M-3-9.1 Fri kost

M-3-9.1.1 Generelt

I utgangspunktet er fri kost ikke skattepliktig for skattyter som har rett på skattefri dekning etter sktl. § 5‑15 første ledd bokstav q. Vilkårene for skattefri dekning etter denne bestemmelsen er at godtgjørelsen ikke overstiger Skattedirektoratets satser eller dokumenterte kostnader, og at det ikke kan tilberedes mat i tilknytning til pendlerboligen.

Tidsbegrensningen for fradragsretten på 24-måneder jf. sktl. § 6‑13 første ledd og FSFIN § 6‑13‑1 første ledd annet punktum, gjelder ikke for arbeidsgivers dekning av kostnader til kost og losji. Om overgang fra fradrag til dekning fra arbeidsgiver og 24-måndersregelen, se pkt. 3.9.

Når skattyter har pendleropphold utenfor hjemmet og får fri kost eller kost dekket etter regning, skal han ha et særskilt tillegg for kostbesparelse i hjemmet, fastsatt til kr 98 per døgn. Satsen for kostbesparelse i hjemmet skal ikke fravikes selv om skattyter har sitt hjem i et annet land hvor levekostnadene avviker vesentlig fra det norske nivået, se HRD 11. november 2015 (Ventor) i Utv. 2015/2115 (Rt. 2015/1239). Se også emnet N-1, pkt. 6.27.1.

Tillegg for kostbesparelse i hjemmet skal ikke gis for skattyter som får fri kost mv. på tjenestereise, jf. FSFIN § 5‑15‑5 femte ledd. Tilsvarende gjelder for andre reiser i yrket. Dette gjelder også for skattyter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 20, se emnet U-14. Om skillet mellom pendleropphold og yrkesreise, se emnet R-7.

For sjøfolk er fri kost om bord skattefritt uavhengig av om oppholdet er et yrkes- eller arbeidsopphold, og selv om vedkommende får 10 % standardfradrag etter sktl. § 6‑70, jf. sktl. § 5‑15 første ledd bokstav e. Det samme gjelder for sokkelarbeidere når samlet personinntekt i året ikke overstiger kr 600 000. Nærmere om dette, se emnet U-17. Nærmere om fritt opphold om bord for sjøfolk og sokkelarbeidere, se emnene S-10 og S-18.

Godtgjørelse for kost på besøksreiser for arbeidstaker som har fri kost på arbeidstedet, er skattefri når besøksreisen varer mer enn 6 timer og godtgjørelsen ikke overstiger kr 106 hver vei, se satsforskriften § 8.

M-3-9.1.2 Småutgifter når skattyter har fri kost

Småutgifter må kunne dokumenteres for å være fradragsberettigede.