Prinsipputtalelse

Forskuddsfakturering – leasingkontrakter

  • Publisert:

Om forståelsen av bokføringsforskriften § 5-2-7.

I brev av 28. april 2006 til Finansieringsselskapenes Forening uttaler Skattedirektoratet, ved seksjon for merverdiavgift, at en kontraktsfestet forhøyet førsteleie (startleie) i starten av leasingperioden ikke er å anse som et forskudd i egentlig forstand. Ved vurderingen er det lagt vekt på at beløpet er opptjent uavhengig av om leieavtalen opphører før leieperiodens utløp.

Når et slikt beløp ikke anses som et forskudd i avgiftsmessig forstand, er det heller ikke å anse som et forskudd i relasjon til bokføringsforskriften § 5-2-7.

Nedenfor følger utdrag av Skattedirektoratets brev: ”Etter det opplyste vil det i en rekke tilfeller, ut i fra en ren kommersiell vurdering, være kontraktsfestet en forhøyet førsteleie (startleie) i starten av leasingperioden. Dette kalles ofte for forskuddsleie, men det dreier seg ikke om noe forskudd/depositum i tradisjonell forstand. Etter det opplyste reduserer beløpet størrelsen på de etterfølgende leiebeløpene, men beløpet er endelig erlagt og kan ikke i noe tilfelle kreves tilbake av kunden ved avbrudd av kontrakten før leieperiodens utløp. Et meget betydelig antall leasingkontrakter der det kreves et slikt forskudd er 3 års-kontrakter knyttet til personbiler.

Etter det opplyste håndteres beløpet i dag som omsetning ved oppstart av leasingperioden. Beløpet faktureres med merverdiavgift, og tas inn i omsetningsoppgaven til leasingselskapet på fakturadato (altså ved oppstart av leasingkontrakten). Etter forskrift 1. desember 2004 nr 1558 om bokføring (bokføringsforskriften) § 5-2-7 er adgangen til forskuddsfakturering av leier begrenset til 1 år, og De reiser spørsmål om denne bestemmelsen får konsekvenser for denne praksisen.

De mener at den eksisterende praksisen er korrekt, ettersom den er i samsvar med realiteten i avtalen. Den avtalte verdien av leietjenesten er etter Deres syn i avgiftsmessig forstand ikke lik over hele perioden. Beløpet er etter kontrakten endelig erlagt av kunden, og kan ikke kreves tilbake.

En alternativ løsning vil etter Deres syn innebære at leasingselskapene må fakturere forskuddsleien uten merverdiavgift ved oppstart av leasingperioden. Deretter periodiseres og belastes merverdiavgift lineært mot kunde over den resterende delen av avtaleperioden. En slik alternativ løsning vil imidlertid etter Deres syn virke kunstig og medføre betydelige systemendringer når man ikke ønsker å endre realiteten i kontraktsforpliktelsen.

Skattedirektoratet skal bemerke: Etter merverdiavgiftsloven § 44 første ledd kan salgsdokument som omhandler avgiftspliktige varer og tjenester ikke utstedes før ved levering, med mindre annet bestemmes av Finansdepartementet.

Etter bokføringsforskriften § 5-2-7 kan imidlertid salgsdokumentasjon for blant annet leier utstedes før levering har funnet sted. Slik forskuddsfakturering er da begrenset til en periode på ett år.

Etter det opplyste er et betydelig antall av leasingkontraktene hvor det oppkreves ”forskuddsleie” 3 års-kontrakter. Dersom en andel av den forhøyede førsteleien reelt sett innebærer et forskudd, vil således 24/36-deler av forskuddet gjelde en periode som ligger mer enn ett år frem i tid. Det vil i så fall ikke være i samsvar med regelverket å fakturere denne delen av den forhøyede førsteleien ved oppstarten av leieperioden.

Skattedirektoratet antar etter det opplyste at den forhøyede førsteleien ikke er å anse som et forskudd i egentlig forstand. Vi har ved vurderingen lagt vekt på at beløpet er opptjent uavhengig av om leieavtalen opphører før leieperiodens utløp, jf sakens opplysning om at beløpet ikke i noe tilfelle kan kreves tilbake. Dette i motsetning til tilfeller hvor hele leien faktureres 3 år på forskudd, som utvilsomt vil være i strid med bokføringsforskriften § 5-2-7.”