Prinsipputtalelse
Skatteplikt for skogsbilveglag
Skattedirektoratet har fått spørsmål fra en bransjeorganisasjon om skatteplikt for skogsbilveglag som er beskrevet i direktoratets uttalelse i publisert brev av 21.12.2015 til Norges Skogeierforbund. Bransjeorganisasjonen stiller særlig spørsmål ved eventuell skatteplikt for inntekter fra andre enn andelseierne og konsekvensene for vurderingen av hovedformålet. Skattedirektoratet er av den oppfatning at det å anlegge og drive veg for andre enn andelseierne ligger utenfor hovedformålet etter Norges Skogeierforbund sine normalvedtekter. Slik aktivitet vil derfor være skattepliktig dersom den utgjør økonomisk virksomhet og omsetningen overstiger kr 70 000 i året.
Formålsvurderingen for skogsbilveglag
Basert på Skattedirektoratets brev kan mange skogsbilveglag legge til grunn at de er skattefrie organisasjoner etter skatteloven § 2-32 og dermed ikke har plikt til å levere skattemelding. Det er likevel viktig å påpeke at noen skogsbilveglag kan være helt eller delvis skattepliktige og har plikt til å levere skattemelding. Hver institusjon må vurderes konkret.
I brevet kom Skattedirektoratet til at skogsbilveglag stiftet med normalvedtekter slik som foreslått av Norges Skogeierforbund (oversendt Skattedirektoratet den 23. november 2015) [1] og som utøver faktisk drift og virksomhet i samsvar med normalvedtektene vil kunne anses for ikke å ha erverv til formål, jf. skatteloven 2-32 første ledd. Skogsbilveglag som er organisert på andre måter er ikke vurdert. Vi bemerker likevel at institusjonens oppbygning ikke har hatt avgjørende vekt i vurderingen.
Institusjoner som er skattefrie etter skatteloven § 2-32 første ledd kan være skattepliktige etter andre ledd for økonomisk virksomhet som institusjonen driver. Bestemmelsene i første og andre ledd henger sammen. Dersom den økonomiske virksomheten er svært omfattende vil det føre til skatteplikt etter første ledd. Høyesterett har slått fast at dersom institusjonen eller organisasjonen mv. driver aktivitet med flere formål, er hovedformålet avgjørende. Hovedformålet er den eller de delene av en aktivitet som står for over 50 prosent av driften[2].
Aktiviteter som realiserer institusjonens ikke-ervervsmessige formål, er ikke skattepliktige. En studentsamskipnad er skattefri for sin utleie av boliger til studenter. Denne utleien realiserer formålet. Samskipnaden må derimot beskattes for drift som sommerhotell når studentene har fri. Denne siste aktiviteten realiserer ikke formålet, men bidrar til å finansiere det. I SKD-melding 2008/08 pkt. 22.2 (Utv. 2008 s. 775) er det referert en avgjørelse av Riksskattenemnda som kom til at en studentbokhandel som ble drevet av en studentsamskipnad gjennom et eget aksjeselskap, falt utenfor skattefritaket.
Skatteplikt for inntekter fra andre enn andelseierne og konsekvenser for vurdering av hovedformålet
Formålet med skogsbilveglaget er i normalvedtektene § 2 beskrevet slik (vår utheving):
«Veglaget skal bygge og vedlikeholde en skogsbilveg fra [......] over [.......] til [......].
Veglaget har som formål å redusere andelseiernes kostnader til uttransport av tømmer og å gjøre skog i vegens nytteområde tilgjengelig for aktiv skogforvaltning.
Foretaket driver ikke ervervsvirksomhet. Overskudd skal føres tilbake til foretaket.»
Etter normalvedtektene § 3 kan det også åpnes for at eiere av annen landbrukseiendom enn skogeiendom eller helårsboliger i vegens nytteområde kan bli medlemmer.
Drift og vedlikehold finansieres gjennom vegavgift fra andelseierne, årsavgift og bomavgift fra andre brukere, jf. normalvedtektene § 11.
Som beskrevet over er det avgjørende ved vurderingen av skatteplikten for økonomisk virksomhet etter skatteloven § 2-32 andre ledd om inntektene finansierer eller realiserer det ikke-ervervsmessige formålet. Skogsbilveglagets ikke-ervervsmessige formål, slik det er beskrevet i vedtektene § 2, er å redusere andelseiernes kostnader til uttransport av tømmer og å gjøre skog i vegens nytteområde tilgjengelig for aktiv skogforvaltning. Skattedirektoratet ser det slik at det å anlegge og drive veg for andre enn andelseierne ligger utenfor dette formålet. Dette er med andre ord ikke en aktivitet som realiserer det ikke-ervervsmessige formålet. Inntekt fra økonomisk virksomhet som ligger utenfor det ikke-ervervsmessige formålet og fra andre enn andelseierne vil normalt være inntekter som finansierer skogsbilveglagets drift.
Slik aktivitet er derfor skattepliktig dersom den utgjør økonomisk virksomhet og omsetningen overstiger kr 70 000 i året. Det må vurderes konkret i det enkelte tilfellet om aktiviteten utgjør økonomisk virksomhet.
Utgjør inntekten fra økonomisk virksomhet utenfor det ikke-ervervsmessige formålet og fra andre enn andelseierne mer enn 50 prosent av de totale inntektene, vil skogsbilveglaget kunne bli ansett for å ha erverv til formål og ikke komme inn under skattefritaket i skatteloven § 2-32, første ledd.
Enkelte inntekter fra andre enn andelseierne kan være inntekter som realiserer det ikke-ervervsmessige formålet. Dette kan være inntekter som erstatter innskudd fra andelseierne, som for eksempel offentlige tilskudd og skadeerstatninger. Forutsetningen er at slike inntekter ikke skriver seg fra egen økonomisk virksomhet som for eksempel drift av bomveg for andre enn andelseierne.
Vi presiserer at det kan være store variasjoner i kostnader fra år til år og at virksomhetsvurderingen derfor må foretas over flere år.
[1] Normalvedtekter for skogsbilveglag utarbeidet av Norges Skogeierforbund er nå publisert blant annet på denne nettsiden.
[2] Se Rt. 1991 s. 705 Veritas II.