2 Ordningen med trekk i lønn (lønnstrekkordningen)
2.1 Lønn mv
Etter svalbardskatteloven § 3-2 skal enhver som mottar lønn eller annen godtgjørelse for arbeid på Svalbard, betale skatt til Svalbard dersom det enkelte opphold i forbindelse med arbeidsforholdet varer sammenhengende i minst 30 dager. Lønnstrekkordningen omfatter i hovedsak følgende ytelser:
- lønn og annen godtgjørelse for arbeid og oppdrag i og utenfor tjenesteforhold, herunder honorarer, provisjoner mv
- styrehonorarer o l
- naturalytelser og overskudd på godtgjørelser
- vederlag ved opphør av arbeidsforhold
- pensjon, føderåd eller livrente som ledd i pensjonsordning i arbeidsforhold når mottageren er skattemessig bosatt på Svalbard (opphold over 12 måneder)
Den nærmere avgrensning av hvilke ytelser som omfattes av lønnstrekkordningen, fremgår av skatteloven § 55 første ledd nr 1 og 2, jf svalbardskatteloven § 3-2.
Når det gjelder sykepenger og dagpenger under arbeidsledighet, samt visse naturalytelser og overskudd på utgiftsgodtgjørelser, vises det til punktene nedenfor.
Ved beregning av 30-dagersperioden anses reise-dager til og fra Svalbard ikke som opphold på Svalbard.
Godtgjørelse for avspasering som foretas utenfor Svalbard, skattlegges etter lønnstrekkordningen bare når det forutgående arbeidsopphold på Svalbard faktisk har vart sammenhengende i minst 30 dager.
Lønn for arbeid på fastlandet eller i utlandet, f eks i ferie, under permisjon eller militærtjeneste, er ikke skattepliktig til Svalbard for en person som bare har et midlertidig opphold på Svalbard. Personer som er skattemessig bosatt på Svalbard, er ikke skatte-pliktige for lønn m v opptjent utenfor Svalbard dersom lønnen skattlegges på det norske fastlandet eller i en annen stat.
2.2 Sykepenger, dagpenger under arbeidsledighet mv
I sykepenger, fødselspenger og adopsjonspenger, samt dagpenger under arbeidsledighet som mottas av en person på Svalbard, skal det trekkes skatt og avgift etter reglene for trekk i lønnsinntekt. Forutsetningen er at oppholdet varer sammenhengende i minst 30 dager, og at vedkommende var i aktivt arbeid på Svalbard da retten til utbetaling oppsto.
Dette gjelder også når mottakeren av slike ytelser oppholder seg på fastlandet, forutsatt at mottakeren er skattemessig bosatt på Svalbard. Skatteplikten som bosatt på Svalbard faller imidlertid bort når vedkommende tar opphold og blir skattepliktig som bosatt utenfor Svalbard. Skatteplikt som bosatt på det norske fastlandet oppstår fra oppholdets begynnelse når oppholdet har vart i minst 6 måneder, jf skatteloven § 17 annet ledd.
En person som har et midlertidig opphold på Svalbard, er ikke skattepliktig dit for trygdeytelser dersom han tar opphold utenfor Svalbard. Dersom personen tar opphold på fastlandet, vil han bli skattepliktig dit for de nevnte ytelser fra den dagen han ankommer fastlandet.
2.3 Feriegodtgjørelse
Feriegodtgjørelse som er opptjent under arbeidsopphold på Svalbard som overstiger 30 dager, faller alltid inn under lønnstrekkordningen.
Verdien av fri reise til fastlandet eller til utlandet som dekkes av arbeidsgiveren, omfattes av lønnstrekkordningen dersom lønnen er skattepliktig etter svalbardskatteloven.
2.4 Fritt opphold, fri bolig, fri bil og telefon - satser
Skattedirektoratet har fastsatt følgende verdier for naturalytelser:
Fritt opphold kr 84 pr døgn Fri bolig (hybel) kr 450 pr måned Fri bolig (familie- leilighet) kr 900 pr måned Fri bil kr 650 pr måned Fri telefon Fast avgift + bruk av telefon for inntil kr 300 pr kvartal er skattefritt. Dekning utover dette skattlegges.
Verdien av disse naturalytelsene skattlegges som lønn etter lønnstrekkordningen.
2.5 Overskudd på utgiftsgodtgjørelser
Skattedirektoratet har fastsatt følgende retningslinjer for beregning av skattepliktig overskudd på utgiftsgodtgjørelser :
Overskudd på utgiftsgodtgjørelser er skattepliktig.
Ved beregningen av overskudd på godtgjørelser til dekning av utgifter ved reiser/opphold utenfor hjemmet, både med og uten overnatting, innenlands og utenlands, skal det legges til grunn de samme regler og satser som gjelder for utbetaling av trekkfrie utgiftsgodtgjørelser på fastlandet for 1999.
Ved beregning av overskudd på fast godtgjørelse for bruk av egen bil i yrket, skal 1/3 av godtgjørelsen, maksimalt kr 700 pr måned, anses for medgått til dekning av utgifter. Den øvrige delen er skattepliktig.
Ved beregning av overskudd på arbeidsgivers dekning av utgifter til bruk av egen bil og egen snøscooter i yrket, skal det legges til grunn de samme regler og satser som gjelder for utbetaling av trekkfrie utgiftsgodtgjørelser på fastlandet for 1999.
Overskudd på disse utgiftsgodtgjørelsene skattlegges som lønn etter lønnstrekkordningen.
Underskudd på utgiftsgodtgjørelser er ikke fradragsberettiget