Bindende forhåndsuttalelse

Et norsk selskap vurderer å selge aksjer i et amerikansk holdingselskap - spørsmål om gevinsten er unntatt fra beskatning i Norge.

  • Publisert:

Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet, avgitt november 2004 (BFU 99/04)

Det norske selskapet A vurderer å selge aksjene i et amerikansk holdingselskap, C, dersom gevinsten er unntatt fra beskatning i Norge, jf. skatteavtalen mellom Norge og USA art. 23 (2) lit. a jf. art. 12 (1), lit. c. Spørsmålet ble besvart i samarbeid med norske og amerikanske skattemyndigheter. Skattemyndighetene i de nevnte stater var enige om at Norge vil ha eksklusiv beskatningsrett til en eventuell gevinst etter hovedregelen i skatteavtalens art. 12 (1). Gevinst ved realisasjon av aksjene vil være skattepliktig etter norsk internrett med hjemmel i skatteloven § 10-31 første ledd, jf. § 10-30 tredje ledd.

Innsenders fremstilling av faktum og jus

På bakgrunn av de opplysninger som er gitt i anmodningen, legges det til grunn at et norsk aksjeselskap, A, skal selge alle aksjene i et amerikansk holdingselskap, C, til selskap B. Kjøpesummen vil være antatt markedsverdi som på nåværende tidspunkt ikke er fastlagt. C har ingen ansatte og dets eneste aktivitet er å eie aksjer i amerikanske datterselskaper som langsiktige investeringer. 

Ifølge innsender vil gevinsten ikke være gjenstand for beskatning i USA etter intern amerikansk rett. Innsender viser til art. 12 (1) lit. c i skatteavtalen mellom Norge og USA og skriver at gevinst som oppstår ved salg av aksjer i USA kan skattlegges i USA i henhold til skatteavtalen dersom vilkårene i underpunkt (i) og (ii) er oppfylt. Videre skriver innsender at det etter art. 24 (8) fremgår at dersom gevinsten kan skattlegges i USA i henhold til skatteavtalen, anses gevinsten for å ha kilde i USA. Det anføres at siden inntekten anses å ha kilde i USA og kan skattlegges i USA, vil inntekten være unntatt fra beskatning i Norge etter art. 23 (2a).

Det bes om en bindende forhåndsuttalelse som tar stilling til om gevinst ved salg av aksjene som A eier i C er unntatt fra beskatning i Norge, jf. skatteavtalen mellom Norge og USA etter art. 23 (2) lit. a jf. art. 12 (1), lit. c.

Skattedirektoratets vurderinger

Skattedirektoratet skal i det følgende ta stilling til om gevinst ved realisasjon av aksjene som A eier i C ( ”gevinsten”), vil være unntatt fra beskatning i Norge. Skattedirektoratet bemerker at vi kun skal vurdere realisasjon av aksjer som en enkeltstående transaksjon. Innsender har presisert at de transaksjoner som vil finne sted etter at salget er gjennomført, ikke er en del av denne anmodning. Etter dette har direktoratet ikke funnet grunnlag for å gå inn på reglene om ulovfestet gjennomskjæring.

Etter norsk internrett er gevinst ved realisasjon av aksjer skattepliktig med hjemmel i skatteloven § 10-31 første ledd, jf. § 10-30 tredje ledd. Spørsmålet er om Norge gjennom skatteavtale har fraskrevet seg retten til å skattlegge As gevinst ved eventuell realisasjon av aksjer i C, jf. skatteavtalen mellom Norge og USA. Vi tar utgangspunkt i art. 12 (1) som lyder:

”En person bosatt i en av de Kontraherende Stater skal være fritatt for beskatning i den annen Kontraherende Stat av gevinst ved salg, bytte eller annen disposisjon vedrørende formuesgjenstander med mindre -

…. c) Gevinsten er oppebåret av en person bosatt i en av de Kontraherende Stater ved salg, bytte eller annen avhendelse av aksjer i et selskap som er hjemmehørende i den annen Kontraherende Stat, men bare hvis:
(i) mottageren av gevinsten i løpet av de siste 12 måneder før slikt salg, bytte eller annen avhendelse, eier mer enn 25 prosent av aksjene i selskapet; og
(ii) mer enn 50 prosent av rimelig markedsverdi av selskapets samlede eiendeler benyttet i forretningsvirksomheten fysisk befinner seg i den annen Kontraherende Stat på den siste dag i hver av de 3 inntektsår som går foran salget, byttet eller annen avhendelse (……” 

Etter art. 12 (1) skal kapitalgevinster oppebåret av en person bosatt i en stat, som hovedregel være fritatt fra beskatning i den annen stat. Hovedregelen i art. 12 (1) kommer til anvendelse dersom betingelsene for amerikansk beskatning etter skatteavtalens art. 12 (1) lit. c (i) og (ii), ikke er oppfylt. Dette er et skatteavtalespørsmål som må avklares i samarbeid med amerikanske skattemyndigheter. Skattedirektoratet har derfor tilskrevet Finansdepartementet, som igjen har tatt spørsmålet om amerikansk beskatningsrett opp med amerikanske skattemyndigheter, Internal Revenue Service (IRS).

Ifølge IRS er det Norge som har eksklusiv beskatningsrett til slike gevinster som oppebæres av norske selskaper, etter skatteavtalens art. 12. IRS gir uttrykk for at uansett om betingelsene i skatteavtalens art. 12 (1) lit. c (i) og (ii) er oppfylt, så ville Norge ha beskatningsrett til en eventuell gevinst. IRS legger til grunn at inntekten har kilde utenfor USA, og at USA ikke har intern hjemmel til å skattlegge en eventuell gevinst. Finansdepartementet har gitt sin tilslutning til denne forståelse av skatteavtalen.

Etter dette legger Skattedirektoratet til grunn at de kontraherende stater er enige om at Norge vil ha eksklusiv beskatningsrett til en eventuell gevinst ved realisasjon av aksjene som A eier i C, etter hovedregelen i skatteavtalens art. 12 (1). Gevinst ved realisasjon av aksjene som A eier i C vil være skattepliktig etter norsk internrett med hjemmel i skatteloven § 10-31 første ledd, jf. § 10-30 tredje ledd.

Skattedirektoratet vil for ordens skyld vise til at det er foreslått å innføre nye regler med virkning for inneværende år, jf. Ot. prp. nr. 1 (2004-2005) punkt 6 om fritaksmetoden.

Konklusjon

Basert på ovennevnte finner Skattedirektoratet at Norge i henhold til skatteavtalen mellom Norge og USA art. 12 (1), vil ha eksklusiv beskatningsrett til gevinst ved realisasjon av aksjene som A eier i C. Nevnte gevinst vil være skattepliktig etter norsk internrett med hjemmel i skatteloven § 10-31 første ledd, jf. § 10-30 tredje ledd.