Important information

This page is not available in English.

Prinsipputtalelse

Merverdiavgift på persontransport

  • Published:

Fellesskriv fra Skattedirektoratet til fylkesskattekontorene, 12. januar 2004.

På bakgrunn av en henvendelse fra et arbeidsutvalg under Samferdselsdepartementet, har Skattedirektoratet behandlet enkelte avgiftsspørsmål i tilknytning til persontransporttjenes-ter. Nedenfor følger en oversikt over et par av punktene som det er  viktig at fylkesskattekon-torene og de næringsdrivende blir orientert særkilt om. Dette brevet vil også bli lagt ut på Int-ranett og Internett.

Fradragsrett for inngående merverdiavgift

Fradragsrett for inngående merverdiavgift oppstår på leveringstidspunktet for varen eller tjenesten. Virksomhet med omsetning av persontransporttjenester som blir avgiftspliktig med virkning fra 1. mars 2004, kan ikke kreve fradrag for inngående merverdiavgift på varer og tjenester som blir levert en virksomheten før denne dato. Dette vil gjelde selv om faktura ut-stedes på et senere tidspunkt. Leveringsdato er avgjørende for om en virksomhet har fra-dragsrett og fakturadato (innen 30 dager etter levering) er bestemmende for periodiseringen av merverdiavgiften, det vil si i hvilken termin eventuell fradragsberettiget inngående mer-verdiavgift skal innberettes.

Legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift

I henhold til forskrift 14. oktober 1969 om innhold av salgsdokumenter mv. (forskrift nr. 2) § 3 skal merverdiavgift spesifiseres ved omsetning til næringsdrivende. Ved omsetning til forbru-kere kreves pr. i dag ingen slik spesifikasjon.

Med virkning fra 1. mars 2004 antar direktoratet  at virksomheter som driver med kollektiv personbefordring av praktiske grunner må utstede billetter som angir vederlaget uten avgift og selve avgiftsbeløpet. Videre må angis selskapets organisasjonsnummer i Enhetsregisteret etterfulgt av bokstavene MVA.

Det er fra 1. mars 2004 innført fradragsrett for kjøpere av persontransporttjenester. Dette innebærer at registrerte næringsdrivende som har utgifter til persontransport vil kunne kreve fradrag for beregnet merverdiavgift. Det er et vilkår for slik fradragsrett at det foreligger et tilfredsstillende salgsdokument. Etter forskrift nr. 2 § 2 første ledd skal et salgsdokument blant annet angi navn og adresse til den næringsdrivende som mottar varen eller tjenesten. Skattedirektoratet har med hjemmel i forskrift nr. 2 § 2 fjerde ledd funnet å kunne samtykke i at kjøpers navn og adresse inntil videre unnlates å angis på billetter som benyttes i rutegåen-de kollektivtransport med buss, tog, bane, trikk eller ferge. Det samme gjelder billetter som utstedes ved transport av kjøretøy på ferge eller annet fartøy på innenlands veisamband.

For at billetten skal kunne brukes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merver-diavgift, stiller direktoratet som vilkår at kjøperen selv på billetten (eventuelt på et vedlegg til denne) angir formålet med den enkelte reise, samt daterer og signerer dokumentet. Vi viser i denne anledning til forslaget til ny bokføringslov med forskrifter som forutsetter at angivelse av kjøper kan unnlates på kjøpsdokumentasjonen ved kontantkjøp under kr 1 000, jf. utkast til bokføringsforskrift i NOU 2002:20 § 4-5 annet ledd første punktum. Det er i samme be-stemmelse foreslått at kjøper skal påføre salgsdokumentet formålet eller bruksområdet for varene og tjenestene dersom kjøper ikke er angitt.