptovalutaen/token som er skutt inn i liquidity-pool anses realisert, og utgangsverdien på de(n) innskutte token(ene) blir ny inngangsverdi på mottatt LP-token. Når LP-token byttes tilbake mot kryptovaluta/token i liquidity-poolen, anses også dette som realisasjon.
Enkelte LP-token kan skytes inn videre i andre liquidity-pools i bytte mot nye LP-tokens eller overføres til andre. Dette anses også som realisasjon.
V-13-3.4.3 Overføring mellom blokkjeder
Hvis token overføres fra en blokkjede til en annen, vil dette normalt innebære at skattyter har oppgitt eiendomsretten til den opprinnelige tokenen og erstattet denne med en annen, slik at det foreligger en realisasjon. Eksempler på slik overføring kan være såkalt cross chain bridging og wrapping.
V-13-3.4.4 Gevinstberegning
Gevinst/tap ved realisasjon utgjør differansen mellom salgssummen (utgangsverdien) og inngangsverdien. Generelt om inngangsverdi, se emnet Inngangsverdi. Inngangsverdi er kostprisen, altså det objektet har kostet selgeren, inkludert transaksjonskostnader. Har selgeren utvunnet/minet en token, eller mottatt token som f.eks. avkastning eller airdrop, og blitt skattlagt ved ervervet, utgjør inngangsverdien den verdi som er lagt til grunn ved skattleggingen.
Har skattyter mottatt token ved gave eller arv, er hovedregelen at givers inngangsverdi videreføres som følge av reglene om kontinuitet, se emnet Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet.
Generelt om utgangsverdi, se emnet Utgangsverdi. Utgangsverdien utgjør som utgangspunkt vederlaget fratrukket transaksjonskostnader. Ved brenning av token, det vil si at token tas ut av sirkulasjon ved at token sendes til 0-adresser, er utgangsverdien lik null.
V-13-3.4.5 Hvilket objekt som er solgt
Skattyter må selv ta stilling til hvilket objekt som faktisk er solgt, og gevinst-/tapsberegningen vil avhenge av inngangsverdi på det solgte objektet. Det er ikke noe krav om at det objektet som er kjøpt først må selges først. Det gjelder altså ikke noe FIFU-prinsipp (først inn først ut).
V-13-3.4.6 Oppgjør i utenlandsk valuta
Ved oppgjør av kryptovaluta i utenlandsk valuta gjelder sammenslåingsprinsippet, se emnet Valutagevinst/-tap. Dette innebærer at dersom kryptovalutaen eller NFTen har steget eller sunket i verdi som følge av at valutakursen som valutaen gjøres opp i (f.eks. USD) har endret seg i eierperioden, inngår dette i den samlede gevinst-/tapsberegningen.
V-13-3.4.7 Royalty
Ved salg av en NFT, kan det forekomme at den som har opprettet NFTen eller annen rettighetshaver har rett til en andel av vederlaget (royalty). Slik inntekt vil være skattepliktig for mottakeren.
V-13-3.4.8 Konkurs
Det kan oppstå tap som følge av konkurs hos kryptobørser eller kryptoselskaper. Forutsetningen for fradrag for tap er at tapet er realisert eller endelig konstatert, jf. sktl. § 6‑2 første ledd og sktl. § 14‑2 annet ledd. Det er først når det er avklart at bobehandling ikke vil gi midler til dekning av kravet at tapet anses som endelig. Dersom man ikke får noe tilbake fra boet, så er det skattemessige tapet inngangsverdien, altså kjøpesum med tillegg av eventuelle omkostninger. Det er ikke fradragsrett for urealisert gevinst som skattyter hadde før konkurstidspunktet.
Se for øvrig emnet Tap.
V-13-3.4.9 Investeringssvindel
Tap som følge av investeringssvindel på virtuelle eiendeler kan i visse tilfelle kreves fradragsført etter sktl. § 6‑1 første ledd. Forutsetningen er at det er investert i noe som kunne ha gitt skattepliktig inntekt, se emnet Kostnader – allment om fradrag, pkt. K-4-1.