Skattemelding for deg som leverer på vegne av andre

Her finner du informasjon om hva du som profesjonell rådgiver bør være klar over når du skal levere skattemelding på vegne av andre.

Viktig informasjon

Informasjonen på denne siden er rettet mot rådgivere, regnskapsfører, revisorer, advokater, osv.

Hvis du er privatperson som ønsker å gi andre tilgang til din skattemelding, kan du lese mer om å delegere tilgang til skattemeldingen.

Skattemeldingen blir tilgjengeliggjort i tilfeldige puljer mellom 16. og 25. mars og er tilgjengelig etter at skattepliktig har fått varsel på e-post eller sms.

Alternativ innlogging i Altinn (Altinn-engangskode/SMS-kode)

Det er fortsatt mulig å bruke alternativ innlogging i Altinn, for å få tilgang til skattemeldingen. For dem som får ny skattemelding, og som bruker Altinn-innlogging, vil det ligge et brev i innboksen i Altinn med lenke til den nye skattemeldingen. Du som rådgiver vil derimot ikke kunne benytte denne lenken for å få tilgang til kundens skattemelding i nytt format.

7. april blir skattemeldingen på gammelt format tilgjengelig, og du kan levere på vanlig måte på vegne av kunde.

Levere i nytt eller gammelt format

Det er mulig for alle skattepliktige å levere skattemeldingen på gammelt format i Altinn som tidligere, etter 7. april. Skattepliktige som sender inn skattemeldingen i Altinn, istedenfor ny løsning, mister tilgangen til den nye løsningen for inntektsåret 2020.

Alle skattepliktige får en PDF-versjon av skattemeldingen i innboksen i Altinn fra 7. april. Dette er en versjon av skattemeldingen som kan brukes som dokumentasjon til tredjeparter ved behov.

Les mer om skattemelding i ulike formater

Rettigheter på vegne av andre

I Altinn finnes det i dag en delegeringsløsning der tilganger kan delegeres til både rådgiverfirmas organisasjonsnummer, rådgivers fødselsnummer eller direkte til et brukernavn som rådgiver oppretter. Vi anbefaler at man bruker denne løsningen for å delegere tilganger mellom rådgivere og kunder.

Sende fra årsoppgjørs-/regnskapsprogram

Sender du skattemelding for lønnstakere og pensjonister fra et program vil den rutes til det gamle formatet for inntektsåret 2020. Dette gjelder selv om den skattepliktige har fått skattemeldingen i nytt format. Når skattemelding er levert og sendt fra et program, vil skattemeldingen fjernes fra den nye løsningen dersom den skattepliktig opprinnelig fikk skattemeldingen sin her.

Nedlasting av prefill, utfylling og innsending vil i år fungere som før i slike program, både når det gjelder lønnstakere/pensjonister og personlig næringsdrivende.