Important information

This page is not available in English.

Akvakultur og fiskeoppdrett

Når du driver oppdrettsvirksomhet, må du skatte av inntekt og formue. Du kan få fradrag for kostnader du har hatt til virksomheten din.

Gjelder det meg?

Dette gjelder deg som driver virksomhet med oppdrett og har akvakulturtillatelse.

Med akvakultur menes havbruk, oppdrett (produksjon) av fisk, dyr og planter som lever i vann. For å drive virksomhet innenfor akvakultur kreves det akvakulturtillatelse (oppdrettstillatelse).

Dette må du gjøre

Du må oppgi inntekter, formue og eventuelle kostnader i skattemeldingen.

I tillegg må du: 

Skattepliktig inntekt

Bedrifter og andre næringsdrivende som er hjemmehørende i Norge er skattepliktige til Norge for all formue og inntekt.

Det er egne regler for inntekt knyttet til havbruksvirksomhet.

Tilvekst (produksjon av fisk)

Tilvekst i beholdningen av fisk og andre organismer regnes ikke som skattepliktig inntekt. Bedriften din skattlegges først når du fører inntekt fra salget av fisken i skattemeldingen.

Uttak av fisk og andre organismer

Hvis du tar ut fisk og andre organismer til ditt eget private forbruk, skal du føre markedspris for uttaket som en inntekt i skattemeldingen. 

Om privat bruk av et selskaps eiendeler

Samdrift og samlokalisering

Bedrifter med akvakulturtillatelser kan velge mellom to typer samarbeid:

  • samlokalisering - fisken er i egen merd på samme lokalitet
  • samdrift - fisken er i sameie i samme merd

Hvis samarbeidet ikke drives for felles regning og risiko, skal innehaverne fastsette hver sin inntekt og formue.

Skattepliktig formue

Du må betale skatt av formuen på eiendeler du har i virksomheten.

Formue verdsettes normalt til omsetningsverdi, det vil si den prisen du kan oppnå ved salg på det åpne markedet (markedsprisen).

Verdien på oppdrettsfisk og skjell settes til 65 prosent av tilvirkningsverdien. I tilvirkningsverdien inngår kostnader til innkjøp av yngel, smolt eller settefisk, fôr og leid arbeidskraft.

Virksomhetens driftsmidler verdsettes til skattemessig saldoverdi ved slutten av inntektsåret. 

Varelager og fiskefôr i virksomheten verdsettes til kostpris. 

En akvakulturtillatelse er skattepliktig formue. Dette gjelder ikke tidsbegrensede akvakulturtillatelser.

Verdien av tillatelser settes til 25 prosent av tillatelsens omsetningsverdi. En tilsvarende andel av selskapets gjeld, skal verdsettes med samme prosentsats. Se Skatte-ABC (under Formue - Akvakulturtillatelser) og oversikt over innhold i skattemeldingen.

For tillatelse til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjø kan du bruke oppnådd auksjonspris som et utgangspunkt ved verdsettelsen.

Verdien av akvakulturtillatelser som var i selskapets eie 1. januar i skattefastsettingsåret (året etter inntektsåret) fastsettes samlet.

Aksjeselskaper har plikt til å fastsette og opplyse om aksjers formuesverdi.

Selskapet fastsetter formuesverdiene ved levering av selskapets skattemelding. Tidspunktet for verdsettelse er 1. januar året etter inntektsåret selskapet rapporterer for.

Verdiene selskapet rapporterer i skattemeldingen brukes til å fylle ut aksjonærregisteroppgaven. Aksjeverdiene blir deretter forhåndsutfylt i aksjonærenes skattemelding som formuesverdi for påfølgende inntektsår.

Fradrag for kostnader

Du kan ha rett til fradrag for kostnader du har hatt til virksomheten din.

 

Tillatelse til å drive oppdrett (akvakulturtillatelse) regnes som driftsmiddel i virksomheten. Du kan normalt ikke kreve fradrag for oppdrettstillatelsen.

Du kan likevel få fradrag for oppdrettstillatelsen når:

  • oppdrettstillatelsen er tidsbegrenset
  • oppdrettstillatelsen har gått varig ned i verdi sammenlignet med det du betalte for tillatelsen (inngangsverdien)

Du bør notere deg den delen av kjøpesummen som gjelder oppdrettstillatelsen og ta vare på avtaler, fakturaer, og kvitteringer til senere bruk.

Hvis du kjøper levende fisk eller andre dyr og planter til oppdrettsvirksomheten, kan du få fradrag for kostnadene i kjøpsåret

Du kan kreve fradrag for kostnader til fiskefor du bruker i oppdrettsvirksomheten det aktuelle inntektsåret. Dette gjelder også lignende kostnader du bruker på selve oppdrettsfisken. 

Hvis du eier oppdrettsanlegget som brukes i virksomheten, får du prosentvise fradrag i form av avskrivninger for den delen av kostprisen som gjelder oppdrettsanlegget, merden, eller lignende. 

Enklere oppdrettsmerder som består av flytende innhegninger, avskrives i saldogruppe d (for eksempel maskiner, redskap, instrumenter og inventar). 

Større flytende konstruksjoner med integrert merder med lengre levetid avskrives i saldogruppe e (for eksempel skip, fartøy, rigger). 

Kostnader ved utskifting av notposer i oppdrettsmerder regnes som vedlikeholdskostnader du kan føre fradrag for i det aktuelle inntektsåret.

Dokumentasjon

Du må ta vare på bilag og annen dokumentasjon, men du trenger ikke legge ved noe i skattemeldingen. Hvis Skatteetaten trenger flere opplysninger, tar vi kontakt med deg.