Skatt når du flytter til utlandet

Flytter du til utlandet er du fortsatt skattepliktig til Norge for all inntekt og formue. Her får du vite hvilke skatteregler du bør kjenne til når du flytter, og når skatteplikten din til Norge kan opphøre.

Skatteplikt til Norge etter at du har flyttet

Selv om du har meldt flytting i Folkeregisteret betyr det ikke at skatteplikten til Norge opphører. Når du flytter regnes du fortsatt som skattemessig bosatt i Norge og det betyr at du må betale skatt til Norge for all inntekt og formue du har både i Norge og i det landet du har flyttet til. Du er globalskattepliktig

Du vil motta skattemelding fra Norge så lenge du er skattemessig bosatt og du må oppgi alle inntekter og formue i skattemeldingen din.  

Dette må du gjøre 

Meld flytting

Finn ut hva du skal gjøre med skatten

Finn ut om du skal betale trygdeavgift

Finn ut om du må betale utflyttingsskatt - exit-skatt

Spesielt for deg som

Skal du jobbe i utlandet og du fremdeles er skattemessig bosatt i Norge, må du huske å:  

 

Skal du bo i utlandet og motta pensjon /uføretrygd fra Norge må du huske å: 

Hvis pensjonen/uføreytelsen er skattepliktig både i Norge og det landet du er bosatt i, er det bostedslandet som skal sørge for at du ikke betaler skatt til begge land.

I visse tilfeller kan du som er student velge om du vil melde flytting eller ikke.

Du beholder skatteplikten til Norge inntil du får innvilget skattemessig emigrasjon. Jobber du ved siden av å studere må du huske å opplyse om inntekten i den norske skattemeldingen din. Husk å kontakte skattemyndighetene i landet du jobber i for å få avklart skatteplikten din.

Det er spesielle regler om medlemskap i folketrygden når du studerer i utlandet.

Mottar du lønnsinntekter og andre ytelser som er opptjent på grunnlag av din personlige arbeidsinnsats, men som ikke utbetales før skatteplikten til Norge opphører etter intern rett, skal inntekten tidfestes på tidspunktet for opphør av skatteplikten og skattlegges i Norge. Dette kan for eksempel være feriepenger, bonusutbetalinger, sluttvederlag («fallskjermer») o.l. Det har ikke betydning for skatteplikten om vederlagets størrelse først fastsettes etter at arbeidet er utført, eller at vederlaget først skal utbetales en viss tid etter at arbeidet er utført.

Eksempel:

En person flytter til Norge fra Sverige i februar 2014 og jobber her frem til oktober 2016. Personen flytter da tilbake til Sverige og blir fra 1.1.2017 ansett som skattemessig emigrert fra Norge.

I mai året etter utflyttingen, mottar personen en bonusutbetaling fra sin tidligere norske arbeidsgiver på bakgrunn av arbeidet som ble utført i 2016. Da personen ikke er skattemessig bosatt i Norge i utbetalingsåret, skal bonusutbetalingen tidfestes til og skattlegges i utflyttingsåret.

Dersom du mottar slike ytelser, må du ta kontakt med skattekontoret slik at skattefastsettingen og forskuddstrekket for både utbetalingsåret og utflyttingsåret kan fastsettes korrekt. Du kan lese mer om dette i kunngjøringen Periodisering av skattegrunnlag og forskuddstrekk.

Du kan få tilbakebetalt deler av engangsavgiften når du tar med deg bilen eller andre kjøretøy.

Finn ut hvor mye du kan få tilbakebetalt og hvordan du søker om tilbakebetalingen.

Nordisk eTax gir informasjon for deg som bor i et nordisk land og har inntekt eller formue i et annet nordisk land.