Prinsipputtalelse
Spørsmål om fradragsrett for et AS sitt kjøp av konsulenttjenester ifbm. kjøp av aksjer i et annet AS for å bli fellesregistrert
Skattedirektoratets brev 18.11.08 til Skatt Nord.
I en klagesak var det spørsmål om fradragsrett for A AS’ tilknyttet kjøp av konsulenttjenester i forbindelse med kjøp av alle aksjene i et annet selskap (B AS), slik at selskapene kunne bli fellesregistert. Skattekontoret har nektet fradrag for utgiftene i forbindelse med forberedelse av oppkjøpet. Dette gjelder også utgiftene som påløp i registreringsterminen (6/2003).
Skattekontorets begrunnelse for vedtaket om etterberegning er at den fradragsførte merverdiavgiften er fra tiden før vilkårene for fellesregistrering av selskapene A AS og B AS var oppfylt. Det vil si før 29. desember 2003.
Skattedirektoratet bemerker at kjøp av aksjer (aksjehandel) ligger utenfor merverdiavgiftens område, jf. merverdiavgiftsloven § 5b første ledd nr. 4.
Videre bemerker vi at en fellesregistrering ikke innebærer noen utvidet fradragsrett i den forstand at det gis fradragsrett for anskaffelser til bruk i de fellesregistrerte selskapers eventuelle virksomhet utenfor merverdiavgiftslovens område.
Vi bemerker også at omkostninger til konsulenttjenester som et selskap pådrar seg ved kjøp av aksjer med sikte på å komme i eierposisjon til et selskap med avgiftspliktig virksomhet slik at blant annet eierkravet etter merverdiavgiftsloven § 12 tredje ledd blir oppfylt, ikke kan anses for å være til bruk i den fellesregistrerte virksomheten.
Skattedirektoratet bemerker også at A AS’ utgifter til konsulenttjenester i forbindelse med ervervet av aksjene i B AS heller ikke kan anses som en innsatsfaktor i B AS’ (jf. ”tjenester til bruk i”) avgiftspliktige virksomhet med salg av elektrisk kraft.
I tillegg vil vi bemerke at det ut i fra sakens opplysninger ser ut som om A AS i forhold til B AS kun utøver en funksjon som eier. Andre bidrag fra A AS til den merverdiavgiftspliktige virksomheten i B AS fremgår ikke av sakens opplysninger. Det kan dermed også stilles spørsmål om selskapene oppfyller vilkåret i merverdiavgiftsloven § 12 tredje ledd om å være ”samarbeidende selskaper”, samt om hele hensikten med registreringen kun var å søke å få løftet av merverdiavgiften på utgifter knyttet til anskaffelsen av aksjene i B AS.
For øvrig bemerker vi at BFU 018/07 (avgitt 20. april 2007) skiller seg fra faktum i den foreliggende sak. Nevnte uttalelse gjelder i realiteten en frivillig registrert utleiers fradragsrett for påløpt merverdiavgift i forbindelse med transaksjonsomkostninger, herunder utgifter til eiendomsmeglertjenester, ved kjøp av eiendommer og/eller eiendomsselskaper. Kjøp av fast eiendom gjennom erverv av et eiendomsselskap likestilles i uttalelsen med kjøp av fast eiendom direkte. Det vises herunder også til at dersom leietakeren selv hadde pådratt seg transaksjonsomkostningene ved kjøp av de aktuelle lokalene, ville leietakeren ha krav på fradrag. Den frivillig registrerte utleier kan dermed ikke behandles annerledes (merk dog at fradragsretten betinger at arealene er leid ut til bruker med fradragsrett for inngående avgift). Vi bemerker dessuten at unntaket for finansielle tjenester ikke gjelder ved omsetning av verdipapir som gir rettigheter i fast eiendom, jf. Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) side 123.
Skattedirektoratet bemerker at en fellesregistrering får virkning for fradragsretten fra og med den terminen det er søkt om slik registrering.