A-11-7.1 Akvakulturtillatelse

Akvakulturtillatelse er normalt å anse som en ikke-tidsbegrenset rettighet som fra og med inntektsåret 2022 er skattepliktig formue, uavhengig av når tillatelsen ble ervervet,se sktl. § 4‑54. Formuesverdien skal settes til omsetningsverdien. Denne fastsettes med utgangspunkt i prisen oppnådd på siste auksjon i det aktuelle produksjonsområdet. For inntektsåret 2022 gjelder dette auksjonsprisen for oktober 2022. I Prop. 30 L (2022-2023) er det foreslått en ny bestemmelse i sktl. § 4‑54 annet ledd om at denne verdien også skal benyttes som grunnlag for verdsettingen av ikke-børsnoterte aksjer for inntektsåret 2022.

I produksjonsområde uten auksjon må omsetningsverdien fastsettes til beste estimat for hva tillatelsene vil kunne omsettes for på det åpne markedet. Vektet gjennomsnittlig auksjonspris for alle områder kan anses som et godt utgangspunkt for fastsettingen. I noen tilfeller kan imidlertid tillatelsens reelle omsetningsverdi avvike fra disse utgangspunktene. Foreligger det kjente overdragelser som viser oppnådd omsetningsverdi pr. tonn MTB (maksimal tillatt biomasse) ved salg av akvakulturtillatelser, aksjer eller virksomhet i vedkommende produksjonsområde, vil dette også kunne danne et naturlig utgangspunkt for formuesfastsettelsen, eventuelt komme inn som et moment i vurderingen. Slike opplysninger kan for eksempel fremkomme av medieomtale eller børsmeldinger.

I enkelte tilfeller kan det være momenter som tilsier at tillatelsens reelle omsetningsverdi avviker fra oppnådd auksjonspris eller gjennomsnittlig auksjonspris i produksjonsområder uten auksjon. Dersom selskapet mener at omsetningsverdien avviker fra oppnådd auksjonspris mv., må selskapet på samme måte som ellers ved skattefastsettingen, kunne begrunne fastsatt omsetningsverdi.

Skatteetaten har utarbeidet veiledning for fastsetting av formuesverdien, se https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/kunngjoringer/veiledning-formuesfastsettelse-av-akvakulturtillatelser/