Betale skatt til flere land - formuesverdi av bolig-/fritidseiendom i utlandet

Så lenge du er skattemessig bosatt i Norge vil formue av eiendom i utlandet som hovedregel være skattepliktig i Norge. Formuen kan imidlertid også være skattepliktig i det landet eiendommen ligger.

Skatt betalt i utlandet

De fleste land, for eksempel Sverige, Danmark og Italia, har ikke formuesskatt.

Spania, Frankrike og Sveits har formuesskatt, men med andre beløpsgrenser enn i Norge.

Dersom du har betalt formuesskatt til et annet land i tillegg til Norge, kan du ha krav på fradrag i den norske formuesskatten.

Hvordan dobbeltbeskatning unngås, avhenger av hvor eiendommen ligger og hva slags regler skatteavtalen med det enkelte land har.

Den mest vanlige måten å unngå dobbeltbeskatning på er gjennom den såkalte kreditmetoden. Formuesskatt som er betalt i utlandet, kan da kreves trukket fra i den norske formuesskatten. Dette gjelder blant annet når eiendommen ligger i Frankrike, Spania eller Sveits. Det samme gjelder når det ikke er inngått skatteavtale med vedkommende land.

Krever du fradrag i norsk skatt for skatt betalt i utlandet, må du føre dette i skattemeldingen. Du må også kunne dokumentere hvor mye formuesskatt du har betalt i utlandet, dersom vi etterspør det. 

Du kan ikke kreve fradrag i norsk skatt for utenlandsk eiendomsskatt.

Eksempler på utenlandske skatter som ikke gir rett til kreditfradrag

  • Kommunal fastighetsavgift (Sverige)
  • Kiinteistövero (Finland)
  • Ejendomsværdiskat (Danmark)
  • Council Tax (Storbritannia)
  • Taxe Foncière (Frankrike)
  • Taxe d’habitation (Frankrike)
  • Taxe Professionelle (Frankrike)
  • Impuesto Bienes Inmuebles (IBI) (Spania)
  • Renta de no Residentes (Spania)
  • Internskatten som er betalt til EU etter EUs Protocol on the Privileges and Immunities of the European Communities artikkel 12 (tidligere art. 13) av person ansatt i EU-kommisjonen.

Enkelte skatteavtaler anvender den såkalte fordelingsmetoden for unngåelse av dobbeltbeskatning. Dette innebærer at eiendommen ikke formuesbeskattes i Norge og du ikke får fradrag for eventuell skatt betalt i utlandet.

Siden formuen, leieinntekter og gevinst ved salg av eiendom, ikke skattlegges i Norge, kan du heller ikke få fullt fradrag for all gjeld og alle gjeldsrenter du eventuelt har, uavhengig av om gjelden er knyttet opp mot eiendom i utlandet eller ikke. Gjeld og gjeldsrenter begrenses til den andelen som står i forhold til din formue som skattlegges i Norge.

Det er særskilte regler hvis du eier bolig eller fritidsbolig i et annet EØS-land, og inntekt og gevinst er skattefri i Norge etter skatteavtalen med det landet boligen eller fritidsboligen ligger. Da får du likevel fullt fradrag for gjeldsrenter. Dette gjelder hvis du har bolig eller fritidsbolig som ligger i Italia og Kroatia.

Selv om eiendommen ikke skal skattlegges i Norge, har du som skattemessig bosatt i Norge likevel en plikt til å gi opplysninger om formuen, eventuelle leieinntekter og gevinst ved salg av eiendommen, i din norske skattemelding. Dette henger sammen med at du i slike tilfeller ikke får fullt fradrag for all gjeld og alle gjeldsrenter du måtte ha. Fradrag for gjeld og gjeldsrenter begrenses forholdsmessig i forhold til andel av formue som knytter seg til utlandet og som ikke er gjenstand for beskatning i Norge.

Dette gjelder ikke for eiendommer i Italia og Kroatia.