Informasjon til kommunen som skattekreditor - endringer i reglene om fastsetting av margin fra inntektsåret 2021

Når staten overtar skatteinnkrevingen fra 1. november 2020 vil det ikke lenger være naturlig at kommunestyret skal bestemme marginprosentens størrelse for den enkelte kommune.
Fastsettingen av marginprosent overføres derfor fra kommunestyret til Skatteetaten fra og med inntektsåret 2021. § 12 i Forskrift om gjennomføringen av fordeling av skatt mv. mellom skattekreditorene blir endret i samsvar med dette. Videre fjernes nedre grense for marginavsetning (i dag 8 prosent), mens øvre grense økes fra 12 til 14 prosent. (Øvre grense er en bør-bestemmelse). Grunnlaget for fastsettingen skal være forholdet mellom overskytende forskudd og totalt beregnet skatt for personlige skattytere i den enkelte kommune for de tre nærmest foregående skattefastsettingsårene.

Spørsmål om marginavsetningen kan rettes per e-post til:

[email protected].

Endringene over trer i kraft fra inntektsåret 2021. Kommunene vil bli meddelt de fastsatte marginprosentene i desember 2020.

Det understrekes at gjenstående marginavsetning for inntektsåret 2020 vil bli gjort etter de vedtakene som ble gjort av kommunene for inntektsåret 2020. Dette gjelder også den marginavsetning for inntektsåret 2020 som skal gjøres i første halvdel av 2021.

Generelt om marginavsetning

Erfaringen er at de samlede skatteoppgjør viser at det skal tilbakebetales mer penger til skattyterne enn det tilsvarende skal innkreves restskatt. For å avverge unødvendige svingninger i blant annet kommunenes skatteinngang tilbakeholdes en margin. Avsetning av margin er også ment å skulle forhindre negative periodiske oppgjør til skattekreditorene.

Marginavsetning vil si at det før fordeling holdes igjen en prosentandel av innbetalt forskuddstrekk og forskuddsskatt for personlige skattytere. Denne avsetningen fordeles ikke til skattekreditorene, og skal benyttes ved tilbakebetaling til skattytere med overskytende forskudd etter skattefastsetting/avregning. Slik avsetning foretas av innbetalinger vedrørende det løpende inntektsåret, og for foregående inntektsår i skattefastsettingsårets seks første måneder.

Det er gitt egne regler om marginoppgjør, det vil si hva som skjer dersom det er avsatt for lite eller for mye margin for et inntektsår. Er det avsatt for lite margin belastes skattekreditorene løpende for utbetalinger, så snart marginen er brukt opp. Er det avsatt for mye, skal gjenstående avsetning for et år gjøres opp (tilbakeføres) til skattekreditorene i november i skattefastsettingsåret.

Bestemmelser om margin

Regler om marginavsetning finnes i Forskrift om gjennomføringen av fordeling av skatt mv. mellom skattekreditorene §§ 12 og 13

Dagens forskrift lyder:

§ 12.Tilbakeholdt margin på bankkonto for skatt

  1. Ved hvert periodiske oppgjør i inntektsåret og de seks første månedene i året etter inntektsåret skal det holdes tilbake en bestemt prosent av innbetalt forskuddstrekk og forskuddsskatt som margin. Slik margin skal tilbakeholdes på bankkonto for skatt. Marginen skal nyttes til oppgjør med skattytere som får overskytende forskudd ved avregninger som gjennomføres før fordeling av gjenstående margin for vedkommende inntektsår foretas etter § 13 nr. 2.
  2. Marginprosenten fastsettes av kommunestyret etter forslag fra skatteoppkrever. Prosenten skal være minimum 8 prosent og bør ikke overstige 12 prosent. Grunnlaget for forslaget skal være forholdet mellom overskytende forskudd og totalt beregnet skatt for personlige skattytere i kommunen for de tre nærmest foregående skattefastsettingsårene.

§ 13.Marginoppgjøret

  1. Blir innestående margin utilstrekkelig til dekning av oppgjør etter avregning, belastes skattekreditorene deretter forholdsmessig for det manglende beløpet.
  2. Mulig rest av den tilbakeholdte margin (jf. § 12) skal fordeles mellom skattekreditorene i månedsoppgjøret for november i skattefastsettingsåret.

Endringer i bestemmelsene om margin

Når skatteoppkreverfunksjonen blir overført til skatteetaten vil det ikke lenger være naturlig at marginprosenten skal fastsettes av kommunestyret etter forslag fra skatteoppkrever. Fordelingsforskriften blir derfor endret slik at marginprosenten for den enkelte kommune fra og med inntektsåret 2021 skal fastsettes av skatteetaten.

Dagens forskrift sier også at marginavsetningen skal være minimum 8 prosent og videre at den ikke bør være høyere enn 12 prosent. Erfaringer fra de siste årene har vist at avsetningen for en del kommuner kunne vært lavere enn 8 prosent, mens den for noen kommuner faktisk burde vært høyere. Den nedre grensen for marginprosentens størrelse fjernes derfor, mens det det øvre taket settes til 14 prosent.

Ny § 12 annet ledd vil etter endring lyde:

  1. Marginprosenten fastsettes av skattekontoret. Prosenten bør ikke overstige 14 prosent. Grunnlaget for forslaget skal være forholdet mellom overskytende forskudd og totalt beregnet skatt for personlige skattytere i kommunen for de tre nærmest foregående skattefastsettingsårene.

For de andre paragrafene om margin gjøres bare mindre språklige endringer.

Hva innebærer endringen i praksis.

Den viktigeste endringen er at kommunene ikke skal gjøre vedtak om marginprosentens størrelse for inntektsåret 2021. Marginprosenten vil bli fastsatt av Skatteetaten. Utgangspunktet for fastsettingen skal være forholdet mellom fastsatt skatt og overskytende forskudd for inntektsåret 2019 og de to foregående inntektsårene. Skatteetaten vil starte beregningen etter at marginen avsatt for 2019 er gjort opp i november 2020, og de fastsatte marginprosentene vil bli meddelt kommunene i desember måned.

Det antas denne omtalte endringen ikke vil føre til vesentlige endringer i marginprosentens størrelse for den enkelte kommune. For de fleste kommuner antas marginprosenten å bli noenlunde lik nåværende marginprosent. For en del kommuner antas marginprosenten å gå noe ned, mens den forventes å øke for noen få kommuner.

Det understrekes at gjenstående marginavsetning for inntektsåret 2020 vil bli gjort etter de vedtakene som ble gjort av kommunene for inntektsåret 2020. Dette gjelder også den marginavsetning for inntektsåret 2020 som skal gjøres i første halvdel av 2021.

Dersom kommunen/fylkeskommunen har spørsmål eller avklaringsbehov knyttet til margin, kan henvendelser rettes til enheten Oppfølging skatteregnskap, som ligger i divisjon innkreving, avdeling regnskap i Skatteetaten. Oppfølging skatteregnskap ivaretar fagdialogen overfor skattekreditorene.

Henvendelser sendes per e-post til Oppfølging skatteregnskap:
[email protected]