This page is not available in English.
Bindende forhåndsuttalelse
Spørsmål om arbeidsgiveravgift av jubileumsgave til ansatte (folketrygdloven § 23-2 tredje ledd og FSFIN § 5-15-1)
Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet, avgitt 20. oktober 2005 (BFU 52/05)
Det opprinnelige selskap startet for 100 år siden med en virksomhet som i årenes løp er utvidet og fordelt i et konsern, med mange datter- og datterdatterselskaper. Morselskapet i konsernet ønsket å gi de ansatte jubileumsgave i forbindelse med 100-års jubileet. Spørsmålet var om konsernet kunne anses som en og samme ”bedrift” i forhold til reglene om skattefrie jubileumsgaver i FSFIN § 5-15-1, og utdelingen dermed ville være fritatt for arbeidsgiveravgift. Skattedirektoratets oppfatning var at begrepet ”bedrift” måtte omfatte mer enn bare det selskap som direkte står som arbeidstakers arbeidsgiver, og at morselskapet i konsernet dermed kunne gi de ansatte jubileumsgave uten at det påløpte arbeidsgiveravgift.
Innsenders fremstilling av faktum og jus
På bakgrunn av de opplysninger som er gitt i anmodningen, legges det til grunn at Selskapet i 2005 markerer sitt 100-års jubileum. Virksomheten drives i dag i et konsern med Selskapet som et rent holdingselskap med operative datter- og datterdatterselskaper.
Uavhengig av endringene i legal struktur har den opprinnelige virksomhet vært drevet uavbrutt frem til i dag med de endringer som den tekniske utviklingen har drevet frem.
I forbindelse med markeringen av Selskapets 100-års jubileum ønsker konsernet å gi jubileumsgaver til ansatte i selskaper som Selskapet eide med mer enn 90 % (direkte og indirekte) ved inngangen til 2005. Gaven vil ha verdi i størrelsesorden kr 1000. Denne gaven kommer i tillegg til andre gaver som gis til ansatte i 2005, f.eks. julegaver.
I forbindelse med den rettslige vurderingen av om det foreligger plikt til å betale arbeidsgiveravgift på jubileumsgavene til de ansatte, påpeker innsender at det følger av folketrygdloven § 23-2 tredje ledd at det skal svares arbeidsgiveravgift av naturalytelser i den utstrekning naturalytelsene skal tas med ved beregningen av forskuddstrekk. Det følger videre av skattebetalingsloven § 5 nr. 1 a med tilhørende forskrift av 21. juni 1993 nr. 546 § 1-1 at det kun skal foretas forskuddstrekk i ”skattepliktige naturalytelser”. Trekkplikten omfatter således ikke skattefrie naturalytelser og disse skal dermed heller ikke tas med i grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift, jf. Skattedirektoratets arbeidsgiverhefte (1. nov. 2000) Del 1, side 39.
Det sentrale vil være tolkingen av Finansdepartementets skattelovforskrift (FSFIN) § 5-15-1, hvor det fremgår at jubileumsgaver til ansatte er skattefrie hvis
- gaven er gitt i anledning bedriftens 25-års jubileum (eller høyere antall år som er delelig med 25)
- gaven er gitt etter en generell ordning i bedriften og
- gaven er gitt av mottakerens arbeidsgiver.
Når det gjelder vurderingen av hva som ligger i begrepet ”bedriften”, viser innsender til at spørsmålet ikke er behandlet i forarbeidene til forskrift av 2. september 1977 nr. 2, som ligger til grunn for dagens forskriftsregel. Formålet med skatteloven § 5-15 og FSFIN § 5-15-1 er ifølge innsender at ansatte skal kunne påskjønnes med gaver av begrenset verdi i forbindelse med jubileumsmarkeringer, uten at det utløser skatteplikt.
Det påpekes at det er svært vanlig at større virksomheter som Selskapet er organisert som konsern, hvor ulike deler av virksomheten er fordelt på ulike juridiske enheter. Etter innsenders mening er det riktige i slike tilfeller å legge vekt på at hele konsernets virksomhet må anses som en og samme ”bedrift” i forhold til de skatterettslige regler. All virksomhet som drives i konsernet i dag er i prinsippet avledet av virksomheten som ble etablert i 1905. At denne virksomhet har vært drevet i forskjellige legale former i perioden på 100 år, er naturlig. Det kan etter innsenders mening ikke være diskvalifiserende at dagens Selskap som ”bedrift”, i skatterettslig forstand, anses for å ha bestått i 100 år.
Innsender påpeker videre at en tolkning hvor en ser hele konsernet under ett også vil være best i samsvar med formålet bak bestemmelsen. Dersom en skulle legge til grunn at en må se på hver enkelt juridisk enhet, ville en måtte vurdere i hvilken grad virksomheten i hver enkelt enhet i konsernet kan anses for å relatere seg til den opprinnelige virksomhet, noe som vil kunne gi svært tilfeldige og lite rimelige resultater.
Det anmodes derfor om en bindende forhåndsuttalelse som bekrefter at selskapet ikke vil være arbeidsgiveravgiftspliktig for gaven til de ansatte i forbindelse med 100-års jubileet.
Skattedirektoratets vurderinger
Skattedirektoratet skal i det følgende ta stilling til om det påløper arbeidsgiveravgift for Selskapets jubileumsgave til de ansatte i forbindelse med Selskapets 100-års jubileum.
Innsender opplyser at grunnlaget for Selskapets virksomhet ble etablert i 1905. Virksomheten er blitt utviklet i årenes løp og drives i dag i et konsern med Selskapet som et rent holdingselskap med datter- og datterdatterselskaper.
Det fremgår av folketrygdloven § 23-2 tredje ledd at det skal svares arbeidsgiveravgift av naturalytelser i den utstrekning naturalytelsene skal tas med ved beregningen av forskuddstrekk. Det følger videre av skattebetalingsloven § 5 nr. 1 a med tilhørende forskrift av 21. juni 1993 nr. 546 § 1-1 at det kun skal foretas forskuddstrekk i ”skattepliktige naturalytelser”. Trekkplikten omfatter således ikke skattefrie naturalytelser og disse skal dermed heller ikke tas med i grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift.
Når det gjelder spørsmålet om skatteplikten for naturalytelsen, viser vi til FSFIN § 5-15-1 annet, tredje og sjette ledd, som lyder som følger:
”Jubileums- eller oppmerksomhetsgave fra arbeidsgiver regnes ikke som skattepliktig inntekt når gaven består av annet enn pengebeløp. Dette gjelder bare for verdier inntil 3 000 kroner. Som jubileums- eller oppmerksomhetsgave etter disse bestemmelsene regnes gave fra arbeidsgiver i anledning av at a. bedriften har bestått i 25 år eller i et antall år som er delelig med 25,…..
Dersom jubileums- eller oppmerksomhetsgave mv. som nevnt ovenfor er gitt i anledning av at bedriften har bestått i 50 år eller et antall år som er delelig med 50, regnes verdien inntil ytterligere 50 prosent av nevnte beløp ikke som skattepliktig inntekt.
Skattefritak etter denne paragraf gjelder bare for gaver som gis etter en generell ordning i bedriften.”
Begrepet ”bedrift” er for øvrig også benyttet i FSFIN § 5-15-6 første ledd som omhandler ”rimelige velferdstiltak for alle eller en betydelig gruppe ansatte i bedriften”. Ved fortolkning av begrepet ”bedrift” har vi ikke funnet uttalelser i forarbeider til den opprinnelige forskriften (kgl. res. av 2. september 1977) som gir veiledning.
Skattedirektoratet legger vekt på at den generelle samfunnsutvikling med påfølgende skattelovendringer har ført til at det er etablert et betydelig antall konserner. I tillegg har den tekniske utvikling medført at det opprinnelige produkt har endret seg og at produktmangfoldet er økt. På bakgrunn av dette, finner Skattedirektoratet at begrepet ”bedrift” vil måtte omfatte mer enn bare det selskap som direkte står som arbeidstakers arbeidsgiver. Når et konsern viderefører det opprinnelige selskaps produkt som konsernets hovedprodukt, må konsernets selskaper anses som én ”bedrift” etter FSFIN § 5-15-1. Det må derfor her godtas at morselskapet i konsernet gir de ansatte i konsernet jubileumsgave som består av annet enn pengebeløp, jf. FSFIN § 5-15-1, uten at det påløper arbeidsgiveravgift.
Konklusjon
Selskapet skal ikke svare arbeidsgiveravgift av jubileumsgaven til de ansatte i konsernet i forbindelse med 100-års jubileet, jf. folketrygdloven § 23-2 tredje ledd.