Rettledning for utfylling og innlevering av tredjepartsopplysninger over boligsparing for ungdom (BSU)

Oppdatert oktober 2023.

Kort om

Opplysningsplikten gjelder innenlandsk bank, samvirkelag og fast organisert spareforening, som forvalter BSU-konti. Rapporteringen fra disse forvalterne er en forutsetning for at skattepliktig skal få skattefradrag.

Når det i teksten brukes ektefelle(r) menes også registrert(e) partner(e).

Internasjonal rapportering

BSU-konti er unntatt fra rapportering av CRS/FATCA-opplysninger. Se informasjon om rapportering av CRS/FATCA-opplysninger.

Hvem skal levere opplysninger

Innenlandsk bank, samvirkelag og fast organisert spareforening, som har til forvaltning konti for boligsparing for ungdom (BSU), skal levere opplysninger om slike konti.

Ingen dispensasjonsadgang ved opplysningsplikt

Skatteetaten kan ikke gi den enkelte opplysningspliktige dispensasjon fra opplysningsplikten. Tredjepartsopplysninger som ikke er levert innen fristen kan som hovedregel ilegges tvangsmulkt.

Tvangsmulkt ved for sent eller ikke leverte oppgaver

Opplysningspliktige som ikke har levert oppgaver innen fristen, kan ilegges tvangsmulkt, jf. skatteforvaltningsloven § 14-1

Opplysninger anses ikke levert når de:

  • er helt uteblitt
  • er sendt eller levert til lokalt skattekontor
  • mangler 11-sifret fødselsnummer eller D-nummer for personlige skattepliktige
  • mangler 9-sifret organisasjonsnummer
  • mangler fullt navn, adresse og landkode til personer som ikke er tildelt fødsels- eller organisasjonsnummer
  • er levert på en måte som ikke følger Skatteetatens bestemmelser

Vedtak om tvangsmulkt sendes ut noen dager etter ordinær frist med orientering om at mulkt vil løpe fra en bestemt fremtidig dato hvis opplysningene ikke blir levert. Tvangsmulkten utgjør ett halvt rettsgebyr per dag opplysningene uteblir og opp til 50 rettsgebyr.

Du unngår tvangsmulkt ved å levere opplysningene innen den nye fristen som er gitt i vedtaket. Da starter ikke den varslede tvangsmulkten å løpe.

Oppdatering av kontaktopplysninger

Skatteetatens oppgavegiverregister henter opplysningspliktiges organisasjonsnavn og adresse automatisk fra Enhetsregisteret i Brønnøysund. Det er derfor viktig at disse opplysningene til enhver tid er oppdatert. Dette gjøres ved å fylle ut samordnet registermelding.

Skatteetaten sender ut informasjonsbrev og vedtak mm. til opplysningspliktige elektronisk i Altinn. Det er derfor svært viktig at den/de som skal motta varsel om nye meldinger på vegne av opplysningspliktig, har registrert sin e-postadresse og mobilnummer for SMS i Altinn. Dette gjøres ved å fylle ut "Din kontaktinformasjon for virksomheten" og "Varslingsadresser for virksomheten" under virksomhetens "profil" i Altinn.

Endringer i Skatteetatens oppgavegiverregister om kontaktinformasjon, dvs. navn og telefon-/mobilnummer og e-postadresse til kontaktperson i forbindelse med innsending av tredjepartsopplysninger, kvitteringer og feilmeldinger, må meldes til Skatteetaten på Altinn-skjema: RF-1312 Nye opplysninger til oppgavegiverregisteret – tredjepartsopplysninger.

Hvilken informasjon skal du oppgi

Organisasjonsnummer og navn til oppgavegiver

Alle opplysningspliktige som rapporterer tredjepartsopplysninger til Skatteetaten, skal bruke organisasjonsnummeret sitt tildelt fra Enhetsregisteret i Brønnøysund.

Identifisering av oppgaveeier

Kontohaverens fødselsnummer eller D-nummeret samt navn oppgis.

Kontonummer

Alle BSU-konti skal ha et kontonummer.

Startdato

Alle BSU-konti skal registreres med en startdato, dvs. dato for tidspunktet skattepliktig opprettet kontoen. Opprinnelig startdato skal også følge BSU-kontoen ved en eventuell overføring mellom forvaltere (se pkt. Overføring mellom forvaltere).

Årets sparebeløp

Sparebeløpet må være godskrevet BSU-kontoen innen 31.desember i inntektsåret og dermed inngå i saldoen per 1. januar kl. 00.00 året etter.

Beløp som kun er registrert som uttak i en annen konto innen 31.desember og registrert som innskudd i BSU-kontoen i januar året etter, skal ikke regnes som årets sparebeløp.

Innbetalt sparebeløp blir bundet som BSU-midler etter 31. desember i inntektsåret. Uttak av årets innskudd skal ikke rapporteres. Beløp som oppgis skal være årets ”netto sparebeløp”.

Årlig innbetalt sparebeløp må ikke overstige kr. 27 500. Hvis det blir betalt inn mer enn kr. 27 500 på BSU-kontoen, må opplysningspliktig returnere det overskytende beløpet til innskyter.

Påløpte renter regnes ikke som innbetalt sparebeløp.

Årets renter

På samme måte som årets sparebeløp, blir årets påløpte renter bundet som sparemidler etter 31. desember i inntektsåret.

Påløpte renter fra og med det inntektsår skattepliktig fyller 34 år kan heves fritt og skal ikke akkumuleres inn i ”bundne akkumulerte renter”. Årets renter skal alltid oppgis på BSU-oppgaven som blir rapportert til Skatteetaten.

Bundet akkumulert sparebeløp

Samlet innbetalt sparebeløp på en BSU-konto kan ikke overstige kr. 300 000. Siden påløpte renter ikke regnes som innbetalt sparebeløp, kan ikke bundet sparebeløp overstige kr. 300 000. Skattepliktig har ikke anledning til å fortsette sparing på BSU-kontoen etter at maks sparebeløp er oppnådd eller etter det inntektsår skattepliktige fyller 33 år.

Bundet akkumulerte renter

Samlet akkumulerte renter på BSU-kontoen vil utgjøre bundne renter.

Saldo

Saldo på en BSU-konto utgjør samlet sparebeløp inklusivt totalt påløpte renter. Siden saldo på BSU-kontoen også inkluderer totalt påløpte renter, kan den overstige grensebeløpet på kr 300 000.

Uttak til bolig og påkostning/vedlikehold av egen bolig

Uttaksbeløpet skal oppgis som summen av de uttak som er gjort i løpet av inntektsåret.

Ved uttak til bolig skal følgende felter på oppgaven fylles ut:

  • uttaksdato bolig
  • uttaksbeløp bolig

Alle senere uttak til boligformål må rapporteres som uttak, slik at BSU-kontoen blir korrekt registrert. I motsatt fall vil kontoen bli meldt som brutt, og skattepliktig vil få tillegg i skatt.

Hvis det er gjort flere uttak i løpet av inntektsåret, er det datoen for første uttak som skal oppgis som uttaksdato.

Har skattepliktig startet boliguttak på sin BSU-konto, er det ikke anledning til å fortsette sparing. Det er fullt mulig å foreta flere boliguttak, inntil BSU-kontoen er avsluttet.

Som en del avrapporteringsplikten skal bankene vurdere hvorvidt «uttaket medfører brudd på vilkårene om boligsparing», herunder om BSU-midlene er blitt brukt i tråd med skatteloven § 16-10 med tilhørende forskrift. Det kreves imidlertid ikke like grundige undersøkelser i forbindelse med uttak til påkostning/vedlikehold som ved uttak til kjøp av bolig. 

Ved uttak til påkostning/vedlikehold vil det normalt være tilstrekkelig å legge skattyters påstand til grunn uten ytterligere undersøkelser. Det forutsettes imidlertid at kunden aktivt har gitt uttrykk for hva sparemidlene skal brukes til og på denne måten overfor banken gitt en bekreftelse på årsaken til uttaket. Det forutsettes videre at bankene oppstiller nødvendige dokumentasjonskrav og rutiner i denne forbindelse.

Ved avslutning av en BSU-konto må forvalterne kode hele beløpet som gjenstår som boliguttak.

Brudd av BSU-kontrakt

Forvaltere skal rapportere BSU-oppgaver til Skatteetaten til og med det inntektsåret kontoen brytes.

Forvaltere bør utarbeide egne rutiner som viser når en konti er brutt, slik at rapporteringen av BSU-kontoen avsluttes på korrekt måte.

Ved brudd skal følgende felter på oppgaven fylles ut:

  • dato for kontraktsbrudd
  • saldo på konto må være 0

Skattemyndighetene kan heve en BSU-kontrakt når de finner at vilkårene for boligsparing er brutt. Forvalter vil få melding om dette, idet kontoen feilmeldes ved neste års innsendelse av BSU-oppgaver. Skattepliktig har ikke anledning til å opprette ny BSU-konto dersom tidligere kontrakt er brutt. Se pkt. Tillegg i skatt ved brudd på kontrakt.

Utlegg

Ved utlegg skal følgende felter på oppgaven fylles ut:

  • utleggsdato
  • samlet beløp for utlegg for året

Saldo på konto skal reduseres tilsvarende utlegget som er gjort, mens bundet sparebeløp skal oppgis inkludert utlegget, dvs. totalt sparebeløp på kontoen. Øvrige kontrakts- og spareopplysninger oppgis på vanlig måte. Se nedenfor om utlegg og sparing i samme inntektsår.

Tas det utlegg i BSU-kontoen anses dette ikke som brudd på boligsparingen og skattepliktig kan fortsette sparingen. Bundet sparebeløp som har vært gjenstand for utlegg kan ikke spares på nytt. Skattefradrag som er gitt tidligere år skal ikke tilbakebetales.

Rapportering av realisert utlegg skal imidlertid kun skje der realisert utlegg overstiger årets innbetalte sparebeløp ved inntektsårets slutt, dvs. der det ved årets slutt er klart at realisert utlegg må tas i bundet sparebeløp, og ikke kun i årets innbetalte sparebeløp. Dette kan illustreres ved hjelp av følgende eksempler:

Skattepliktig har spart et beløp på kr 10 000 i februar, det er realisert et utlegg på kr 20 000 i juni, og så spart et nytt beløp på kr 10 000 i november. I dette tilfellet skal det rapporteres kr 0 på utlegg og kr 0 på innbetalt sparebeløp (kr 10 000 – kr 20 000 + kr 10 000 = kr 0).

Skattepliktig har spart et beløp på kr 10 000 i februar, det er realisert et utlegg på kr 20 000 i juni, spart et nytt beløp på kr 10 000 i november, og så realisert enda et utlegg på kr 10 000 i desember. I dette tilfellet skal det rapporteres kr 10 000 på utlegg og kr 0 på innbetalt sparebeløp (kr 10 000 – kr 20 000 + kr 10 000 – kr 10 000 = - kr 10 000).

Det er realisert et utlegg på kr 20 000 i mars, skattepliktig har spart et beløp på kr 15 000 i juni, og så spart et nytt beløp på kr 10 000 i desember. I dette tilfellet skal det rapporteres kr 0 på utlegg og kr 5 000 på innbetalt sparebeløp (- kr 20 000 + kr 15 000 + kr 10 000 = kr 5 000).

Konkurs

Ved dekning av krav ved konkurs skal følgende felt på oppgaven fylles ut:

  • dato for konkurs

Tidligere skattefradrag som en kontrakt har gitt, vil ikke bli gitt som tillegg i skatt. Skattepliktig kan tegne en ny BSU-kontrakt og spare på nytt.

Sikkerhet

Dersom kontoen frivillig stilles som sikkerhet skal følgende felt på oppgaven fylles ut:

  • dato kontoen ble stilt som sikkerhet

Vilkårene anses brutt når BSU-kontoen frivillig stilles som sikkerhet. Skattepliktig vil da få et tillegg i skatten (se pkt. Tillegg i skatt ved brudd på kontrakten).

Skattepliktig kan ikke tegne ny kontrakt.

Overføring til ektefelle

Ved overføring til ektefelle ved separasjon/skilsmisse eller død, skal hele det totale bundne sparebeløpet og renter overføres til ektefelle. Kontrakten kan ikke deles uten at den brytes.

På oppgaven for ”gammel” kontrakt skal følgende felter fylles ut:

  • dato for overført til ektefelle
  • overført til fødselsnummer  

 På oppgaven for ”ny” kontrakt skal følgende felter fylles ut:

  • dato for overført fra ektefelle
  • overført fra fødselsnummer

Det er ingen øvre aldersgrense for overføring mellom ektefeller. De beløpene som skal overføres, akkumuleres inn i bundne akkumulerte sparebeløp og renter for ”ny” BSU-kontrakt. Hvis ektefelle, som kontrakten overføres fra, har spart på kontrakten i det år overføringen skjer, skal sparebeløpet tas med i årets sparebeløp på “ny” BSU-kontrakt.

Totalt sparebeløp skal likevel ikke overstige maksimumsgrensen på en BSU-kontrakt.

Hvis ektefelle, som mottar BSU-kontrakten ikke har en kontrakt fra før, opprettes en kontrakt med samme startdato som ”gammel” kontrakt. Hvis ektefelle har kontrakt fra før, skal overført sparebeløp og renter akkumuleres inn i eksisterende BSU-kontrakt. Startdato på eksisterende BSU-kontrakt endres ikke.

Hvis ektefellen har egen BSU-kontrakt, kan bundet akkumulert sparebeløp overstige maksimumsgrensen for det samlede sparebeløp på en kontrakt. I slike tilfeller gis det ikke fradrag for eventuelt innbetalt sparebeløp i overføringsåret. Det er heller ikke adgang til å fortsette sparingen.

Skattefradrag, som tidligere eier av BSU-kontrakten har fått, vil bli tatt hensyn til ved et eventuelt senere brudd. Dette innebærer at ektefellen, som overtar kontrakten får et tillegg i skatten tilsvarende dette skattefradraget dersom kontrakten brytes (se pkt. Tillegg i skatt ved brudd på kontrakten).

Ektefellen som har overført BSU-kontrakten, kan tegne en ny kontrakt.

Ved overføring av BSU-kontrakt til ektefelle, må banken ta kontakt med Skatteetaten på følgende e-post: [email protected]

Overføring mellom forvaltere (bank bytte)

Hvis kontrakten overføres til en annen forvalter, skal både ”gammel bank” (heretter benevnt avsenderbank) og ”ny bank” (heretter benevnt mottakerbank) sende inn oppgaver til Skatteetaten.

Avsenderbank må gjøre følgende ved overførsel:

Gi mottakerbank opplysninger(overføringsmelding) om startdato, beløp spart hittil i år, renter hittil i år, totalt bundet akkumulert sparebeløp og totalt bundne akkumulerte renter, (samt ”fødselsnummer-avsender” dersom overføringen også gjelder overføring mellom ektefeller).

På oppgaven fra avsenderbank skal følgende felter fylles ut:

  • dato for overført til forvalter
  • organisasjonsnummer til ny forvalter

Dette skal være den siste rapporteringen fra avsenderbank på aktuell BSU-kontrakt.

Avsenderbank skal ikke rapportere saldo og årets sparebeløp.

På oppgaven fra mottakerbank skal følgende felter fylles ut:

  • dato for overført fra forvalter
  • organisasjonsnummer fra forvalter
  • Startdato (som viser når BSU-kontoen opprinnelig ble opprettet, mottas fra avsenderbank), årets sparebeløp, årets renter, totalt akkumulert bundet sparebeløp, totalt akkumulert bundne renter og saldo

Avslutning av BSU-kontrakt til boliglån i annen bank, til megler eller til annen låneinstitusjon

Avsenderbank må få tilsendt den dokumentasjonen de trenger for å avslutte BSU-kontrakten med «uttak til bolig».

Ved uttak til bolig skal følgende felter på oppgaven fylles ut:

  • uttaksdato bolig
  • uttaksbeløp bolig

Mottakerbank, megler eller annen låneinstitusjon må sende dokumentasjon til avsenderbank som er av en slik art at avsenderbank kan avslutter BSU-kontrakten med «uttak til bolig».

Er dette ikke mulig å gjennomføre, så må rutinen for Overføring mellom forvaltere (bank bytte) brukes. Avsenderbank må da gi beskjed til mottakerbank om dette.

Generelt om ordningen

Angrerett

Hvis skattepliktig benytter seg av sin rett til å angre på inngåelsen av en BSU-kontrakt i henhold til angrerettloven av 21. desember 2000 nr. 105, må opplysningspliktig påse at rapportering ikke foretas. Dersom skattepliktig har benyttet sin angrerett etter at opplysningspliktig har foretatt rapportering, må opplysningspliktig kontakte Skatteetaten skriftlig slik at BSU-oppgaven blir slettet. Skattepliktig kan inngå ny BSU-kontrakt på et senere tidspunkt.

Dødsfall

BSU-kontrakten anses bortfalt ved skattepliktigs død, hvilket innebærer at kontrakten ikke anses brutt. Dette innebærer at tidligere skattefradrag for utført sparing blir endelige og at investeringsforpliktelsene for det akkumulerte sparebeløpet bortfaller.

Hvem omfattes av BSU-ordningen

Skattepliktig kan til og med det inntektsår han/hun fyller 33 år spare særskilt på BSU-konto og få skattefradrag.

Det er ingen nedre aldersgrense for når det kan inngås en BSU-kontrakt. For å få skattefradrag for BSU-innskudd, må sparer ha egen arbeidsinntekt. Barn som ikke har fylt 17 år ved utløpet av inntektsåret, skattefastsettes sammen med sine foreldre for all formue og inntekt, jf. sktl. § 2-14. Barn som fyller 13 år, eller er eldre i inntektsåret, skattefastsettes imidlertid særskilt for egen arbeidsinntekt.

Det frarådes derfor at det åpnes en BSU-konto for barn under 17 år som ikke har skattbar arbeidsinntekt.

Sparekontrakten

BSU-konto kan kun opprettes en gang for hver person. En skattepliktig kan derfor ikke ha to BSU-konti. Skattepliktig anses for å ha hatt en BSU-konto selv om innestående på avsluttet konto ikke ga skattefradrag.

Følgende unntak vil likevel gi rett til å opprette ny BSU-konto:

  • ved overføring av hele sparebeløpet til ektefelle ved separasjon eller skilsmisse
  • ved heving av innestående på konto i forbindelse med dekning av krav ved konkurs
  • hvis gjenlevende ektefelle overtar BSU-kontrakten

Kontrakt om sparing skal være individuell og lyde på kun ett navn. Det betyr at ektefeller må inngå hver sin kontrakt uansett hvordan skatten fastsettes. Maksimalt sparebeløp og vilkår for øvrig knyttes til den enkelte BSU-kontrakt.

Maksimalt sparebeløp

Årlig sparebeløp kan ikke overstige kr. 27 500. Samlet innbetalt sparebeløp på kontoen kan ikke overstige kr. 300 000. Hvis innbetaling overstiger beløpsgrensen, skal spareinnretningen returnere overskytende beløp til skattepliktig.

Renter av sparebeløpet kan ikke benyttes som en del av det årlige sparebeløpet, og regnes heller ikke med ved beregning av maksimalt sparebeløp. Renten kan ikke heves før sparebeløpet benyttes til boligformål, men skattepliktig kan heve renter som påløper fra og med det inntektsår han/hun fyller 34 år.

Det er ikke noe krav om at skattepliktig må spare hvert år. Det er heller ingen begrensning for antall spare-år på kontrakten. Det er videre ikke adgang til å fortsette sparing fra og med det år skattepliktig fyller 34 år.

Fradrag i skatt

Fradraget for BSU-sparing skal være 20 prosent av årlig innbetalt sparebeløp, og gis som et fradrag i skatten.

I henhold til skatteloven § 16-10 fjerde ledd gis det ikke fradrag i skatt med høyere beløp enn summen av fastsatt inntektsskatt og trygdeavgift til folketrygden. Det gis ikke fradrag i formuesskatt.

 Det gis ikke fradrag dersom skattepliktige per 31. desember i inntektsåret helt eller delvis eier primær- eller sekundærbolig (fritidsbolig og tomt er unntatt). Dette gjelder både direkte og indirekte eie.

Dersom skattepliktig ikke får benyttet skattefradraget ett år på grunn av lav skatt, er det ikke adgang til å overføre fradraget til et annet år.

Udekket fradrag kan ikke lenger overføres til ektefellen dersom ektefellen eier bolig.

Det gis ikke skattefradrag i uttaksåret.

Bruk av sparemidlene

Forutsetningen for skattefradrag er at det oppsparte beløpet, inklusiv påløpte renter til og med det inntektsår den skattepliktige fyller 33 år, anvendes til følgende formål:

  • Erverv av ny fast bolig til eget bruk, herunder kjøpesum for nødvendig tomt, utbetaling på nødvendig aksje, andel eller obligasjon.
  • Betaling av renter og avdrag på lån på eksisterende bolig, nødvendig aksje, andel eller obligasjon.
  • Påkostning og vedlikehold av fast bolig.
  • Erverv av garasje eller garasjeplass i et garasjeanlegg som er knyttet opp mot den boligen skattepliktige eier/kjøper.

Husbåt regnes ikke som fast bolig, da dette regnes som en mobil boenhet. Det samme vil gjelde for husvogner, modul hus og mini hus, som blir levert med hjul.

Skattepliktig kan ikke heve sparebeløpet uten skattemessig virkning til annet formål enn nevnt ovenfor. Dette gjelder selv om skattepliktig har fylt 34 år, og ikke lenger har adgang til å fortsette BSU-sparingen.

For ektefeller må de ulike vilkårene vurderes individuelt.

Tillegg i skatt ved brudd på kontrakten

Har skattepliktige brutt vilkårene ved at ingen del av innskutte beløp er brukt i samsvar med vilkårene for bruken, skal det gis et tillegg i skatt som tilsvarer det samlede skattefradrag som tidligere er gitt, jf. sktl. § 16-10 sjette ledd. Dette gjelder også for skattefradrag knyttet til sparemidler som fortsatt står inne på kontoen. Derimot skal det ikke gis slikt skattetillegg for godskrevne renter som står på kontoen.

Ved flere uttak vil rekkefølgen på hendelsene ha skattemessig betydning. Der første uttak er brukt til boligformål og et senere uttak er brudd på kontraktsvilkårene, skal tillegget i skatt begrenses til den andel av sparebeløpet (+ restsaldo) som er brukt i strid med vilkårene.

Der første uttak er brudd på kontrakten og neste uttak (i samme eller senere inntektsår) er brukt til boligformål, må kontrakten fra og med første uttak anses å være brutt og tillegg i skatt skal utgjøre hele det tidligere skattefradraget.

Unntak gjelder i de tilfellene midlene tas ut samtidig og hvor noen av midlene brukes til boligformål, mens andre går det andre formål. I slike tilfeller skal tillegget i skatt begrenses til beløpet som utgjorde bruddet.

Overføring mellom innenlandsk og utenlandsk forvalter

Skattepliktig har anledning til å overføre sin BSU-konto mellom innenlandske og utenlandske forvaltere. Da forvaltere i annen EØS-stat ikke er pålagt rapporteringsplikt av BSU-konti, vil det være dokumentasjon gitt av skattepliktig selv og rapportering fra innenlandsk forvalter som bidrar til en korrekt behandling av BSU-kontoen ved overførsel.

Ved overførsel av BSU-konto fra innenlandsk til utenlandsk forvalter:

  • innenlandsk forvalter oppgir overførselsdato på oppgaven som blir sendt til Skatteetaten
  • feltet for Mottakers (ny forvalter) organisasjonsnummer oppgis med nuller

På bakgrunn av dokumentasjon gitt av skattepliktig som vedlegg til selvangivelsen, vil årets BSU-opplysninger bli oppdatert og hensyntatt.

Overføring mellom utenlandsk til innenlandsk forvalter

Innenlandsk forvalter må ta kontakt med Skatteetaten, på e-post: [email protected] for nærmere veiledning rundt gjennomføringen av slik overførsel.

Overføring med påfølgende boliguttak

Skattepliktig kan overføre sin BSU-konto til en annen forvalter, og foreta et påfølgende uttak til boligformål.

Overføring ved årsskiftet

Ved overførsel av BSU-konto ved årsskiftet, er det status per 31. desember som skal rapporteres til Skatteetaten. For at overførselen skal bli godkjent, må overførselen skje innen inntektsårets utgang.

Mottakerbank må påse at overførselen ikke blir tilbakedatert til foregående inntektsår. I slike tilfeller vil skattepliktig stå registrert med to BSU-konti, og dermed ikke få godkjent et eventuelt fradrag for spart beløp i mottakerbank.

Flere hendelser

Det vil bare være mulig å rapportere flere BSU-oppgaver for samme skattepliktig, dersom flere hendelser inntreffer samme inntektsår.

Det kan kun forekomme en oppgave per skattepliktig per inntektsår i samme leveranse.

Flere oppgaver på samme skattepliktig er mulig kun dersom:

  • skattepliktig etter overføring av en kontrakt til ektefelle, eller etter uttak ved konkurs, tegner en ny kontrakt hos samme forvalter
  • opplysningspliktig foretar retting av feil, som er kommet på feilliste fra Skatteetaten (se pkt. Erstatningsoppgaver).

Normalt vil det forekomme kun en hendelse per BSU-oppgave per inntektsår.

Flere hendelser i en BSU-konto forekommer kun dersom:

  • et ”deluttak” til boligformål er gjort samme år som en overføring, uttak ved konkurs, at kontrakten stilles som sikkerhet eller at kontrakten brytes av andre grunner
  • en overføring mellom ektefeller kan også medføre en overføring mellom forvaltere

Følgende BSU-konti skal ikke rapporteres

  • konti som er åpnet og avsluttet i samme år
  • konti som er åpnet, men hvor sparebeløp ikke er innbetalt i løpet av åpningsåret

Kontoen skal først rapporteres fra og med det året sparingen starter.

Når skal du rapportere

Du skal sende opplysningene elektronisk via Altinn til Skatteetaten innen 20. januar i skattefastsettingsåret. Det gis ikke utsettelse på innleveringsfristen.

Dersom opplysningspliktig får problemer med å overholde innleveringsfristen, skal Skatteetaten kontaktes via e-postadresse [email protected]

Hvordan skal du rapportere

Riktig identifisering av oppgaven

Hver oppgave må ha en unik identifikator (nøkkel). Den unike identifikatoren for en oppgave er satt sammen av:

  • Inntektsår
  • Oppgavegivers organisasjonsnummer
  • Oppgaveeiers fødselsnummer eller D-nummer

Det er viktig å rapportere nøyaktig på disse feltene. Trenger du senere å korrigere eller slette opplysninger på en tidligere rapportert oppgave, må den nye oppgaven ha samme unike identifikator som den opprinnelige oppgaven (se "Korrigere en oppgave").

Innsending i Altinn

Det er to måter å sende inn opplysninger på i Altinn:

RF-1301 Tredjepartsopplysninger som vedlegg. I dette skjemaet kan du laste opp en eller flere XML-filer med tredjepartsopplysninger og sende inn.

RF-1360 Tredjepartsopplysninger - Boligsparing for ungdom. Dette er et manuelt utfyllingsskjema som er ment for korrigering av et mindre antall oppgaver.

Du kan levere opplysningene elektronisk gjennom Altinn fra 2. januar i skattefastsettingsåret.

Opplysningene kan ikke leveres på papirblankett eller ved annet maskinlesbart medium.

Beskrivelse av filformatet

Formatbeskrivelsen viser hvordan en XML-fil for rapportering av tredjepartsopplysninger for BSU skal bygges opp. Dokumentene finner du ved å følge denne lenken:

Formater og tekniske spesifikasjoner – Boligsparing for ungdom

Formatbeskrivelsen skal benyttes av opplysningspliktige som skal rapportere via Altinn-skjemaet RF-1301 Tredjepartsopplysninger som vedlegg.

Kontroll av innhold

Før innsending av tredjepartsopplysninger til Skatteetaten, må opplysningspliktig kontrollere at opplysningene i leveransen er korrekte. Tredjepartsopplysninger som ikke er korrekt utfylt vil bli avvist og ansett som ikke levert. Tvangsmulkt kan ilegges.

Sjekk at:

  • det er benyttet riktig organisasjonsnummer og inntektsår
  • beløpet er avrundet til nærmeste hele krone (vanlig avrundingsregel)
  • riktig fødselsnummer eller D-nummer er benyttet
  • erstatningsoppgaver inneholder samme unike identifikator som hovedoppgaven du vil korrigere eller slette (se "Rette feil" nedenfor)
  • erstatningsoppgaver inneholder riktige beløp

Rette feil

Korrigere opplysninger

Ønsker du å korrigere opplysningene i en oppgave må du sende inn oppgaven på nytt i en ny melding. Den nye oppgaven må ha samme unike identifikator som den opprinnelige oppgaven. Vent med å sende inn korreksjoner til du har mottatt tilbakemelding i Altinn fra Skatteetaten på den forrige innsendingen.

Den unike identifikatoren for en oppgave er satt sammen av:

  • Inntektsår
  • Oppgavegivers organisasjonsnummer
  • Oppgaveeiers fødselsnummer eller D-nummer

Det er bare mulig å korrigere innenfor samme inntektsår.

Når meldingen mottas av Skatteetaten, vil oppgaven erstatte tidligere innsendt oppgave. Den siste oppgaven du sender inn blir altså da den gjeldende oppgaven.

For at skattepliktig skal få riktige beløp forhåndsutfylt i skattemeldingen, må Skatteetaten ha mottatt opplysningene senest innen 1. mars i skattefastsettingsåret.

Eksempler på korrigeringer av innsendte opplysninger

Konto avvist, skattepliktig har BSU-konto fra før

Skattepliktig står registrert med to BSU-konti, og rapporteringen fra opplysningspliktig blir avvist. Dette kan skyldes at skattepliktig har overført sin BSU-konto fra en spareinnretning til en annen, uten at avsenderbank og mottakerbank har rapportert korrekte opplysninger vedrørende overføringen til Skatteetaten.

Avsenderbank og mottakerbank må sende inn erstatningsoppgave til Skatteetaten med korrekte opplysninger (se pkt. Overføring mellom forvaltere).

Sparebeløp overstiger kr. 300 000

Skattepliktig står registrert med et samlet sparebeløp på sin BSU-konto som overstiger kr. 300 000. Da det er en maksimum sparegrense ved kr. 300 000 (renter er ikke medregnet i sparebeløpet), vil sparebeløpet bli avvist eller avkortet slik at det ikke overstiger den nevnte maksimumsgrensen.

Opplysningspliktig bør ha rutiner som oppdager BSU-konti med sparebeløp som overstiger kr. 300 000. Opplysningspliktige må sende inn erstatningsoppgave dersom skattepliktig skulle vært registrert med et sparebeløp som medfører at maksimumsgrensen ikke overstiges.

Denne feilen kan også skyldes tidligere forhold ved skattepliktiges BSU-sparing som banken ikke kjenner til. Skatteetaten kan tidligere år ha gitt skattepliktig fradrag for BSU-sparing. Dette medfører at sparebeløpet avkortes dersom det overstiger kr. 300 000.

Opplysningspliktig kan kontakte Skatteetaten som vil informere om årsaken til at feilen er oppstått, og hvordan den eventuelt kan korrigeres.

BSU-konto er feilaktig rapportert med brudd

Opplysningspliktig benytter feil kode ved rapportering av oppgaven til Skatteetaten, og skattepliktig står registrert med brudd på sin BSU-konto. Dette medfører at skattepliktig får tillegg i skatt (se pkt. Tillegg i skatt ved brudd på kontrakten). Korrekt avslutning av skattepliktiges BSU-konto skulle imidlertid vært uttak til boligformål.

Opplysningspliktig må sende inn erstatningsoppgave slik at uttak til boligformål blir korrekt registrert.

Eksempler på avviste oppgaver som ikke må korrigeres

Avvikskode 000144 Hendelse for avsluttet eller brutt BSU-kontrakt

Kontrakter som blir avsluttet med avvikskode 000176 "Det finnes en BSU-kontrakt som er avsluttet tidligere" får avvikskode 000144 i det året kontrakten avsluttes og skal være avvist.

Avvikskode 000145 Hendelse for skattyter uten BSU-kontrakt

Kontrakter som blir avsluttet med avvikskode 000167 "Kontrakt uten sparebeløp" vil komme med avvikskode 000145 i det året kontrakten avsluttes og skal være avvist.

Tips: Noter ned hvilke kontrakter som blir avsluttet etter hvert. Det er ikke nødvendig å bruke tid på å undersøke hvorfor kontraktene er avvist når de blir sendt inn og får avvikskode 000144/000145.

Hva bruker vi opplysningene til

Rapporteringen er en forutsetning for at skattepliktig skal få skattefradrag for sin BSU-sparing.

Aktuelt regelverk

Skatteloven (Lov av 26. mars 1999 nr. 14 om skatt og formue), § 16-10

Forskrift av 19. november 1999 nr. 1158 fastsatt av Finansdepartementet til utfylling og gjennomføring mv. av skatteloven, FSFIN §§ 16-10-1 flg.

Skatteforvaltningsloven (Lov av 27. mai 2016 nr. 14 om skatteforvaltning), § 7-3, 2. ledd,

Forskrift av 23. november 2016 nr. 1360 til skatteforvaltningsloven §§ 7-3-3 til 7-3-5.

Skatte-ABC- Tema Boligsparing for ungdom

 

Kontaktinformasjon for leveransen

Ved innsending må du oppgi kontaktinformasjon for leveransen, dvs. navn og telefonnummer for kontaktperson for den spesifikke leveransen. Du bør i tillegg oppgi en e-postadresse og et mobilnummer hvor varsel (SMS) om meldinger (kvitteringer/feilmeldinger) kan sendes.

Tilbakemelding fra Skatteetaten

Den opplysningspliktige får en tilbakemelding i innboksen i Altinn når Skatteetaten har behandlet opplysningene. Har du oppgitt mobilnummer eller e-post i innsendingen, får du varsel på SMS/e-post når tilbakemeldingen har kommet.

Det er viktig at du kontrollerer tilbakemeldingen ved mottak, slik at eventuelle feil i de innleverte oppgavene kan rettes opp snarest mulig. Har du ikke mottatt tilbakemeldingen innen et par dager, må du kontakte oss på e-post: [email protected]

Feil på innsendte leveranser

Leveranser som er avvist vil vises på tilbakemelding og feilliste. Avviste leveranser kan skyldes at det er for mange feil eller avvik på innsendte oppgaver eller at oppgitt leveransetype på leveransen er feil eller mangler. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hvordan korreksjoner rapporteres. Ta kontakt for å avklare fremgangsmåte for å korrigere feil hvis du er usikker.

Annullering av leveranser

Dersom du har behov for å annullere en leveranse, må Skatteetaten kontaktes.

Testing

For å avdekke mulige feil slik at selve rapporteringen blir mest mulig korrekt, anbefaler Skatteetaten at opplysningspliktig sender inn testoppgaver. Les mer om innsending av testoppgaver her.

Roller og rettigheter i Altinn

Når du skal sende inn tredjepartsopplysninger via Altinn, må du ha en Altinn-rolle på vegne av virksomheten du skal rapportere for. For å logge inn på Altinn må du ha et norsk fødselsnummer eller D-nummer.

For å fylle ut skjemaet trenger du Altinn-rollen Regnskapsmedarbeider, Revisormedarbeider eller Regnskapsfører uten signeringsrett.

Signering krever rollen Begrenset signeringsrettighet, Utfyller/Innsender eller Regnskapsfører med signeringsrett.

Om selskapet er revisorpliktig kreves rollen Revisorrettighet eller Ansvarlig revisor.

Dersom du ikke har noen av disse rollene, må du få en annen person i virksomheten til å delegere den til deg. I Altinn kan man administrere roller og rettigheter ut over de delegeringer som allerede er gjennomført via Enhetsregisteret.

Dersom du ikke har et norsk fødselsnummer eller D-nummer, kan virksomhetssertifikat brukes. For å bruke virksomhetssertifikat kreves det et norsk organisasjonsnummer.

Ta kontakt med Altinn brukerstøtte dersom du har problemer med roller, rettigheter eller pålogging.

Innhenting av fødsels- og organisasjonsnummer

Dersom du som opplysningspliktig har behov for å innhente fødselsnummer eller D-nummer fra andre enn eier, må du sende en skriftlig og begrunnet søknad til skattekontoret. Du kan kostnadsfritt få utlevert inntil 4 opplysninger per uke.

Har du en lengre liste med opplysninger du ønsker å få utlevert, må du betale for å få opplysningene. Omfatter forespørselen mer enn 4 personer, skal den sendes til:

Skatteetaten
Postboks 9200Grønland
0134 Oslo

Du kan også bruke vårt kontaktskjema.

Organisasjonsnummer kan innhentes hos:

Brønnøysundregistrene
Enhetsregisteret
Postboks 900
8910 Brønnøysund

www.brreg.no

Skatteetaten minner om at registrering av opplysninger om eier kan utløse meldeplikt til Datatilsynet.

Tildeling av D-nummer

Tildeling av D-nummer er regulert i forskrift 14. juli 2017 nr. 1201 til folkeregisterloven. Det fremgår av forskriften hvem som fysisk kan tildeles et D-nummer og hvem som kan rekvirere D-nummer, se § 2-2-3 og § 2-2-4

Skattepliktige som ikke har/kan få fødselsnummer skal ha D-nummer. De skattepliktige kan henvende seg til spesifikke skattekontor for tildeling av D-nummer. For mer informasjon om fremgangsmåten for å rekvirere D-nummer, se her.