Skjema
Bestille, se eller endre skattekortet
Du kan bestille, se eller endre skattekortet ditt når du logger deg inn.
Hvis du tjener 55 000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke betale skatt. Du kan da bestille frikort isteden.
Før du bestiller eller endrer skattekortet bør du finne fram:
- Lønnslippen fra din arbeidsgiver. Er det første gang du bestiller skattekort må du oppgi hvor mye du tror du kommer til å tjene i løpet av året.
- Dokumentasjon fra NAV eller fra andre som betaler ut pensjon.
- Dokumenter fra banken som viser din gjeld, gjeldsrenter og eventuelt formue.
Hva ønsker du å gjøre?
Bestille nytt skattekort
- Logg inn, legg inn tallene dine og bestill.
- Arbeidsgiveren henter skattekortet ditt fra Skatteetaten.
Det betyr at du ikke får det hjem i posten. - Du får skattetrekksmelding.
Ca 5 arbeidsdager etter bestilling, får du en skattetrekksmelding som viser hvilke inntekter, utgifter, formue og gjeld du har oppgitt. Skattetrekksmeldingen kommer i innboksen når du er logget inn i Altinn. Hvis du ikke er elektronisk bruker, sender vi skattetrekksmeldingen til din folkeregistrerte adresse. - Neste år får du skattekort automatisk.
Hvert år i desember, får du nytt skattekort som arbeidsgiveren din henter. Har du ikke fått informasjon om skattekortet ditt innen 9. januar, kan det være at Skatteetaten ikke har nok opplysninger til å beregne et skattekort. Da kan du bestille skattekort og legge inn opplysningene selv
Kopi av skattekortet
Trenger du en kopi av skattekortet ditt, kan du bestille en kopi ved å ta kontakt med oss. Kopien vil bli sendt til din folkeregistrerte adresse.
Utenlandsk arbeidstaker
Er du utenlandsk arbeidstaker, kan du bestille skattekort her.
Se og kontrollere skattekortet
- Logg inn.
- Sjekk og eventuelt rett beløpene for hva du har tjent og blitt trukket i skatt fra januar og frem til nå.
- Kontroller og eventuelt endre årsinntekt, andre inntekter og fradrag. Alle beløpene skal oppgis for hele året og før fradrag (bruttobeløp).
- Nederst på siden når du er innlogget finner du "Total beregnet skatt i 2019". Hvis du har endret noe, og det er stor forskjell på dette tallet og tallet ved siden av som er strøket over, bør du sende inn endringene.
Endre skattekortet
Du kan endre opplysninger om for eksempel inntekten din, slik at skattekortet blir riktig.
Du kan ikke bestemme selv hvor mye skatt du vil betale hver måned. Hvis du vil trekke mer skatt enn skattekortet viser, kan du be arbeidsgiveren din om å gjøre det. Du trenger ikke nytt skattekort.
Slik endrer du skattekortet:
- Logg inn.
- Sjekk og eventuelt rett beløpene for hva du har tjent og blitt trukket i skatt fra januar og frem til du vil endre.
Opplysningene finner du på din siste lønnslipp, eventuelt ved å legge sammen beløpene på alle lønnslippene/pensjonsutbetalingene. - Kontroller og eventuelt endre årsinntekt, andre inntekter og fradrag. Alle beløpene skal oppgis for hele året og før fradrag (bruttobeløp).
- Send inn endringene. Hvis du endrer skattekort i mars eller senere på året får du et prosentkort, selv om du pleier å ha et tabellkort.
- Du får tilsendt en ny skattetrekksmelding.
Skattetrekksmeldingen er en bekreftelse på endringene som er gjort, og kommer i innboksen når du er logget inn i Altinn. Hvis du ikke er elektronisk bruker, sender vi skattetrekksmeldingen til din folkeregistrerte adresse. - Arbeidsgiver får automatisk beskjed og tilgang til det nye skattekortet. Du skal ikke levere noe til arbeidsgiver.
Gi skattekortet til flere arbeidsgivere
Både NAV, pensjonsutbetalere og alle arbeidsgivere henter skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten.
Har du tabellkort må du passe på at tabelltrekket bare blir brukt av hovedarbeidsgiveren din, dvs. den du mottar høyest inntekt fra. Du kan gjøre det ved å snakke med arbeidsgiverne dine, og fortelle dem om de er din hovedarbeidsgiver eller biarbeidsgiver.
Har du mange arbeidsgivere bør du endre skattekortet til prosentkort.
Har du prosentkort kan alle arbeidsgiverne dine bruke det samme prosentkortet. Får du høyere inntekt enn det som står i skattekortet ditt må du endre skattekortet for å unngå restskatt.
Husk at endringer i inntekter, utgifter, formue eller livsendringer generelt, kan være grunn til å endre skattekortet.
Du kan også
se hva arbeidsgiver/pensjonsutbetaler har innrapportert
se hvem som har hentet skattekortet ditt
lese om hvilke opplysninger du finner i skattekortet ditt
lese om tabelltrekk og prosenttrekk
lese om skatt på etterbetaling på ytelser og pensjon fra NAV
regne ut skatten din med skatteberegneren
Mer informasjon til deg som
er grensegjenger
Du er grensegjenger hvis du:
- bor i en svensk eller finsk kommune som grenser mot Norge, og
- arbeider i en kommune i Norge som grenser mot landet du bor i
Alle grensegjengere får en skattemelding fra Norge.
Som grensegjenger er du ikke skattepliktig i Norge, men det landet du bor i. De fleste grensegjengere er likevel medlemmer av norsk folketrygd og skal betale trygdeavgift.
Hvordan få skattekort
Er du grensegjenger, må du ta kontakt med Skatteetaten og dokumentere at du oppfyller kravet for å være grensegjenger. Når det er gjort, skriver Skatteetaten ut et skattekort på 10 prosent, som er trygdeavgiften du skal betale.
Din arbeidsgiver henter skattekortet direkte fra Skatteetaten. Du får informasjon om skattekortet ditt, en skattetrekksmelding, sendt til den adressen som er registrert på deg i Folkeregisteret. Du skal ikke levere noe til arbeidsgiveren din.
Ytelser fra NAV
Grensegjengerbestemmelsen gjelder kun arbeidsinntekt. Dersom du mottar ytelser fra NAV, eller ytelser fra arbeidsgiver som refunderes av NAV, vil de ytelsene normalt være skattepliktig til Norge.Da må du ta kontakt med Skatteetaten for å få et nytt skattekort.
Unntak fra medlemskapet i norsk folketrygd
I utgangspunktet legger Skatteetaten til grunn at grensegjengere som arbeider i Norge er medlemmer av norsk folketrygd. Om du i tillegg arbeider i andre land enn Norge, er du sannsynligvis medlem i trygdeordningen i ditt bostedsland. Da må du ta kontakt med Forsäkringskassan (Sverige) eller Pensionsskyddscentralen/Eläketurvaskeskus (Finland) for å få avklart medlemskapet.
Om du ikke er medlem av norsk folketrygd, vil du motta blankett A-1 fra trygdemyndighetene i hjemlandet ditt. Blanketten bekrefter at du er omfattet av trygdeordningen i ditt hjemland, og er en dokumentasjon på at du ikke skal betale trygdeavgift i Norge. Du må vise blanketten til Skatteetaten for å få satt ned skattetrekket.
Trenger du hjelp?
På chat kan vi ikke gi status i pågående saker.
Vi lagrer samtalen din i opptil ett år for å kunne gjenfinne samtalen og forbedre oss.
Av hensyn til din egen sikkerhet ber vi deg om å ikke skrive sensitive opplysninger, som for eksempel fødselsnummer og helseopplysninger.
Vil du være anonym kan du velge å ikke oppgi navn og e-postadresse.