7.2 Omstillingsbidrag til pelsdyroppdrettere som må avvikle på grunn av forbudet mot pelsdyrhold

7.2.1 Skatteplikt

Det er vedtatt en ordning med omstillingsbidrag for pelsdyroppdrettere som må avvikle virksomheten på grunn av forbudet mot pelsdyrhold.

Omstillingsbidraget er skattepliktig virksomhetsinntekt, og kan gis

  • til etablering av ny virksomhet og bedriftsutvikling. Dette kan omfatte forberedelse og etablering av ny virksomhet, produktutvikling, kompetansebygging, markedsundersøkelser, testsalg, nettverksbygging og markedsføring av nye produkter
  • til investeringer i faste anlegg og tilhørende produksjonsutstyr av varig karakter, både i eksisterende og ny virksomhet
  • til personer til mindre investeringer for personer under 35 år som overtar landbrukseiendom i forbindelse med generasjonsskifte.

Det kan tas forbehold om at tilskuddet skal tilbakebetales dersom objektet det investeres i, selges i løpet av 5 år.

7.2.2 Tidfesting

Benyttes omstillingsbidraget til investeringer knyttet til driftsomleggingen, kan det nedskrives på disse investeringene. Foretas ikke investeringene i det året bidraget gis, kan skattlegging utsettes til det senere året hvor investeringene skjer og nedskrivning kan foretas, se også emnet «Tilskudd – offentlige tilskudd», pkt. 8. For at utsettelse med skattlegging skal gis, må skattyter på forespørsel kunne legge fram en framdriftsplan og kostnadsestimat for de investeringene som skal foretas.