Coronavirus - important information from the Tax Administration

Important information

This page is not available in English.

Pressemelding

Skattemeldingen: Nå nærmer fristen seg

 • Published:

Important information

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

Har du sjekket skattemeldingen din? Søndag 30. april er det frist for å levere skattemelding for lønnstakere og pensjonister.

Tre millioner lønnstakere og pensjonister har allerede åpnet skattemeldingen elektronisk. Omlag 400.000 har ennå ikke åpnet den.

-        Husk at skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Sett av litt tid til å sjekke at alle opplysningene stemmer, oppfordrer pressesjef i Skatteetaten Merete Bergeland Jebsen.

Hvis alle opplysningene stemmer, trenger du ikke å levere skattemeldingen.
Ved innleveringsfrist i fjor var det 3,6 millioner som benyttet seg av leveringsfritaket.

Det er 925.000 mottar skattemeldingen på papir i år. Det er første gang Skatteetaten sender ut færre enn en million skattemeldinger på papir.

Feil med fradrag
Blant feil som går igjen i skattemeldingen er fradrag for reise mellom hjem og arbeidsplass og fradrag for pendling. En av ti av dem som krever fradrag for arbeidsreiser eller pendling gjør feil.

- De siste årene har kontrollene våre blitt mer treffsikre så det er ingen god ide å prøve seg på fradrag du ikke har krav på. Bruk veilederne og kalkulatorene på skatteetaten.no slik at det blir riktig, sier Jebsen.

Vi hjelper deg
På skatteetaten.no finner du mer informasjon om skattemeldingen og nyttige hjelpemidler som pendlerveiviser og fradragskalkulator. Skulle du stå fast og trenge hjelp underveis har Skatteetaten utvidet åpningstid i helgen; både på telefon, chat og på Facebook.

Dato

Åpningstid telefon

Åpningstid chat og Facebook

Fredag 28.april 

08.00 - 18.00

08.00 - 18.00

Lørdag 29.april 

Stengt på telefon

10.00 - 16.00

Søndag 30.april 

 14.00 - 20.00

14.00 - 20.00

Mandag 1. mai

Stengt

Stengt

Alle andre hverdager treffer du oss på telefon, chat og Facebook mellom kl. 08.00 og 15.30.

Sjekkliste

 • Stemmer det du har mottatt i lønn, pensjon eller uføretrygd med det som står oppført i skattemeldingen? Sammenlign årsoppgaven fra arbeidsgiver, NAV eller pensjonsutbetaler med tallene i skattemeldingen. Sjekk også hvor mye du har betalt i skatt.
 • Sjekk at gjeld og formue som er oppgitt stemmer med det du har fått fra banken eller der du har gjeld eller formue.
 • Kontroller at beløp til fagforeninger, gaver til frivillige organisasjoner, pass og stell av barn, borettslag og andre sameier, forsikringsselskaper, aksjer, fond og VPS er korrekt.
 • Har du endrede forhold sammenlignet med i fjor? Kjøpte du eiendom, bil eller båt i 2016? Solgte du aksjer i 2016? Sjekk om dette står riktig oppført.
 • Bor du i boligsameie eller boligselskap? Kontroller at boligverdien er riktig og at du har riktig eierandel. Hvis du sparer i BSU, kontroller at riktig beløp er trukket fra i foreløpig skatteberegning.

Veiledere og kalkulatorer

 • Skatteetaten har en steg for steg veiviser som gir deg hjelp og informasjon om hvordan du kan sjekke skattemeldingen.
 • Fradagsveilederen hjelper deg med å finne ut hvilke fradrag du kan ha krav på. 
  • Sjekk om du oppfyller vilkårene for å være pendler. Her gjøres det mye feil, så bruk gjerne vår veileder "Er jeg pendler?"
  • Bruk reisefradragskalkulatoren for å beregne hvor mye du kan få trukket fra for reiser mellom hjem og jobb. Du kan bare få reisefradrag for utgifter som overstiger 22 000 kroner. Som hovedregel skal du ha fulltidsjobb hele året med minst 64 kilometer tur-retur mellom fast arbeidssted og boligen din.
  • Har du aksjer eller verdipapirfond? Kontroller om beløp på formuesverdien er riktig sammenlignet med årsoppgaven fra Verdipapirsentralen. Har du realisert aksjer med gevinst eller tap? Gevinst er skattepliktig og tap er fradragsberettiget, undersøk om dette er ført riktig. Bruk vår nye finansveileder
   • Sjekk om du må oppgi inntekt fra utleie av bolig. Du finner veiledning om reglene på skatteetaten.no. Hvis du har fritidsbolig i utlandet har vi en egen veileder som viser hva du må gjøre.

Leveringsfrist
Frist for å levere skattemelding for lønnstakere og pensjonister er 30. april. Denne fristen er fastsatt av skatteforvaltningsloven. Når fristen faller på en helgedag, gjelder neste virkedag. Siden 30. april i år faller på en søndag og 1. mai er en offentlig høytidsdag, så regnes det ikke som for sent dersom du leverer 2. mai. Lønnstakere og pensjonister som har sjekket at alt stemmer trenger ikke å levere skattemeldingen. Næringsdrivende må levere skattemeldingen elektronisk innen 31. mai.

For mer informasjon, se skatteetaten.no/skattemelding.