Nyhet

Skatteetaten har avdekket at vi i noen tilfeller har tvangsinnkrevd rettsgebyr på feil måte

  • Publisert:

Dette er penger Skatteetaten kunne hatt krav på, men fordi vi ikke har gjort det på riktig måte, retter vi opp og betaler tilbake. Gjelden er korrekt innkrevd. Det er kun rettsgebyret som ikke alltid har blitt korrekt håndtert.

– De fleste saker er riktig behandlet. Selve gjelden er også korrekt innkrevd. Men på grunn av at rettsgebyret ikke alltid har vært korrekt håndtert går vi gjennom alle tvangssaker tre år tilbake i tid og betaler tilbake rettsgebyret i de sakene hvor dette har skjedd. Vi beklager til de det gjelder, endrer rutiner og rydder opp slik at tilsvarende ikke skal skje igjen, sier divisjonsdirektør Cecilie Solum.  

I saker der personer eller virksomheter ikke har betalt gjelden sin, kan Skatteetaten starte tvangsinnkreving, for eksempel ved å ta pant i boligen din. Hvis Skatteetaten ønsker å tvangsselge eiendelen din, så må vi be (begjære) namsmannen eller tingretten om dette, og betale et rettsgebyr (sakskostnader). Skatteetaten har i utgangspunktet rett til å kreve inn dette rettsgebyret fra den som ikke har betalt gjelden sin. 

I begjæringen fra Skatteetaten til namsmann eller tingrett kan Skatteetaten kreve dekning for sine sakskostnader. For å kunne tvangsinnkreve rettsgebyret, må det komme tydelig frem som en beslutning fra namsmann eller tingrett. Feilen som er oppdaget er at det ikke alltid har kommet tydelig frem at Skatteetaten ber om å få dekket våre sakskostnader. Det har medført at i enkelte saker har Skatteetaten krevd inn rettsgebyr uten beslutning fra namsmann eller domstol.  Størrelsen på gebyret er fra 500 og inntil 9 500 kroner.  

Foreløpige undersøkelser: 

– Gjennomgangen av de tre siste årene vil gi et helt korrekt bilde av omfanget, så langt tyder det på at det kan være feil i om lag en av ti av disse sakene. Årlig kan det bety inntil 1000 saker. I de fleste sakene er beløpet under 1500 kroner. Det kan være om lag 100 saker årlig med rettsgebyr over 1500 kroner. Størrelsen på den opprinnelige gjelden varierer, fra noen tusen til helt opp i flere millioner kroner, forteller Solum.    

 De som er berørt eller tror de kan være berørt av saker de siste tre årene, trenger ikke gjøre noe. Skatteetaten vil betale tilbake det feilaktig innkrevde rettsgebyret senest i løpet av mars 2025. Dersom det er noen som mener at Skatteetaten har tvangsinnkrevd rettsgebyr uten korrekt rettslig grunnlag i eldre saker, kan de ta kontakt ved å ringe telefon 22 07 70 30. 
 

Eksempel med tall (høyeste eksempel på rettsgebyr):  

  • En privatperson skylder 300 000 kroner og betaler ikke til Skatteetaten 
  • Hvis gjelden ikke gjøres opp frivillig, igangsetter Skatteetaten tvangsinnkreving ved å ta pant og etter hvert få tvangssolgt f.eks. en eiendom 
  • Skatteetaten betaler et rettsgebyr til tingretten på inntil 9500 kroner for tvangssalg 
  • Skatteetaten legger da til dette beløpet på gjelden og tvangsinnkrever 309 500 kroner 
  • I de fleste saker er dette gjort på korrekt måte ved at Skatteetaten har bedt om å få dekket rettsgebyret og tingretten har tilkjent dette 
  • I sakene hvor vi har gjort feil, har Skatteetaten ikke bedt om å få dekket rettsgebyret, og Skatteetaten skulle i de tilfellene kun tvangsinnkrevd den opprinnelige gjelden på 300 000 kroner.