Important information

This page is not available in English.

Kreditt for engangsavgift

Skatteetaten kan innvilge kreditt for engangsavgift til bilforhandlere som førstegangsregistrerer kjøretøy på vegne av sine kunder. Ordningen omfatter også vrakpantavgift.

Kreditt for engangsavgift utsetter betalingsfristen for avgiftene. Avgifter som påløper i én kalendermåned, har forfallsdato den 18. i neste måned.

Uten kreditt må virksomheten betale avgiftene på registreringstidspunktet.

Dersom søknaden blir innvilget, kan virksomheten registrere kjøretøy fortløpende i Autosys Kjøretøy Bransjeløsning. Virksomheten anses da som melder og er ansvarlig for avgiften.

Hvem kan søke?

Vi kan bare gi kreditt for engangsavgift til bilforhandlere som førstegangsregistrerer kjøretøy på vegne av sine kunder.

I tillegg må virksomheten

  • være registrert i Foretaksregisteret
  • stille sikkerhet (bankgaranti) minimum tilsvarende en måneds avgiftsbelastning

Det er viktig å være oppmerksom på at en underavdeling ikke kan registrere kjøretøy selv om hovedforetaket har kreditt. Dersom en underavdeling skal kunne registrere kjøretøy med kreditt, må hovedforetaket søke om egen kreditt for underavdelingen. Årsaken til dette er den tekniske løsningen i Autosys Kjøretøy Bransjeløsning. Hovedforetaket vil være ansvarlig for avgift for sine underavdelinger.

Utenlandske virksomheter kan også søke om kreditt for engangsavgift.

Virksomheten må være registrert i et foretaksregister eller tilsvarende i det landet hvor virksomheten er etablert. Hvis virksomheten er registrert i Merverdiavgiftsregisteret med representant, kan dere søke om dispensasjon fra kravet om registrering i Foretaksregisteret. Det samme gjelder for foretak i EU/EØS som er direkte registrert i Merverdiavgiftsregisteret og som ikke har en tilknytning til Norge som følger av begrepet næringsvirksomhet etter Foretaksregisterloven.

Har dere en utenlandsk virksomhet og en norsk filial (NUF), må søknaden fremsettes av det utenlandske hovedforetaket. Virksomheten kan bli bedt om å sende inn ulike former for dokumentasjon, som regnskap, skatteattest eller liknende. Dette gjelder både ved behandling av søknaden, og underveis i kundeforholdet.

Har dere en virksomhet som er etablert i et EU/EØS-land som Norge ikke har avtale om innkrevingsbistand med, vil et utvidet krav om sikkerhet bli vurdert som vilkår for kreditt. Dette gjelder også for virksomheter som er etablert i land utenfor EU/EØS, selv om det er inngått avtale om innkrevingsbistand med landet.

Utenlandske virksomheter kan ikke levere søknad via skatteetaten.no. Kontakt oss for å få tilsendt skjemaet for utenlandske virksomheter.

Slik søker du

Virksomheter som ikke har kreditt for engangsavgift i dag, kan søke om slik kreditt.

Log in, complete and submit:

Apply

Hvis virksomheten allerede har kreditt for engangsavgift, kan dere endre, gjenåpne eller avslutte kreditt for engangsavgift.

Slik behandler vi søknaden

Virksomheten får kreditt for engangsavgift for et begrenset beløp basert på det kredittbehovet som er oppgitt i søknaden. Kredittbehovet tilsvarer de avgiftene dere antar skal belastes kreditten i løpet av en kalendermåned. Det bør tas utgangspunkt i høyeste måned siste seks måneder, men sørg for at kredittgrensen også kan dekke en fremtidig økning i avgiftsbelastningene.

I behandlingen av søknaden legger vi vekt på Skatteetatens generelle tillit til virksomheten. Det vil si betalingsvilje, betalingsevne, overholdelse av relevant regelverk og inndrivelsesmuligheter.

Vi vil stille krav om sikkerhetsstillelse (bankgaranti) som vilkår for å innvilge kreditt for engangsavgift.

Forfall og betaling

Beløp som er belastet kreditt for engangsavgift i én kalendermåned, forfaller til betaling den 18. i neste kalendermåned.

Eksempel:
Virksomheten registrerer kjøretøy på kreditten den 4., 10. og 20. mars. Avgifter for samtlige kjøretøy forfaller til betaling 18. april.

Vi sender ikke ut faktura, men en avgiftsspesifikasjon med betalingsinformasjon.

Betalingen skal skje til Skatteetatens konto med tilhørende KID-nummer.

Hente ut informasjon fra Altinn – avgiftsspesifikasjon

Vi sender ikke ut faktura, men en avgiftsspesifikasjon med betalingsinformasjon.

Opplysninger om kjøretøy som er belastet kreditten og betalingsfrister er tilgjengelig i Altinn.

Virksomheten er selv ansvarlig for å ha oversikt over belastninger på kreditten, og for å betale korrekt beløp innen fristen. Avgiftsspesifikasjonen vil normalt være tilgjengelig i Altinn fra den 3. i påfølgende måned.

Virksomheten må selv velge hvilke mekanismer den ønsker å benytte for å hente meldinger.

Avgiftsspesifikasjonen legges som en melding i Altinn i PDF-format og e2b-format. I meldingshåndboken finner dere en beskrivelse av e2b-fakturaformatet.

Altinn tilbyr flere måter å hente ut informasjonen på, og støtter både maskin-til-maskin-kommunikasjon og en portal hvor virksomheten kan laste ned informasjonen manuelt.

Last ned dokumentasjon for sluttbrukersystemer (PDF)

Dersom dere oppdager feil i avgiftsspesifikasjonen, skal dette tas opp med Statens vegvesen (tekniske grunnlagsdata). Andre forhold meldes til Skatteetaten.

Dersom det oppdages feil, plikter virksomheten uansett å betale kravet i tråd med totalbeløpet i avgiftsspesifikasjonen.

Manglende oppfølging av avgiftsspesifikasjonen vil kunne vurderes som opplysningssvikt, jf. skatteforvaltningsloven § 14-3, og kan medføre at tilleggsskatt ilegges.

Hvis dere betaler for sent eller ikke oppfyller andre vilkår

Hvis virksomheten overskrider kredittgrensen som ble satt da det ble søkt om kreditt, er dette et brudd på vilkårene og kreditten kan bli stengt. Virksomheten må selv holde oversikt over hvilke beløp som belastes kreditten. Viser det seg at kredittgrensen er for lav, kan dere søke om å endre kredittgrensen.

Hvis virksomheten betaler for sent, vil kreditten bli stengt. Ved forsinket betaling må dere også betale renter.

Kreditten kan også bli stengt hvis andre krav fra Skatteetaten ikke blir betalt eller andre plikter ikke blir oppfylt. Dersom kredittverdigheten blir redusert, kan det bli stilt krav om økt sikkerhet, eller kreditten kan bli stengt.

Overvåking av kredittverdighet

Skatteetaten vil overvåke virksomhetens kredittverdighet så lenge kundeforholdet består. Hvis virksomheten ikke lenger er kredittverdig eller andre vilkår ikke lengre er oppfylt, kan kreditten bli tilbakekalt.

Ved redusert kredittverdighet kan det bli stilt krav om sikkerhet ut over den obligatoriske sikkerheten.

Sikkerhetsstillelse

Hvis kredittverdigheten blir redusert eller virksomheten må øke kredittgrensen, kan Skatteetaten kreve at det stilles en høyere sikkerhet for kreditten. Sikkerhet for kreditten skal stilles i form av selvskyldnerkausjon fra bank eller forsikringsselskap.

Banken må utarbeide garantiteksten i tråd med Skatteetatens standard.

Generalimportører og deres forhandlernett har mulighet til å søke om å benytte en fellesgaranti som sikkerhet. En fellesgaranti innebærer at generalimportøren fremlegger en selvskyldnerkausjon fra banken som omfatter flere forhandlere. Den enkelte forhandler må selv søke om kreditt og blir registrert med egen kredittordning.

Garantibeløpet tar utgangspunkt i kredittgrensen for de forhandlerne som omfattes av fellesgarantien.

Garantibeløpet kan settes noe lavere enn det summen av samtlige forhandleres kredittgrense skulle tilsi. Dette fordi kredittrisikoen normalt reduseres i de tilfeller hvor det stilles en fellesgaranti. I utgangspunktet kan det innvilges en reduksjon på inntil 30 prosent av forhandlernes totale avgiftspliktige omsetning. En reduksjon av garantibeløpet vurderes i forhold til både antall forhandlere som er omfattet av fellesgarantien og den totale avgiftsomsetningen, og at Skatteetaten vurderer dekningsmulighetene som tilfredsstillende.

Garantidokument og tilhørende forhandlerliste

Det er utarbeidet en egen standard for fellesgaranti og tilhørende forhandlerliste.

Et garantidokument som skal omfatte x antall forhandlere kobles mot en forhandlerliste tilknyttet et forhandlernett. Forhandlerlisten skal inneholde navn, adresse og organisasjonsnummer til den enkelte forhandler (hovedforetak og ev. underavdeling) som er omfattet av fellesgarantien.

Tilgang av forhandlere til forhandlerlisten skal skriftlig meddeles Skatteetaten. Det skal fremgå av erklæringen at garantisten har akseptert at nevnte forhandler skal omfattes av fellesgarantien.

Avgang fra forhandlerlisten er å betrakte som en oppsigelse. Dette innebærer at ansvaret i forholdet til garantien kun kan bringes til opphør ved skriftlig varsel sendt i rekommandert brev til Skatteetaten. Garantien opphører 2 måneder etter at Skatteetaten har fått melding om at forhandleren skal utgå av forhandlerlisten. Vær oppmerksom på at garantien også gjelder etter garantiperiodens utløp for krav som har sitt utspring innenfor garantiperioden.

Særlig om konsern

Utgangspunktet er at det ikke skal innvilges redusert garantibeløp for fellesgaranti for selskap i samme konsern. Det skal aldri gis rabatt for et hovedforetak med tilhørende underavdelinger. Dette er i realiteten å anse som ett selskap.

Selv om man da ikke vil ha anledning til å innvilge redusert garantibeløp, vil man kunne akseptere at det stilles en felles garanti for flere virksomheter som utgjør en enhet. Samlet vil enheten ha en økonomisk fordel av at det kun utstedes ett garantidokument.

Endre, gjenåpne eller avslutte eksisterende kreditt

Hvis kredittgrensen er satt for lavt eller for høyt, kan virksomheten søke om endring av kredittgrense.

Dersom dere har stilt høyere sikkerhet enn hva den obligatoriske standarden tilsier og ønsker en ny vurdering av krav om sikkerhet, kan dere søke om reduksjon av garantikravet. Da vil Skatteetaten foreta en ny kredittvurdering.

Har kreditten blitt stengt, kan dere søke om gjenåpning.

Hvis dere ikke bruker kreditten over en lengre periode, kan den bli stengt automatisk. Dere kan da søke om gjenåpning av kreditten.

Dersom dere ikke har behov for kreditt, kan dere be om at den avsluttes.

Log in, complete and submit:

Apply

Forhold knyttet til registrering av kjøretøy

Virksomheten plikter til enhver tid å følge forskrifter og bestemmelser om avgifter som er eller vil bli gitt av Finansdepartementet og Skattedirektoratet. Årsrundskriv for engangsavgift er tilgjengelig på skatteetaten.no.

Nedenfor finner dere mer informasjon om ansvaret den som melder et kjøretøy til registrering har, feil i kjøretøydata, avgiftsfritak, alternativ beregning av bruksfradrag ved bruktbilimport, plikt til oppbevaring av dokumentasjon og Skatteetatens kontrolladgang.

Virksomheter som melder kjøretøy til registrering via Autosys Kjøretøy Bransjeløsning eller ved oppmøte på trafikkstasjonen, betegnes som "melder". Melder er å anse som avgiftspliktig part ovenfor Skatteetaten og vil være ansvarlig for engangsavgiften. 

Avgiften beregnes på grunnlag av de kjøretøytekniske data som fremkommer ved registrering av kjøretøyet.

Virksomheten pålegges å føre en selvstendig kontroll av mottatt avgiftsspesifikasjon jf. forskrift om engangsavgift § 8-4. Avgiftsspesifikasjonen må derfor gjennomgås før betalingsfristen hver måned. Dersom det oppdages feil, plikter virksomheten uansett å betale kravet i tråd med totalbeløpet i avgiftsspesifikasjonen.

Dersom spesifikasjonen avviker fra virksomhetens egen oversikt, skal årsaken til avviket kontrolleres. Ved avvik i de tekniske grunnlagsdata på kjøretøyet må Statens vegvesen kontaktes for korrigering av avgiftsgrunnlaget. Dersom det er andre grunner til avviket, må det snarest gis melding om dette til Skatteetaten.

Manglende oppfølging av avgiftsspesifikasjonen vil kunne vurderes som opplysningssvikt, jf. skatteforvaltningsloven § 14-3, og kan medføre tilleggsskatt.

Hvis gjennomgang av mottatt avgiftsspesifikasjon avdekker feil i teknisk grunnlagsdata fra Kjøretøyregisteret, må feilen umiddelbart meldes til Statens vegvesen, slik at feilen kan korrigeres og eventuelt nytt vognkort utstedes. Det er kun Statens vegvesen som kan foreta endringer av tekniske data og kjøretøygrupper, samt legge inn anmerkninger i Kjøretøyregisteret.

Skatteetaten vil ikke kunne endre engangsavgiften før korrigeringene er registrert i Kjøretøyregisteret av Statens vegvesen. Skatteetaten mottar informasjon om korrigeringene fra Statens vegvesen.

Skulle det være situasjoner hvor melder har behov for å kontakte Skatteetaten rundt fastsettelse av engangsavgiften, er det viktig at melder opplyser om følgende:

  • årsaken til at melder tar kontakt (hva er feil, korrekt og hvorfor, eller lignende)
  • melders navn, org.nr., adresse og telefonnummer
  • kontonummer (ved tilbakebetaling)
  • kontaktpersonens navn, telefonnummer og e-postadresse
  • vedlagte dokumenter som viser korrekt informasjon om kjøretøyet og at endringer hos Statens vegvesen er foretatt (blankett NA-0221, COC, nytt og gammelt vognkort eller lignende)

Kjøretøy med fritak inntatt i Stortingets avgiftsvedtak § 7 med nærmere bestemmelser i forskrift om engangsavgift kapitel IV, kan deles inn i tre kategorier:

  • Fritak som innvilges maskinelt på bakgrunn av egenskaper knyttet til avgiftsklassifisering gjennomført av Statens vegvesen
  • Fritak som kan egendeklareres i Skatteetatens Betalingsløsning via Autosys Kjøretøy Bransjeløsning
  • Fritak som krever søknad til Skatteetaten på forhånd

I de tilfellene det gis fritak etter søknad vil vedtaket fra Skatteetaten inneholde betalingsinformasjon, men du kan også benytte Skatteetatens betalingsløsning. Det er viktig å huske på at slike fritak innvilges mot en bestemt melder. Hvis melder ved registering avviker fra vedtaket, vil kjøretøyet bli registret med ordinær avgift. Enkelte fritak innvilges også mot bestemt eier. Avviker eier ved registrering, blir kjøretøyet registret med ordinær avgift.

Oppdatert informasjon om de enkelte fritakene kan du lese om fritak og reduksjon av engangsavgiften.

Ved førstegangsregistrering av bruktimporterte motorvogner skal det gis et fradrag i utregnet engangsavgift. Som hovedregel skjer denne beregningen ved et prosentvis fradrag etter tabellen i forskrift om engangsavgift § 3-3.

Dersom det ønskes en alternativ beregning av bruksfradraget, må virksomhet med kreditt angi dette før registrering av kjøretøyet, jf. forskrift om engangsavgift § 3-4.

Dette gjennomføres ved å benytte lenken "Gå til Skatteetaten" i Autosys Kjøretøy Bransjeløsning etter at registreringsprosessen er startet og før registreringsprosessen avsluttes i Autosys Kjøretøy Bransjeløsning. Valget av alternativ beregning vil da være tilgjengelig i Skatteetatens betalingsløsning.

Husk at valget av alternativ beregning av bruksfradrag er bindende der registrering av kjøretøyet er gjennomført. Man kan imidlertid endre valget ved å "Gå til Skatteetaten" på nytt dersom dette skjer før registreringsprosessen fullføres i Autosys Kjøretøy Bransjeløsning.

Det er viktig at virksomheter med kreditt er oppmerksomme på at 15 dagers fristen for søknad om alternativ beregning, ikke gjelder for kredittkunder.

Les mer om bruksfradrag

Virksomheter med kreditt pålegges, med hjemmel i § 8-7 i forskrift om engangsavgift på motorvogner, å oppbevare dokumenter av betydning for avgiftsplikten, herunder dens omfang. Oppbevaringsplikten gjelder også virksomheter som ikke er regnskapspliktige etter regnskapsloven. Oppbevaringsplikten gjelder i ti år.

Eksempler på dokumentasjon som må oppbevares er salgsfaktura, kontrakter, betalingsbilag, samt grunnlagsdokumentasjon for eventuelle avgiftsfritak som egendeklareres.

For brukte kjøretøy omfatter oppbevaringsplikten også originale registreringsdokumenter og andre dokumenter som viser kjøretøyets tekniske data og alder, dokumenter og som er nødvendige for beregning av korrekt avgift. Følgende dokumenter har også betydning for avgiftsplikten:

  • COC – Certificate of Conformity dvs. samsvarssertifikatet
  • registreringskort - blankett NA-0221
  • norsk typegodkjenning (utstedt av Statens vegvesen)

Det vises til regnskapslovgivningen og forskrift om engangsavgift § 8-7.

I medhold av skatteforvaltningsloven § 10-1 skal den skattepliktige (melder) og andre etter krav fra skattemyndighetene gi opplysninger som kan ha betydning for vedkommendes bokføring eller skatteplikt og kontroll av denne.

Den opplysningspliktige skal også gi skattemyndighetene adgang til befaring, besiktigelse, gjennomsyn av arkiver, opptelling av eiendeler, taksering og lignende av fast eiendom, anlegg, innretninger, transportmidler og lignende. Dette fremgår av skatteforvaltningsloven § 10-4.

Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver kan skattemyndighetene kopiere til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos den opplysningspliktige, eller hos skattemyndighetene.

Den avgiftspliktige, vedkommende virksomhets eier eller ansatte, plikter å yte Skatteetaten nødvendig hjelp og veiledning.

I samsvar med skatteforvaltningsloven § 10-8 (3) kan Skatteetaten kreve at den skattepliktige fremstiller motorvogn hos regionvegkontoret for kontroll av motorvognens registreringsforhold av hensyn til om riktig avgift er fastsatt.