Høring
Høring – Konseptvalgutredning eierskapsopplysninger aksjer
I samarbeid med Brønnøysundregistrene sender Skatteetaten konseptvalgutredning (KVU) eierskapsopplysninger aksjer på høring.
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har i brev av 26. juni 2024 gitt Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å utrede konsepter som legger til rette for sikker innrapportering, lagring og deling av opplysninger om eierskap til aksjer.
Formålet med oppdraget er å utrede alternative konsepter som kan gi myndighetene tilgang til oppdaterte opplysninger om eierskap til aksjer. Konseptene skal også ta høyde for at eierskapsopplysninger om aksjer, etter nærmere og senere vurderinger, skal kunne tilgjengeliggjøres for andre formål. Dette kan for eksempel være til pressen og finansforetak, eller at opplysningene gjøres tilgjengelig for allmennheten.
Skatteetaten og Brønnøysundregistrene har utarbeidet fire konsepter, i tillegg til nullalternativet.
Hensikten er å finne alternative måter for å svare ut hvordan tilgang til riktige opplysninger om eierskap til aksjer skal gi tryggere og mer effektiv myndighetsutøvelse, og grunnlag for bedre tjenester til foretak og innbyggere.
Utredningen adresserer to hovedproblemer: Manglende tilgang til oppdaterte eierskapsopplysninger for norske selskaper (AS, ASA, SE) og teknisk utdatert system for aksjonærbeskatning hos Skatteetaten. Tiltaket skal realisere følgende mål:
- Mer effektive prosesser for opplysningspliktige, slik at de lettere kan overholde sine rapporteringsplikter om eierskapsopplysninger.
- Økt kvalitet og mer effektiv forvaltning av eierskapsopplysninger om aksjer, eierstrukturer og konsernforhold.
- Enkel tilgang til og bruk av eierskapsopplysninger for offentlige myndigheter om aksjer, eierstrukturer og konsernforhold.
- Stabil drift og modernisering av aksjebeskatningssystemene for skattemyndighetene.
Skatteetaten og Brønnøysundregistrene er enige om å anbefale konsept 3, et samordnet aksjeeierregister. Konseptet skal gi konsistente og oppdaterte opplysninger på tvers av Enhetsregisteret, Foretaksregisteret, Register over reelle rettighetshavere, et nytt aksjeeierregister og Skatteetatens aksjonærbeskatningssystem.
Alternativer som er vurdert er frittstående aksjeeierregister i enten offentlig regi (konsept 2) eller privat regi (konsept 4), og et alternativ med digital føring og publisering av aksjeselskapenes aksjeeierbøker (konsept 1). Alternativene skiller seg fra hverandre i grad av samordning og i hvilken grad av kontroll staten fører med at opplysninger fra ulike kilder er konsistente og korrekte. Det anbefalte alternativet har størst grad av slik konsistens og samordning, og alternativ 1 har minst. Ingen av alternativene innebærer endringer i rettsvernsbestemmelsene. Alle alternativene bygger på at allmennaksjeselskaper, og aksjeselskaper som ønsker det, fører aksjene i et aksjeeierregister.
Vedlagt rapport dokumenterer departementenes bestilling, etatenes utarbeidelse av mulige konsepter, og anbefaling av konsept basert på samfunnsøkonomisk analyse.
Utredningen som nå sendes på høring gir tilrådning om hvordan aksjeeieropplysningene skal samles, og hvordan de kan brukes av det offentlige. Det fremkommer av mandatet for utredningen at løsningen også skal legge til rette for innsyn fra tredjeparter. Dette vil bli fulgt opp i den videre kvalitetssikringen, og Nærings- og fiskeridepartementet vil i forlengelsen av det arbeide videre med nye regler for slikt innsyn.
Vi ønsker innspill på anbefalingen av konsept. Hvordan vurderer dere at konseptene påvirker deres virksomhet, enten det er knyttet til innrapportering eller bruk av aksjeeieropplysninger? Det må gjerne utdypes hvordan dere vurderer mulighetene for forbedring av egen oppgaveløsning:
- Hvilke positive eller negative konsekvenser vil konseptene gi for deres virksomhet?
- Hvilket konsept vurderer dere som best for de som skal bruke aksjeeieropplysninger?
- Hvilket konsept vurdere dere som best for de som skal rapportere aksjeeieropplysninger?
Konseptet som velges vil ha rettslige konsekvenser og kreve regelverksendringer. Det er gjennomført foreløpige juridiske vurderinger slik konseptene fremstår på dette stadiet. Vurderingene er ment som grunnlag for videre arbeid i en etterfølgende forprosjektfase. Vi ber om høringsinnspill knyttet til de foreløpige juridiske vurderingene og de rettslige forutsetningene for de ulike konseptene, også eventuelle internasjonale forpliktelser.
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet planlegger ekstern kvalitetssikring (KS1) av rapporten våren 2025. Høringssvarene i denne saken vil inngå i grunnlaget for vurdering av konseptvalg sammen med ekstern kvalitetssikrers vurdering av konseptene. Videre behandling av saken vil følge kravene i Statens prosjektmodell og eventuelt i den ordinære budsjettprosessen.
Departementene vil på vanlig måte gjennomføre egne høringer av lov- og forskriftsendringer når utkast til slike er utformet.
Frist
Vi ber om eventuelle høringsuttalelser innen 20. mars 2025 på e-post til [email protected].
Vennligst oppgi vår referanse 2024/4079 ved henvendelser i saken.
Informasjonsmøte
Skatteetaten og Brønnøysundregistrene inviterer til en kortfattet gjennomgang av konseptvalgutredningen, i et informasjonsmøte torsdag den 16. januar kl. 10.00-11.30, hos Skatteetaten i Schweigaards gate 17 (personalinngang til høyre for Kaffebrenneriet, ikke publikumsinngangen for Skatteetaten). Det vil bli anledning til å følge gjennomgangen digitalt.
Påmeldingsfrist er tirsdag 14. januar kl 15.00.
Informasjonsmøtet ble gjennomført 16. januar 2025. Presentasjonen fra informasjonsmøtet finner du nederst på denne siden.
Høringsdokumenter
Høringssvar
Med merknad
Uten merknad
Domstoladministrasjonen