S-22-7.16 Inntekt fra enkeltpersonforetak

S-22-7.16.1 Generelt

Alminnelig inntekt fra enkeltpersonforetak fastsettes etter de alminnelige reglene i skatteloven, med de unntakene som fremgår av svalbsktl. § 3‑2 annet og tredje ledd, jf. pkt. 7.3 og pkt. 7.8. Det skal ikke foretas beregning av personinntekt, jf. svalbsktl. § 3‑2 annet ledd første punktum.

S-22-7.16.2 Fradrag for gjeldsrenter

Ved fastsetting av inntekt fra enkeltpersonforetak er retten til fradrag for gjeldsrenter begrenset etter svalbsktl. § 3‑2 fjerde ledd bokstav a.

Det gis fradrag for renter av gjeld til finansinstitusjoner og gjeld som knytter seg til mengdegjeldsbrev. Om hva som er mengdegjeldsbrev, se emnet V-5, pkt. 1. Fradrag gis i den utstrekning gjelden ikke overstiger verdien av eiendelene i virksomheten. Verdien av eiendelene fastsettes etter de reglene som gjelder ved fastsettingen av skjermingsfradraget i sktl. § 12‑12 annet ledd, se emnet E-5, pkt. 6. Sktl. § 12‑12 annet ledd bokstav c om at det ved fastsettingen skal gjøres fradrag for gjeld som knytter seg til finansinstitusjoner og gjeld som knytter seg til mengdegjeldsbrev, får ikke anvendelse.

S-22-7.16.3 Beregning av skatten

Alminnelig inntekt fra enkeltpersonforetak inngår ikke ved fastsettingen av ordinær alminnelig inntekt. Skatt på inntekt fra enkeltpersonforetak fastsettes særskilt, jf. svalbsktl. § 3‑2 fjerde ledd bokstav b. Skatten beregnes etter samme prosentsatser som gjelder for lønnsinntekt, jf. svalbsktl. § 3‑1 og pkt. 9.2.1.

Skatt på særskilt godtgjørelse for arbeidsinnsats i selskap med deltakerfastsetting, jf. selskapsloven § 2‑26, beregnes på samme måte, jf. svalbsktl. § 3‑2 fjerde ledd bokstav b siste punktum.

S-22-7.16.4 Underskudd

Underskudd fra enkeltpersonforetak kan fremføres til fradrag i senere års inntekt fra enkeltpersonforetak på Svalbard, jf. svalbsktl. § 3‑2 fjerde ledd bokstav c.

Når det ved opphør av enkeltpersonforetak er udekket underskudd, kan slikt underskudd kreves avregnet mot alminnelig inntekt ved bruk av en avregningsfaktor på 0,5, jf. svalbsktl. § 3‑2 fjerde ledd bokstav c annet punktum.

S-22-7.16.5 Ektefeller

Bestemmelsen om skattlegging av ektefellers formue under ett i sktl. § 2‑10 og bestemmelsen om felles bedrift i sktl. § 2‑11 annet ledd, gjelder ikke for Svalbard, jf. svalbsktl. § 3‑2 annet ledd. Ektefeller beskattes som to selvstendige skattytere. Virksomhet som drives for ektefellers felles regning og risiko beskattes etter reglene om selskap med deltakerfastsetting, nærmere om dette, se emnet S-4, pkt. 1.4.