U-16-1 Generelt

Sktl. § 10‑81 og § 2‑3 første ledd bokstav j har regler om kildeskatt på vederlag for bruk av eller retten til å bruke immaterielle rettigheter (royalty) og skip, fartøy, rigger mv., fly og helikopter (leiebetaling). Reglene gjelder for upersonlige skattytere. Den som mottar royalty eller leiebetaling (kreditor) må være hjemmehørende i et lavskatteland, og den som betaler (debitor) må være nærstående til kreditor. Reglene skal motvirke overskuddsflytting fra Norge ved kunstig høy royalty eller leiebetaling til nærstående foretak i lavskatteland. Plikten til å svare kildeskatt gjelder uavhengig av om betaleren har fradragsrett for royaltyen eller leiebetalingen.

Bestemmelsen gjelder ved siden av sktl. § 13‑1, som kan anvendes hvor det som følge av interessefellesskap er betalt høyere vederlag enn det som ville vært betalt mellom uavhengige parter, se emnet T-9, pkt. 5.3 og pkt. 5.8.

Reglene gjelder royalty som er påløpt (innvunnet) fra og med 1. juli 2021, og for leiebetalinger som er påløpt (innvunnet) fra og med 1. oktober 2021.