Pressemelding

Skal du gifte deg i sommer? Her er rådene fra Skatteetaten

  • Publisert:

Sommeren er bryllupssesongen fremfor noen. Det er mye å tenke på når man skal planlegge et bryllup. Før du kan gifte deg må du blant annet søke om en prøvingsattest fra Skatteetaten. Uten denne får du nemlig ikke giftet deg.

Skal dere gifte dere i sommer gjelder det å søke om prøvingsattest i tide hos Skatteetaten, sier Elin Imsland, avdelingsdirektør i Folkeregisteret.

Elin Imsland, avdelingsdirektør i Folkeregisteret i Skatteetaten, kan fortelle at det nå er høysesong for bryllup og at det derfor kan være noe lengre behandlingstid på enkelte av sakene. – Mange av søknadene om prøvingsattest behandles digitalt og da vil prøvingsattesten komme med en gang, men i noen tilfeller kreves det manuell behandling og da vil det ta lengre tid, sier Imsland. Dette kan for eksempel være tilfeller hvor en eller begge har vært gift tidligere eller hvis begge ikke er norske statsborgere.  

– På våren og sommeren får vi gjerne ekstra mange søknader og da kan det være mellom fem og seks uker behandlingstid på de søknadene som må behandles manuelt, forteller Imsland. – Men det er viktig å ikke søke for tidlig heller, siden prøvingsattesten kun er gyldig i fire måneder fra vi utsteder den.  

Ferdig prøvingsattest blir sendt til innboksen i Altinn og dere må selv sørge for å videresende denne til den som skal vie dere før bryllupet.  

Også digitalt for de som drar utenlands

Nytt i år er at også de som skal gifte seg i utlandet etter utenlandsk rett, også kan bruke elektronisk søknad. Fra før av kan de som skal gifte seg i Norge eller der norsk rett gjelder, søke elektronisk når både brudeparet og forloverne har bankID eller lignende.

Prøvingsattesten bekrefter at dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Dette kan for eksempel være at ingen av dere er gift fra før. Attesten er gyldig i fire måneder fra den er utstedt. 

Sett dere inn i hvilken dokumentasjon du skal legge ved søknaden 

Søknadene vil ta lengre tid å behandle i de tilfellene Skatteetaten trenger mer dokumentasjon, og de sakene som tar lengst tid er ofte de sakene hvor vi har behov for mer dokumentasjon fra utlandet.  

- Det kan derfor være lurt å legge ved eller sende inn den dokumentasjonen vi ber om med en gang, slik at man unngår unødvendig lang behandlingstid ved at vi må be om mer dokumentasjon, råder Imsland.

Vær oppmerksom på at det for deler av dokumentasjonen kan være krav om originale dokumenter, som i tilfelle må sendes per. post.

Husk legitimasjon på bryllupsdagen 

På selve bryllupsdagen er det viktig å huske legitimasjon slik at den som skal vie dere kan sjekke at informasjonen i prøvingsattesten stemmer overens med legitimasjonen.  

Når dere har blitt gift vil vigsler sende en bekreftelse på at ekteskapet er inngått til Skatteetaten, og dere vil få en bekreftelse på registrert vigsel i innboksen i Altinn.  

Veiledning på skatteetaten.no

Du finner vår steg-for-steg-guide om veien til ekteskapet for deg som skal gifte deg etter norsk rett på Ekteskap i Norge - Skatteetaten. For deg som skal gifte deg i utlandet, finner du god veiledning på Ekteskap i utlandet - Skatteetaten.  

Husk at giftemål også kan påvirke skatten din. I praksis innebærer dette at ektefeller skattlegges sammen for samlet formue. Inntekten skattlegges for hver av dere.  

Du kan lese mer om det på skatteetaten.no. Der finner du også kontaktinformasjon hvor du kan stille spørsmål blant annet på chat.