Prinsipputtalelse
Turistsalgsordningen
Brev fra Finansdepartementet 21.12.2009.
Skattedirektoratet har tidligere lagt til grunn at private refusjonsselskaper kun kan attestere tilbakebetalingsblanketter på norske flyplasser i avgangshall. Finansdepartementet har nå uttalt at gjeldende forskrifter på området ikke stiller vilkår om at attestasjon skal skje i avgangshall, men at dette kan finne sted i innsjekkingshall på lufthavn. Den nærmere begrunnelse følger av Finansdepartementets brev av 21.12.09.
Fra brevet siteres:
”Saken gjelder reglene for turistsalg. Spørsmålet er om regelverket tillater private refusjonsselskaper å attestere tilbakebetalingsblanketter i innsjekkingshaller på norske flyplasser eller om det er vilkår om at dette må finne sted i avgangshall.
Departementet har kommet til at gjeldende forskrifter ikke stiller vilkår om at attestasjon skal skje i avgangshall, men at dette kan finne sted i innsjekkingshall på lufthavn. Den nærmere begrunnelsen følger nedenfor.
Sakens bakgrunn
Advokat X rettet i brev 23. februar 2007 en forespørsel til Oslo fylkesskattekontor på vegne av NN om regelverket for turistsalg. Oslo fylkesskattekontor besvarte henvendelsen i brev av 2. mai 2007 og redegjorde blant annet for fylkesskattekontorets syn på lokalisering av private refusjonsselskaper på flyplasser. I brev av 25. februar 2008 ga Skatt vest en uttalelse til MM vedrørende samme problemstilling. På bakgrunn av ulikt syn ved Oslo fylkesskattekontor, nå Skatt øst, og Skatt vest på hvordan regelverket skal forstås, ble saken oversendt Skattedirektoratet til behandling. Skattedirektoratet fant i brev 31. oktober 2009 at private selskaper som refunderer merverdiavgift ikke kan være lokalisert i innsjekkingshall på flyplass, men kun i avgangshall. Begrunnelsen er at: ”Kontrollhensyn og hensyn til notoritet tilsier en streng tolking av reglene. Kontrollorganet må således være plassert slik at det kan føres kontroll med at varen faktisk går ut av landet.”
I brevet 14. mai 2009 er det i det vesentligste anført at regelverket ikke er til hinder for at attestasjon skjer i innsjekkingshallene på norske flyplasser. Det vises til at også toll- og avgiftsetatens tilsvarende praksis underbygger dette. Det er videre hevdet at dersom Skattedirektoratets fortolkning opprettholdes, medfører dette at det gjelder andre kontroll- og notoritetshensyn på norske flyplasser enn ved grensepasseringer landveis. Det vises også til at fortolkningen i praksis innebærer en uthuling av ordningen og ikke sikrer effektiv konkurranse mellom de forskjellige aktørene.
Regelverket og gjennomføring av ordningen
Den alminnelige hovedregel er at det skal beregnes merverdiavgift ved omsetning av varer i Norge til personer bosatt i utlandet når disse midlertidig oppholder seg her i landet, jf. merverdiavgiftsloven 1969 § 13. Selgeren kan imidlertid på visse vilkår tilbakeføre merverdiavgift beregnet ved slike salg når varene tas med som reisegods. Reglene om turistsalg fremgår av "Forskrift vedrørende omsetning av varer og tjenester til bruk i utlandet, på Svalbard eller Jan Mayen» (nr. 24), og "Forskrift om legitimasjonsregler for omsetning av varer og tjenester til bruk i utlandet" (nr. 35), fastsatt med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 16 første ledd nr. l bokstav a.
Etter reglene om turistsalg kan selger ved varesalg til personer bosatt i andre land enn Danmark, Finland og Sverige tilbakeføre beregnet merverdiavgift når selger gjennom regnskapet kan legitimere at varene er ført ut av landet av kjøper innen en måned fra leveringen, jf. forskrift nr. 24 § 18. Legitimasjonen skjer enten gjennom blanketten RD 0032 påført tollvesenets utførselsattest, jf. forskrift nr. 35 pkt 7. Alternativt er det adgang for private selskaper til å refundere merverdiavgift til personer bosatt i andre land enn Danmark, Sverige og Finland under midlertidig opphold her i landet, når varen tas med ut av landet som reisegods. Ordningen med refusjon av merverdiavgift ved salg til utenlandske turister gjennom private selskaper, trådte i kraft 1. mai 1985. Etter denne ordningen skal vareselgeren ved salget utferdige en tilbakebetalingsblankett (tax free sjekk) til kunden. Selger beholder kopien av denne. Når kunden på et senere tidspunkt forlater landet refunderes merverdiavgiftsbeløpet minus et gebyr. Selskapet som forestår refusjonen, sender så en faktura til selger som erstatter det fulle merverdiavgiftsbeløp. Fakturaen fra selskapet, sammen med kopien av tilbakebetalingsblankett gjelder som selgers legitimasjon for tilbakeføring av beregnet merverdiavgift i avgiftsregnskapet.
De nærmere vilkår for avgiftsfritak finnes i forskrift nr. 24 og forskrift nr. 35. Etter forskrift nr. 24 § 16 er det et vilkår at varene tas med som reisegods. Den enkelte vares salgspris må minst utgjøre kr 250 eksklusive avgift, jf § 19 annet ledd.
Fra 1. januar 2010 vil de ulike forskriftene på merverdiavgiftsområdet bli erstattet med en ny samleforskrift. Den nye samleforskriften vil i hovedsak videreføre gjeldende regler og vil ikke innebære endringer i reglene for turistsalg.
Retningslinjer for attestasjon
Ettersom det i brevet bl.a. er hevdet at det forekommer ulike retningslinjer for attestasjon ved henholdsvis private aktører og toll- og avgiftsetaten er saken forelagt Skattedirektoratet og Toll- og avgiftsdirektoratet, jf. brev 26. mai 2009.
Skattedirektoratets uttalelse
Skattedirektoratet henviser i sin uttalelse 17. juni 2009 til Toll- og avgiftsdirektoratets retningslinjer om utførselsattestasjon, jf. brev 28. april 2005 til regionsjefene. Skattedirektoratet legger til grunn at disse retningslinjene må forstås som vilkår om at attestasjon kun kan skje i avgangshall på flyplass. Begrunnelsen er kontrollhensyn.
Skattedirektoratet tar ellers til orde for at: ”at når det gjelder krav til beliggenhet, er dette ikke nærmere beskrevet i nevnte forskrifter. Det er imidlertid et vilkår for at selger skal kunne få tilbakeført merverdiavgift at varen faktisk har gått ut av landet. Direktoratet legger derfor til grunn at grunnlaget for attestasjon er at det påses at varene faktisk bringes ut. Attestasjon kan følgelig kun foretas under forutsetning av at det påses at varen faktisk går ut av landet.”
Toll- og avgiftsdirektoratets uttalelse
Toll- og avgiftsdirektoratet har i brev 22. juni 2009 opplyst om følgende praksis for attestasjon ved toll- og avgiftsetaten:
”Det er noe ulik praksis i regionene, som i hovedsak beror på to forhold: Hvorvidt regionen har kontorfasiliteter i avgangshallen og hvilke ressurser de til enhver tid har til rådighet.
På de steder tollvesenet har kontorfasiliteter i avgangshallen, attesteres varene som medbringes i håndbagasjen inne i avgangshallen. Varene må forevises for tollvesenet. For varer som skal tas med i innsjekket bagasje, foretas attestasjonen på utsiden av avgangshallen. Tollvesenet vurderer i slike tilfeller hvorvidt de skal følge person og vare til innsjekkingen for å påse at varen rent fysisk blir utført. Dette vil blant annet bero på vareverdi/-type og hvilke andre arbeidsoppgaver som skal utføres.
Dersom tollvesenet ikke har kontor i avgangshallen, vil all attestasjon foretas på utsiden av avgangshallen. Rutinene er da de samme som for bagasje som innsjekkes.
På noen flyplasser vil det kunne forekomme tilfeller hvor tollvesenet på grunn av bemanningssituasjonen ikke er til stede ved flyavgang. Den reisende vil da ikke kunne få attestasjon på blankett RD-0032. Det har også forekommet enkelttilfeller hvor tollvesenet har attestert blanketten i ettertid. Dette har direktoratet innskjerpet overfor regionene at ikke må forekomme, senest i brev av 28. april 2005. Attestasjon skal verken foretas på forhånd eller i ettertid. Vi har i tillegg utarbeidet en egen brosjyre om turistsalg, se vedlegg. Av denne går det klart fram at attestasjon kun gis i forbindelse med den umiddelbare utreisen.
Som det framgår av ovenstående, føres det av ressursmessige hensyn ikke en l00 % kontroll med at varer kjøpt under turistsalgsordningen rent fysisk utføres. Det må imidlertid bemerkes at en l00 % kontroll vil være nær sagt umulig å gjennomføre. Ved eksempelvis landverts grensepassering, vil den reisende teoretisk sett kunne snu like etter at attestasjon er foretatt og ta varen inn igjen i Norge.”
Departementets vurdering
Verken forskrift nr. 24 eller nr. 35 gir regler om lokalisering av private refusjonsselskaper på flyplasser. Det kan derfor ikke utledes av det formelle regelverket at innsamling av tilbakebetalingsblankettene kun kan skje i avgangshall på norske flyplasser. Formålet med reglene er imidlertid å sikre oppfyllelse av vilkår for at selger skal kunne få tilbakeført merverdiavgift, altså at varen faktisk har gått ut av landet. Det må derfor også være en forutsetning for selve ordningen at gjennomføringen skjer på en slik måte at kontrollhensyn ivaretas på best mulig måte.
Departementet er i utgangspunktet enig med Skattedirektoratet i at kontrollhensynet best ivaretas ved at refusjon av merverdiavgift kun skal kunne skje i avgangshall på flyplass. På den annen side har Toll- og avgiftsdirektoratet opplyst at attestasjon ved tolletaten ikke nødvendigvis alltid skjer i avgangshallen, men at dette er avhengig av om tolletaten har kontorer der. Departementet ser videre at et absolutt krav om at refusjonsselskapet skal være lokalisert i avgangshallen kan medføre praktiske problemer for varer som ikke kan tas med igjennom sikkerhetskontrollen. Begrenset plass i avgangshallen kan også hindre faktisk gjennomføring av ordningen og konkurranse mellom aktørene. Departementet har på denne bakgrunn kommet fram til at gjeldende forskrifter ikke stiller vilkår om at private refusjonsselskaper må være lokalisert i avgangshall, men kan være etablert i innsjekkingshall på lufthavn.
Saken for øvrig har avdekket behov for en gjennomgang av om gjeldende regler for turistsalg i tilstrekkelig grad sikrer kontrollhensyn. Skattedirektoratet og Toll- og avgiftsdirektoratet vil på denne bakgrunn bli bedt om å foreslå eventuelle regelverksendringer.”