Coronavirus - important information from the Tax Administration

Important information

This page is not available in English.

Pressemelding

Betal med kort – ikke med kontanter

  • Published:

Important information

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

Du bør dra bankkortet i stedet for å bruke kontanter. Bruker du likevel kontanter – be om kvittering!

- Bruker du bankkort er du med på å snevre inn handlingsrommet for dem som unndrar omsetning fordi de ikke slår inn beløpet på kassaapparatet. Slik kan du som forbruker bidra til at vi får ryddigere forhold, og at skattepenger kommer inn til gode for oss alle, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Skatteetatens erfaringer fra kontroll av serveringssteder er at en overraskende høy andel av serveringsstedene lar være å registrere omsetningen på kassasystemet. Over halvparten av de kontrollerte holdt omsetning utenom regnskapet. 30-50 prosent av omsetningen ble holdt utenom regnskapet. Det betyr at de verken betaler skatt eller avgift for en stor del av sin virksomhet.

- Dette er alvorlig og mye verre enn forventet. Som forbrukere bør vi være ekstra observante overfor restauranter og utesteder, men det er like viktig å betale med kort andre steder. Svart omsetning forekommer i nesten alle bransjer, sier Kristensen.

Alt kontantsalg skal registreres på kassaapparatet, og som forbruker bør du følge med om du kan se sluttsummen på kassaapparatet. Du bør uansett be om og ta vare på kvitteringer enten du betaler med kort eller kontanter.

Skatteetaten styrker nå arbeidet mot svart omsetning. På landsbasis skal 50 ansatte arbeide med dette. For å avsløre svart omsetning vil ansatte i etaten opptre som vanlige kunder og observere hva som skjer. Deretter vil etaten komme uanmeldt på kontroll.

- Vi regner dessverre med å avdekke mange saker. De vi oppdager vil få strenge reaksjoner, som tilleggsskatt på 60 prosent og i verste fall politianmeldelse, sier Kristensen.