Bindende forhåndsuttalelse
Salg av fordring (skatteloven § 9-3 første ledd bokstav c)
Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet, avgitt juni 2003 (BFU 47/03)
Innsenders fremstilling av faktum og jus
På bakgrunn av de opplysninger som er gitt i anmodningen, legges det til grunn at Selskapet, ble stiftet i 2000. Selskapet ble etablert med det formål å eie 2/3 av aksjene i et utenlandsk selskap (heretter kalt selskap A).
Selskapet driver ikke kapitalplassering, kjøp og salg av fordringer eller annen virksomhet. Selskapet har heller ingen ansatte.
Selskap A ble etablert på 90-tallet og gjennomførte en rekke leteboringer uten å finne drivverdige olje- eller gassfelt. Selskap A ble finansiert gjennom egenkapital og ansvarlig lån fra de tidligere britiske eierne. I 1998 kjøpte selskap A en andel i et felt som var i drift – gassfeltet M. Selskap A fortsatte imidlertid å gå med underskudd som følge av lav gasspris og vansker med produksjonen. I 2000 ønsket eierne å selge selskapet. På dette tidspunkt eide selskap A 8,33 % i gassfeltet M.
Aksjene i selskap A ble kjøpt for USD 1 500. Kjøperne var selskap B med 1/3 og Selskapet med 2/3. Grunnen til den lave kjøpesummen på aksjene var at selskapet hadde høy gjeld, derav USD 1 984 929, til eierne. Gjelden til eierne utgjøres av en hovedstol på USD 1,75 millioner samt renter. Denne fordringen ble kjøpt av Selskapet med 2/3 og selskap B med 1/3 for USD 523 500. Like etterpå kjøpte Selskapet også den siste delen av fordringen fra selskap B til dets kostpris.
Kjøperne tok en meget stor risiko ved dette kjøpet. I ettertid har det hittil vist seg at kjøpet var gunstig som følge av at gassprisen begynte å stige etter kjøpet. Produksjonen startet imidlertid å synke. For et halvt år siden stoppet produksjonen i den sonen som produserte gass. Nåværende eiere av gassfeltet bestemte seg for å bore i en ny sone. Selskap A lykkes med å finne en ny gasssone og produksjonen flerdoblet seg. Samtidig har gassprisen steget kraftig. Selskap A har dessuten gjort andre funn som har styrket muligheten til å få fordringen tilbakebetalt.
Verdien på fordringen har derfor økt kraftig og antas å ha en verdi lik pålydende. Det antas aksjene på det nåværende tidspunkt har en positiv verdi, men fortsatt lav som følge av gjeldsbelastningen.
Selskapet ønsker å selge fordringen på selskap A til selskap C. Samtidig gis en forkjøpsrett for selskap C til å kjøpe aksjene i Selskapet. Prisen på fordringen settes til pålydende, med en rabatt på 5 %. Selskap C finansierer kjøpet av fordringen ved å overta bankgjelden til Selskapet som lyder på NOK 2,6 mill., samt annen kortsiktig gjeld. Restkjøpesummen gjøres opp med et ansvarlig lån. Det er opplyst at selskap C ikke har noen kreditorer (utover aksjonærenes krav på innskutt kapital). Hensikten er over tid å innløse det ansvarlige lånet slik at den ene eieren i Selskapet (som har blitt syk og ønsker å redusere sin risiko) kan få oppgjør for sin del av det indirekte eierskap i fordringen mot selskap A.
Innsender er av den oppfatning at Selskapet ikke driver kapitalplassering, kjøp og salg av fordringer eller annen virksomhet. Selskapet har ingen ansatte. Etter Selskapets oppfatning er fordringen på selskap A en fordring som ikke er en næringsfordring. Det kan heller ikke bli snakk om utbyttebeskatning fordi fordringen omsettes til markedsverdi.
Selskapet ønsker å få bekreftet at salget av fordringen kan skje skattefritt. Gevinsten antas å bli på USD 1 362 182.
Skattedirektoratets vurderinger
På bakgrunn av de presenterte fakta samt innsendt årsberetning for Selskapet legger Skattedirektoratet til grunn at Selskapet er et holdingselskap med eneste formål å eie en fordring og 2/3 av aksjene iselskap A. Selskapet har ingen ansatte og driver ingen virksomhet.a Selskapet ervervet i 2000 2/3 av aksjene i selskap A samt en fordring på dette selskapet til underpris. Fordringen var pålydende USD 1 984 929 og ble ervervet for USD 523 500. Aksjene og fordringen er opplyst ervervet via megler fra utenlandske aksjonærer som ikke har noen forbindelse med de norske selskaper som er omhandlet i anmodningen om bindende forhåndsuttalelse. Prisingen ved ervervet av fordringen og aksjene ligger utenfor det Skattedirektoratet skal ta stilling til, men forutsettes i det følgende å være fastsatt til markedspris.
Fordringen på selskap A. vurderes nå videresolgt til selskap C for pålydende med en rabatt på 5 %. Det legges til grunn at salget av fordringen skjer til pris fastsatt etter armlengdeprinsippet. Selskap C er oppgitt å være et rent holdingselskap uten ansatte og som eier aksjer i ett annet selskapet.
(1) Gevinst ved realisasjon av følgende formuesobjekter er unntatt fra skatteplikt utenfor virksomhet: ……….. c. 1. muntlige fordringer og andre gjeldsbrev enn mengdegjeldsbrev, 2. mengdegjeldsbrev anskaffet før 10. mai 1990 og rettigheter til mengdegjeldsbrev, 3. gevinst ved realisasjon av fordring som nevnt i nr. 1 og 2, vil likevel være skattepliktig dersom verdien av fordringen tidligere har vært regnet som skattepliktig inntekt eller har inngått i et gevinst/tapsoppgjør med skatterettslig virkning for fordringshaver.
Skattedirektoratet har ingen opplysninger som tilsier at fordringen tidligere har vært regnet som skattepliktig inntekt eller inngått i et gevinst/tapsoppgjør. Det legges derfor til grunn i det følgende ut fra det presenterte faktum at skatteloven § 9-3 første ledd bokstav c punkt 3, ikke kommer til anvendelse.
Det fremgår av bestemmelsen at gevinst på fordring er skattefri dersom det er en fordring utenfor næring og ikke er et mengdegjeldsbrev. Gevinst ved salg av fordringen i selskap A vil være skattepliktig dersom den kan anses som fordring i Selskapets næringsvirksomhet. Slik tilknytning vil foreligge dersom fordringen har en særlig og nær tilknytning til Selskapets virksomhet.
Ut fra de opplysninger som er gitt legger Skattedirektoratet til grunn at Selskapet ikke driver virksomhet innen olje og gass, ikke ved kjøp og salg av verdipapirer eller fordringer, eller annen virksomhet.
På denne bakgrunn anses gevinst ved salg av fordring på selskap A som skattefri ved salg fra Selskapet til selskap C.
Konklusjon
Selskapet kan selge sin fordring på selskap A til selskap C uten at det utløser beskatning av gevinsten med hjemmel i skatteloven § 9-3 første ledd bokstav c.