Important information

This page is not available in English.

Grunnrenteskatt på havbruk

Selskap som driver kommersiell matfiskoppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjø, må rapportere grunnrenteinntekt i skattemeldingen. 

Grunnrenteskatt på havbruk er en skatt som skal sikre at fellesskapet får en andel av den ekstraordinære avkastningen som skapes ved utnyttelse av felleseide naturressurser.

Regelverket trådte i kraft 1. januar 2023. Alle som har kommersiell matfisktillatelse for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjø skal rapportere fra og med inntektsåret 2023.

Mer informasjon finner du i Skatte-ABC (A-11 Akvakultur (havbruk))

Hvem gjelder det?

Dette gjelder alle selskap som har kommersielle matfisktillatelser og driver oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjø.

Merk at alle som er grunnrenteskattepliktig må rapportere grunnlaget i skattemeldingen, selv om de ikke må betale grunnrenteskatt på havbruk. 

  • selskap med inntekt fra salg av laks, ørret og regnbueørret som bare har tillatelser for oppdrett på land og til havs (12 nautiske mil fra grunnlinjene langs kysten)
  • selskap med inntekt fra salg av laks, ørret og regnbueørret som bare har særtillatelser for forskning, undervisning, visningstillatelser, utviklingstillatelser og produksjon av stamfisk og slaktemerder

Dette må selskapet gjøre

Selskapet må oppgi inntekter, formue og eventuelle kostnader knyttet til havbruksvirksomhet i skattemeldingen.

Selskapet skal fastsette grunnlaget for grunnrenteskatt i skattemeldingen og næringsspesifikasjonen.

  • I næringsspesifikasjonen beregnes nettoinntekt (før samordning) som overføres til skattemeldingen.
  • I skattemeldingen må selskapet fylle ut felter om samordning, bunnfradrag og produksjonsavgift. Til slutt beregnes en positiv grunnrenteskatt som selskapet må betale, eller en negativ grunnrenteinntekt som selskapet kan få fradrag for i senere inntektsår.

Selskap som er grunnrenteskattepliktig må rapportere grunnlaget i skattemeldingen, selv om de ikke må betale grunnrenteskatt på havbruk.

I tillegg gjelder generelle regler for akvakultur og fiskeoppdrett.

Beregne grunnrenteskatt på havbruk

Hvis selskapet har ordinære kommersielle matfisktillatelser for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjø, må det fastsette grunnrenteinntekt knyttet til sjøfasen. 

Grunnrenteskatten kommer i tillegg til alminnelig inntektsskatt.

Utgangspunktet for beregning av grunnrenteinntekten

  • inntekten fra salg av levende fisk og markedsverdien ved merdkanten av solgt slaktevolum
  • fradrag for kostnader i sjøfasen frem til merdkanten

For transaksjoner mellom selskap i interessefellesskap, må selskapene vurdere om interessefellesskapet har påvirket internprisen. 

Mer om internprising (Transfer pricing)

Brutto inntekt

Når selskapet fastsetter grunnrenteinntekt, skal det ta utgangspunkt i en årlig fastsatt brutto inntekt. Brutto inntekt fastsettes ut fra fiskens markedsverdi på merdkanten og solgt slaktevolum. I tillegg kommer inntekt fra salg av levende fisk, og gevinst fra salg og uttak av driftsmidler. 

Hvis selskapet også driver annen virksomhet, skal selskapet fordele den totale inntekten slik at andelen av inntekten som inngår i grunnrenteinntekten, svarer til nytten for grunnrentevirksomheten.

Egenfastsetting

Selskapene fastsetter selv brutto inntekt. For slaktevolum fastsettes markedsverdien på merdkanten. Dette gjelder frem til prisrådet har fastsatt en gjeldende skatteavregningspris.

Prisråd fra 1. juli 2024

Fra 1. juli 2024 vil et prisråd for havbruk fastsette pris for skatteavregning. Skatteavregningsprisen skal tilsvare den markedsprisen som normalt ville vært avtalt mellom to uavhengige parter.

Satser og nøkkeltall

Selskapenes samlede skattesats utgjør alminnelig inntektsskatt pluss grunnrenteskatt.

    Sats for alminnelig inntekt (2023):  22 %
+  Sats for grunnrenteskatt (2023):  32,1 % (0,25/(1-0,22)
=  Sum skattesats (2023): 47 % (etter fradrag for beregnet selskapsskatt)

Skatteleggingen gjennomføres ved at det først gis et fradrag for beregnet selskapsskatt etter i grunnrenteinntekten. For å oppnå en effektiv grunnrenteskattesats på 25 prosent, oppjusteres deretter den formelle grunnrenteskattesatsen til 32,1 prosent.

Fradrag

Selskapene får fradrag i brutto inntekt for kostnader knyttet til sjøfasen før merdkanten. Siden grunnrenteskatten er en kontantstrømskatt, kan selskapene føre fradrag for nye kostnader knyttet til flytende oppdrettsanlegg i sjø i kjøpsåret. For andre inntekter og kostnader gjelder skattelovens alminnelige regler om tidfesting.

  • driftskostnader
  • vederlag for kjøp av levende fisk
  • eiendomsskatt
  • forskningsavgift
  • andel vederlag på kjøp av tillatelser og kapasitet
  • investeringskostnad (direkte fradrag)
  • årets avskrivning på driftsmidler anskaffet før 1.1.2023
  • årets avskrivninger på driftsmidler anskaffet fra nærstående
  • årets avskrivninger på øvrige driftsmidler
  • tap ved realisasjon av driftsmidler
  • tap ved uttak av driftsmidler
  • beregnet selskapsskatt

For kostnader som både gjelder aktivitet knyttet til sjøfasen og annen aktivitet, skal selskapet fordele kostnadene slik at det er samsvar mellom kostnadsandelen og nytten for hver virksomhet.

Eksempler på slike kostnader er administrasjonsbygg og lønnskostnader.

Selskapene har ikke rett til fradrag for kostnader som er knyttet til aktiviteter etter at fisken er tatt opp. Det kan for eksempel være salgs- og markedsføringskostnader eller finanskostnader.

 

Selskapet trekker først ut en beregnet selskapsskatt i næringsspesifikasjonen, og legger den så til ved skatteberegningen i skattemeldingen.

Selskap som har høyere kostnader enn brutto inntekt, har en negativ grunnrenteinntekt. Disse selskapene kan få fradrag for årets negative grunnrenteinntekt i senere inntektsår.

Hvis selskapet er i skattekonsern med andre grunnrenteskattepliktige virksomheter, kan årets negative grunnrenteinntekt samordnes mellom disse selskapene.

Hvert konsern og konsernets nærstående selskaper får ett bunnfradrag. Dette beløpet nedjusteres med skattesatsen på alminnelig inntekt, slik at effektivt bunnfradrag per konsern er lavere enn nominelt bunnfradrag.

Bunnfradraget er på 70 millioner kroner (2023). Etter justering for selskapsskatt (22 prosent i 2023) blir det reelle bunnfradraget 54,6 millioner kroner.

Selskapene får fradrag for produksjonsavgiften (særavgift) i den fastsatte grunnrenteskatten.

Spesielt for deg som

Hvis selskapet for eksempel produserer matfisk under ulike typer tillatelser på samme lokalitet, må inntekter og kostnader fordeles mellom den grunnrenteskattepliktige virksomheten og virksomheten som ikke omfattes av regelverket om grunnrenteskatt.

Inntekt fra annen virksomhet som ikke er grunnrenteskattepliktig, skal fordeles til grunnrenteinntekten basert på nytte.

Når selskapet har driftsmidler som brukes både i grunnrenteskattepliktig virksomhet og i annen virksomhet, kan selskapet kreve fradrag i grunnrenteinntekten for den delen som gjelder grunnrenteskattepliktig virksomhet.

Når selskapet selger avskrivbare driftsmidler som brukes delvis i grunnrenteskattepliktig virksomhet og delvis i annen virksomhet, må gevinsten eller tapet fordeles ut fra nytten for hver av virksomhetene. Fordelingen skal ta utgangspunkt i bruken av driftsmiddelet det foregående inntektsåret.

Det er kun aktiviteter i sjøfasen som omfattes av grunnrenteskatten. Inntekter og kostnader som har oppstått før eller etter sjøfasen, skal holdes utenfor.

Mange havbruksaktører er organisert som integrerte selskap eller konsern som har aktivitet både før sjøfasen, i sjøfasen og etter sjøfasen. Dette kan for eksempel være aktiviteter som produksjon av settefisk, frakt til slakteri, foredling og bearbeiding. Det er viktig at prisfastsetting ved interne kjøp og salg tilsvarer reelle markedspriser, det vil si prisen som ville vært avtalt mellom uavhengige parter.

Virksomheter innenfor akvakultur kan samarbeide gjennom samdrift eller samlokalisering. Dere må vurdere om dere driver virksomhet for felles regning og risiko (selskap med deltakerfastsetting) etter de generelle retningslinjene.

Dokumentasjon

Du må ta vare på bilag og annen dokumentasjon, men du trenger ikke legge ved noe i skattemeldingen. Hvis Skatteetaten trenger flere opplysninger, tar vi kontakt med deg.

Kontakt oss

Alle berørte selskap har fått en kontaktperson hos Skatteetaten.

Generelle spørsmål om grunnrenteskatt på havbruk, kan du sende til oss på e-post.