Coronavirus - important information from the Tax Administration

Important information

This page is not available in English.

Pressemelding

Ny likningsverdi på boligen din

  • Published:

Important information

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

22. mars starter utsendelsen av selvangivelsen for 2010. I år får over 1,5 millioner eiendommer ny likningsverdi på selvangivelsen. Boligopplysningene du rapporterte til Skatteetaten i høst danner grunnlaget for den nye likningsverdien på boligen din.

Boligopplysninger på over 90 prosent av alle boliger er nå sendt inn til Skatteetaten. Beregninger viser at eiendommer i Oslo, Bærum, Stavanger og kommunene rundt er de som får størst endring i likningsverdi fra 2009 til 2010.

Likningsverdien på boligen du bor i skal være maksimalt 30 prosent av dokumentert markedsverdi. For bolig som du eier men ikke selv bor i skal likningsverdien være maksimalt 60 prosent av markedsverdien. For de aller fleste vil likningsverdien ikke overstige disse maksimalgrensene.

Mener du at likningsverdien er for høy, kan du kreve å få satt ned likningsverdien ved å dokumentere markedsverdien på boligen. Kravene til dokumentasjon for å endre likningsverdien er de samme som før. Dokumentasjonen må være fra 25. juni 2010 eller senere.Godkjent dokumentasjon av markedsverdi er:

  • takst fra kvalifisert takstmann
  • verdivurdering fra eiendomsmegler som har kjennskap til distriktet
  • Et alternativ er å dokumentere observerbar markedsverdi, dvs. det eiendommen eller en tilnærmet lik eiendom i samme område ble solgt for.

Sjekk likningsverdien nå

For at krav om nedsettelse skal bli hensyntatt allerede ved skatteoppgjøret må du skaffe den nødvendige dokumentasjonen innen fristen for å levere selvangivelsen . Du behøver derfor ikke vente på selvangivelsen for å gjøre dette. Du kan allerede nå sjekke likningsverdien din i boligkalkulatoren. Husk å bruke de samme opplysningene om boligen som du rapporterte inn i høst. Har du flyttet eller har andre endringer i disse opplysningene skal du bruke det som var korrekt ved årskiftet.

Dokumentert markedsverdi skal oppgis i selvangivelsen. Dokumentasjonen skal ikke legges ved selvangivelsen, men legges frem dersom Skatteetaten ber om det