Viktig informasjon

Du har havnet på en gammel pressemelding fra 2011.
Gå hit hvis du skulle bestille frikort

Pressemelding

Frikort og skattekort til ungdom

  • Publisert:

Viktig informasjon

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

For mange er tiden nå inne for å skaffe seg sommerjobb. Da er det viktig å huske på at fra 13 års-alderen må alle ha skattekort.

Har du skaffet deg sommerjobb, er det lurt å be om frikort så fort som mulig. Du kan bestille det på nett eller via SMS. Kommer du til å tjene under 39 950 kroner, skal du ha frikort. Kommer du til å tjene mer, må du be om å få vanlig skattekort.

Så langt i år har ca 69 000 ungdommer mellom 13 og 18 år skaffet seg frikort, mens 11 500 ungdommer, som visste de ville tjene mer enn fribeløpet, har fått seg vanlig skattekort. 

Frikort

Med frikort kan du tjene opp til 39 950 kroner uten å betale skatt. Vær klar over at i fribeløpet inngår all skattepliktig lønn, sykepenger, feriepenger, fri kost og losji. Husk å regne med feriepengene du får utbetalt i år. Det gjelder både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år.

Bestiller du frikort på nett, taster du bare inn fødselsnummeret ditt, så får du frikortet i posten. 

[ref til sms fjernet]

Skattekort

10 250 ungdommer har så langt i år tjent mer enn frikortgrensen og har bestilt vanlig skattekort. Tror du at du kommer til å tjene mer enn fribeløpet? Da må du endre skattekortet ditt med MinID her, og et nytt vanlig skattekort sendes i posten. 


Har du begynt året med frikort, vil du nå få et skattekort med tilsvarende høyere skattetrekk på resten av inntekten din.

Hvis du ikke leverer nytt skattekort når fribeløpet er brukt opp, skal arbeidsgiveren trekke 50 prosent skatt av inntekten som går over 39 950 kroner.

Husk at du alltid skal levere skattekortet til arbeidsgiver og at du får det tilbake når du slutter. Har du frikort, sjekk at arbeidsgiver har skrevet hvor lenge du har jobbet der og det du har fått utbetalt på baksiden av skattekortet.

For mer informasjon om skatt, rettigheter og plikter som arbeidstaker og så videre, besøk www.spleiselaget.no.