Koronavirus – viktig informasjon fra Skatteetaten

Bli elektronisk bruker

Når du er elektronisk bruker, blir det enklere for deg å sjekke og levere skattemeldingen din, endre skattekortet ditt og melde flytting. Du kan gjøre alt på nett. Du kan også kommunisere med Skatteetaten og få tilgang til dine dokumenter elektronisk.

For å bli elektronisk bruker trenger du:

 • et norsk identitetsnummer (fødselsnummer eller d-nummer)
 • en elektronisk ID. En elektronisk ID er et identitetsbevis som bekrefter hvem du er. Det finnes flere alternativer for elektronisk ID:
  • MinID er en personlig elektronisk ID som gir deg tilgang til de fleste offentlige tjenester.

   1. For å få MinID, må du først bestille et PIN-kodebrev . Det vil ta noen dager før du får det i posten til den folkeregistrerte adressen din.
    Hvis du har d-nummer, og ikke har registrert en norsk postadresse, vil du få PIN-kodebrevet sendt til adressen du har oppgitt i utlandet.
   2. Når du har fått PIN-kodebrevet i posten, kan du registrere en elektronisk bruker.

   Mer om registrering og innlogging med MinID.

  • BankID er en personlig elektronisk ID som gir deg tilgang til offentlige tjenester. For å bestille BankID, må du kontakte banken din.

   Har du aktivert BankID i banken din, er du elektronisk bruker.

   Mer om bestilling og innlogging med BankID.

  • BankID på mobil er en personlig elektronisk ID som gir deg tilgang til offentlige tjenester. For å få BankID på mobil, må du først ha vanlig BankID med kodebrikke fra banken din.

   Har du aktivert BankID på mobil i banken din, er du elektronisk bruker.

   Mer om bestilling og innlogging med BankID på mobil.

  • Buypass ID er en personlig elektronisk ID som gir deg tilgang til offentlige tjenester. Har du aktivert et smartkort fra Buypass, er du elektronisk bruker.

   Mer om bestilling og innlogging med Buypass ID.

  • Commfides er en personlig elektronisk ID som gir deg tilgang til offentlige tjenester. Har du aktivert en USB-pinne eller et smartkort fra Commfides, er du elektronisk bruker.

   Mer om bestilling og innlogging med Commfides.

Du bør bli elektronisk bruker fordi:

 • Du får tilgang til Skatteetatens tjenester på nett. I de fleste tilfeller trenger du da ikke å møte på skattekontoret eller sende dokumenter i posten. Du får også tilgang til mange andre elektroniske tjenester fra det offentlige.
 • Du får dokumenter raskere. Du slipper å vente på at skattetrekksmelding, skatteoppgjør og andre dokumenter skal komme i posten. Du får varsel på mobil og/eller e-post når du har fått noe fra oss elektronisk.
 • Du får svar raskere. Du kan ha dialog med Skatteetaten om en sak, og kan svare direkte til saksbehandler via et svarskjema.
 • Du kan få skatteoppgjøret ditt tidligere. Da får du vite raskere om du har penger til gode eller må betale restskatt.
 • Du kan til enhver tid sjekke hva arbeidsgivere rapporterer om deg. Det gjelder for eksempel inntekten din, skattetrekket ditt og arbeidsforholdene dine.
 • All kommunikasjon mellom deg og Skatteetaten blir lagret i et elektronisk arkiv. Da har du enkel tilgang til dokumentene dine, og ingen andre kan lese dem.

Er du allerede elektronisk bruker, må du huske å oppdatere kontaktinformasjonen din

For å få varsel når du har fått noe fra oss, må du ha riktig mobilnummer og e-postadresse registrert i kontaktinformasjonen din.

Kontaktinformasjonen din registreres i et felles register, som de fleste offentlige virksomheter bruker. Stat og kommune ønsker å kommunisere med deg elektronisk i stedet for på papir, men du har også mulighet til å reservere deg mot å bli elektronisk bruker.