SKD-melding

Instruks om kontroll og fastsettelse av arbeidsgiveravgift

  • Oppdatert: 11.01.2018
  • Avgitt 27.04.2000

 

Instruksen ble opphevet 31.august 2018

Melding fra Skattedirektoratet, IN nr. 2/00, 28. april 2000.

 

Ny instruks om skatteoppkrevernes og likningsmyndighetenes arbeid vedrørende kontroll og fastsettelse av arbeidsgiveravgift ble fastsatt av Skattedirektoratet 26. april 2000. Den nye instruksen trer i kraft 1. mai 2000. Instruksen avløser instruks av 7. desember 1966 nr. 9818 om fordelingen av kontrolloppgavene mellom kommunekasserer og likningssjef vedrørende arbeidsgiveravgiften og instruks av 3. januar 1968 nr. 8909 om kommunekasserernes og likningsmyndighetenes behandling av årsoppgave for arbeidsgiveravgift og følgeskriv til lønns- og trekkoppgaver. Den nye instruksen innebærer først og fremst en ajourføring og sammenføyning av de eldre instrukser og medfører ingen vesentlige endringer i rutinene omkring samordning av skatteoppkrevernes og likningsmyndighetenes arbeidsoppgaver.

Del I

Terminvis kontroll og fastsettelse av arbeidsgiveravgift

§ 1. I samsvar med bestemmelsene om arbeidsgiverkontroll i Instruksen for skatteoppkrevere, skal skatteoppkreveren føre kontroll med at arbeidsgiverne i kommunen leverer fullstendig beregningsoppgave etter folketrygdloven § 24-3 første ledd og at hele avgiften betales til rett tid (fullstendig oppgjør).

Skatteoppkreveren skal også kontrollere at private arbeidsgivere beregner og betaler avgift når samlet lønn overstiger grensen for avgiftsfritak (jf. folketrygdloven § 23-2 sjette ledd, første punktum). Slik kontroll skal også gjennomføres for lønnsutbetalinger fra veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon (jf. folketrygdloven § 23-2 syvende ledd, første punktum).

Dersom arbeidsgiveren ikke leverer beregningsoppgave eller oppgaven anses uriktig eller ufullstendig, skal skatteoppkreveren skriftlig be arbeidsgiveren om å sende korrekt beregningsoppgave innen en nærmere fastsatt frist. Denne fristen bør ikke være kortere enn 8 dager og ikke lengre enn 14 dager. Samtidig skal skatteoppkreveren varsle arbeidsgiver om at likningssjefen vil bli bedt om å fastsette avgiftsbeløpet ved skjønn dersom riktig og fullstendig oppgave ikke blir levert innen fristen (jf. folketrygdloven § 24-4 andre ledd).

§ 2. Dersom korrekt oppgave ikke er mottatt fra arbeidsgiver innen fristen (jf. § 1 annet ledd), skal skatteoppkreveren snarest mulig be likningssjefen om å fastsette avgiftsbeløpet. Til dette skal skatteoppkreveren benytte blankett fastsatt av Skattedirektoratet (RF-1019). Det kan også gjøres uten å benytte blanketten, men innholdet må da være det samme som i blankett (RF-1019). Skatteoppkreveren skal samtidig informere likningssjefen om at arbeidsgiveren er varslet om at avgiften vil bli fastsatt ved skjønn, jf. § 1 annet ledd, siste punktum.

Skatteoppkreveren skal på bakgrunn av de foreliggende opplysninger lage forslag til vedtak om fastsettelse av avgift og sende det til likningssjefen. Forslaget skal bl.a. inneholde en redegjørelse for eventuelle feil og/eller mangler ved arbeidsgiverens beregningsoppgave, og hvilke opplysninger forslaget bygger på. Er det avholdt en stedlig kontroll, skal rapporten fra ettersynet legges ved. For øvrig skal alle opplysninger som kan være av betydning for korrekt fastsettelse legges ved forslaget.

§ 3. Straks likningssjefen har fastsatt avgiftsbeløpet, skal likningssjefen sende melding om dette til arbeidsgiver med gjenpart til skatteoppkreveren og vedkommende kommunerevisjon. Melding til arbeidsgiver skal skje på blankett fastsatt av Skattedirektoratet (RF-1020). Gjenpart til skatteoppkreveren og vedkommende kommunerevisjon kan gis på annen måte, forutsatt at de inneholder de samme opplysninger som RF-1020.

Del II

Skatteoppkreverens behandling av årsoppgave for arbeidsgiveravgift / følgeskriv til lønns- og trekkoppgaver (RF-1025)

§ 4. Skatteoppkreveren skal kontrollere at årsoppgave/følgeskriv kommer inn fra alle oppgavepliktige arbeidsgivere i kommunen innen fastsatte frister, jf. forskrift av 19. desember 1986 nr. 2229 § 6 annet og tredje ledd. Skatteoppkreveren skal umiddelbart oversende likningskontoret deres eksemplar av årsoppgaven/følgeskrivet.

§ 5. Dersom pliktig årsoppgave/følgeskriv ikke er mottatt innen fristens utløp, skal skatteoppkreveren omgående skriftlig purre arbeidsgiver. Purreskrivet skal inneholde er frist for arbeidsgiver til å levere oppgave/følgeskriv, jf. § 1 annet ledd, annet punktum. Samtidig skal arbeidsgiveren gjøres oppmerksom på at unnlatt levering medfører at likningsmyndighetene uten ytterligere varsel kan fastsette eller endre grunnlaget for arbeidsgiveravgiften, jf. folketrygdloven § 24-4 tredje ledd.

§ 6. Så snart årsoppgave/følgeskriv er mottatt, skal skatteoppkreveren kontrollere at avgiftsgrunnlag som er oppgitt i årsoppgaven/følgeskrivet stemmer med avgiftsgrunnlag som fremkommer av leverte/registrerte lønns- og trekkoppgaver.

Er det ikke samsvar mellom årsoppgave/følgeskriv og lønns- og trekkoppgavene, skal skatteoppkreveren be arbeidsgiver om å sende nødvendige korreksjonsoppgaver innen tilsvarende frist som nevnt i § 1 annet ledd, annet punktum. For statlige arbeidsgivere kan slikt avvik skyldes at arbeidsgiver omfattes av sentral oppgjørsordning for arbeidsgiveravgift (jf. forskrift av 22.desember 1997 nr. 1430 eller forskrift av 1. desember 1997 nr 1383 § 1 annet ledd). Er skatteoppkreveren i tvil om arbeidsgiver faktisk er omfattet av en av disse ordningene, skal skatteoppkreveren be arbeidsgiver om å gi de nødvendige opplysninger for å få brakt forholdet på det rene.

Finner skatteoppkreveren fortsatt at årsoppgaven/følgeskrivet er ufullstendig eller uriktig, skal arbeidsgiveren skriftlig varsles om at skatteoppkreveren vil be likningsmyndighetene om å fastsette avgiftsgrunnlaget, jf. folketrygdloven § 24-4 tredje ledd dersom eventuelle feil ikke blir rettet opp. Varselet skal også inneholde frist for å levere de nødvendige rettelser, jf. § 1 annet ledd, annet punktum.

Finner skatteoppkreveren det mest hensiktsmessig å ikke henvende seg til arbeidsgiveren slik som nevnt i annet ledd kan dette unnlates.

§ 7. Så snart skatteoppkreveren har mottatt årsoppgave/følgeskriv skal avgiftsgrunnlaget registreres i skatteregnskapet og avstemmes mot tidligere registrerte beregningsoppgaver. Skatteoppkreveren skal også, i den utstrekning det er mulig, kontrollere om årsoppgaven/følgeskrivet ellers er riktig, f.eks. på grunnlag av tidligere avholdte stedlige kontroller.

Finner skatteoppkreveren uoverensstemmelser, skal arbeidsgiver bes om å sende nødvendige korreksjonsoppgaver innen samme frist som nevnt i § 1 annet ledd, annet punktum.

Finner skatteoppkreveren fortsatt at årsoppgaven/følgeskrivet og/eller at de terminvise beregningsoppgaver er ufullstendig eller uriktig, skal arbeidsgiver skriftlig varsles om at skatteoppkreveren vil be likningsmyndighetene om å fastsette avgiftsgrunnlaget, jf. folketrygdloven § 24-4 annet og/eller tredje ledd, dersom eventuelle feil ikke blir rettet opp. Varselet skal også inneholde frist for å levere de nødvendige rettelser, jf. § 1 annet ledd, annet punktum.

Skatteoppkreveren kan unnlate å henvende seg til arbeidsgiver dersom han finner det mest hensiktsmessig.

§ 8. Overholder ikke arbeidsgiver fristen i §§ 5, 6 og 7, jf. § 1 annet ledd, annet punktum, skal skatteoppkreveren utarbeide forslag om fastsettelse av avgiftsgrunnlaget. § 2 annet ledd gjelder tilsvarende.

Hvis skatteoppkreveren mener det kan være grunnlag for å ilegge arbeidsgiver tilleggsavgift etter ligningsloven §§ 10-2 til 10-4, skal relevante opplysninger om arbeidsgiver utarbeides og oversendes likningsmyndighetene.

Del III

Likningsmyndighetenes behandling av årsoppgave/følgeskriv mv. Fastsettelse av arbeidsgiveravgift

§ 9. Likningskontoret skal kontrollere skjema med kontrolloppstillingen over bokførte og innberettede beløp som sendes inn som vedlegg til arbeidsgivers selvangivelse. Herunder skal det kontrolleres at revisor har skrevet under på kontrolloppstillingen for de arbeidsgivere som er pliktig til å ha revisor. Ved stikkprøver skal likningskontoret kontrollere at det er samsvar mellom kontrolloppstillingen og sum innberettede beløp i følge lønns-og trekkoppgavene.

§ 10. Endringer som er gjennomført etter § 11, skal tas i betraktning ved kontroll av årsoppgaven for vedkommende arbeidsgiver. Blir årsoppgaven fraveket skal det ved likningen av de som har eller skulle ha mottatt lønnsoppgave fra arbeidsgiveren tas hensyn til dette i den utstrekning det er aktuelt. Er lønnstakeren ikke skattepliktig til arbeidsgiverens kontorkommune, skal skattyterens likningskontor underrettes.

§ 11. Dersom likningskontoret finner at arbeidsgiver har tatt feil med hensyn til avgiftsplikten, skal likningskontoret vurdere å legge korrekt faktum til grunn ved likningen av skattyter som har mottatt ytelsen. I slike tilfeller bør fravik av lønns- og trekkoppgaver vanligvis ikke foretas uten etter kontroll mot de oppgavene som arbeidsgiverens har sendt inn, eventuelt i samråd med likningskontoret i arbeidsgiverens kontorkommune. Et notat om endringen skal legges ved arbeidsgiverens årsoppgave/følgeskriv. Gjelder det arbeidsgiver i en annen kommune, skal melding om fravik sendes til likningskontoret der.

§ 12. I de tilfeller leverte årsoppgave/følgeskriv anses riktig, men ikke stemmer med tidligere beregningsoppgaver, kan likningssjefen fastsette riktige avgiftsbeløp for de aktuelle terminer (jf. folketrygdlovens § 24-4 annet ledd). Melding om avgiftsbeløpet sendes til arbeidsgiver med gjenpart til skatteoppkreveren og vedkommende kommunerevisjon (RF-1020). Gjenpart til skatteoppkreveren og vedkommende kommunerevisjon kan gis på annen måte, forutsatt at de inneholder samme opplysninger som RF-1020.

§ 13. I de tilfeller det ikke er levert årsoppgave, eller når årsoppgaven er uriktig eller ufullstendig, skal avgiftsgrunnlaget fastsettes av likningsmyndighetene, jf. folketrygdloven § 24-4 tredje ledd.

§ 14. Melding om fastsettelse etter folketrygdloven § 24-4 tredje ledd skal sendes arbeidsgiver på blankett fastsatt av Skattedirektoratet (RF-1018). Gjenpart sendes til skatteoppkreveren og vedkommende kommunerevisjon.

Skatteoppkreveren og vedkommende kommunerevisjon skal også ha gjenpart av vedtak etter klagebehandling. Gjenpart til skatteoppkreveren og vedkommende kommunerevisjon kan gis på annen måte, forutsatt at de inneholder samme opplysninger som RF-1018.

§ 15. I de tilfellene arbeidsgiver ikke sender inn årsoppgave eller har gitt uriktig eller ufullstendig oppgave, skal ligningsloven kapittel 9 om saksbehandling og §§ 10-2 til 10-4 om tilleggsskatt følges.

§ 16. Etter denne instruksen kan likningssjefen i samråd med skatteoppkreveren sette minstegrenser for behandling av saker om fastsettelse av arbeidsgiveravgiftsbeløp/grunnlag. Minstegrensene skal ikke være til hinder for at saker av prinsipiell karakter tas til behandling.

Likningssjefen og skatteoppkreveren kan bemyndige andre personer til å utøve sin myndighet og plikter etter denne instruks.