Prinsipputtalelse

Utdeling fra ansvarlig selskap(ANS, DA,KS mv.) til upersonlig deltaker-forholdet til 3%-regelen i sktl. § 2-38(6)

  • Publisert:

Skattedirektoratet har mottatt flere spørsmål om utdeling fra deltakerliknet selskap til upersonlig deltaker skal medtas i grunnlaget for den såkalte 3 % - regelen:

Fra 7. oktober 2008 ble sktl. § 2-38 sjette ledd innført. Bestemmelsen lyder: ”For skattytere som nevnt i første ledd bokstav a til j skal tre prosent av inntekt som er fritatt for skatteplikt etter denne paragraf, likevel anses som skattepliktig inntekt”. Bestemmelsen medfører at det skal gjennomføres inntektsføring av 3 % av inntekter fra utbytte og gevinst som er omfattet av fritaksmetoden jf. sktl. § 2-38.

Videre følger det av sktl. § 10-42 første ledd at for personlig deltaker i deltakerliknet selskap(ANS, DA, indre selskap, partrederi, KS mv.) skal det beregnes tillegg i alminnelig inntekt dersom deltakeren mottar utdeling fra selskapet. Denne beskatningen kommer i tillegg til skatt på andel av selskapet overskudd som deltakeren må svare selv om overskuddet blir stående i selskapet.

Det fremgår av ordlyden i § 10-42 første ledd at det bare er for personlig deltaker det skal beregnes slikt tillegg i alminnelig inntekt. Utdelinger som andre enn personlige skattytere mottar som deltakere i deltakerliknede selskaper er således skattefrie. Det rettslige grunnlaget for skattefriheten er i dette tilfellet sktl. § 10-42 og ikke fritaksmetoden i sktl. § 2-38. Beløpet skal dermed ikke medtas i grunnlaget for beregning av det beløp som skal inntektsføres etter sktl. § 2-38 sjette ledd. Skattedirektoratet vil i den forbindelse vise til Ot.prp. nr. 1 (2008-2009) pkt. 6 s. 33 hvor det fremgår at grunnlaget for beregningen kun skal være skattefrie inntekter som følge av fritaksmetoden etter sktl. § 2-38. Som eksempel på inntekter som faller utenfor nevnes konsernbidrag. Skattedirektoratet legger til grunn at dette også vil gjelde upersonlig deltakers inntekter som følge av utdelinger fra deltakerliknede selskaper. 

Standpunktet er inntatt i liknings-ABC for 2009/2010 pkt. 4.2 side 275 flg.