Pressemelding

"Det er sikkert omtrent riktig?" Ikke betal for mye skatt – sjekk skattemeldingen din grundig!

  • Publisert:
Viktig informasjon

Denne pressemeldingen er mer enn 1 år gammel. Vær oppmerksom på at det kan ha skjedd endringer etter at den ble publisert.

Nesten alle sjekker skattemeldingen, men halvparten innrømmer at de enten bare ser raskt gjennom tallene eller stoler helt på det som er forhåndsutfylt. To av fem nordmenn oppgir at de sjekker skattemeldingen grundig. – Går du glipp av fradrag du har rett på, betaler du for mye skatt. Husk derfor å ta deg tid til å sjekke ordentlig, lyder oppfordringen fra divisjonsdirektør i Skatteetaten Marta Johanne Gjengedal.

38 prosent av befolkningen sjekker skattemeldingen grundig når de får den, mens 44 prosent svarer at de bare tar en rask titt. Det viser en helt ny undersøkelse som Opinion har laget på oppdrag fra Skatteetaten.

– To av fem sjekker skattemeldingen nøye, og vi oppfordrer enda flere til å gjøre det samme. Husk at du kan gå glipp av fradrag du har rett på, hvis du ikke fyller inn korrekte opplysninger i skattemeldingen. Dette kan for eksempel være fradrag for reiseutgifter. Ta den lille halvtimen du trenger for å kontrollere, sier divisjonsdirektør i Skatteetaten Marta Johanne Gjengedal.

Skatteetaten vet ikke alt om deg, og det er du som kjenner din økonomi best. Du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som er grunnlaget for å beregne skatten din.

Det er flere kvinner enn menn som bare ser raskt gjennom skattemeldingen, mens flere med inntekt over 500.000 sjekker nøye, viser den nye undersøkelsen.

Fem prosent sier de sjekker for feil bare hvis de har fått restskatt og tre prosent forteller at de ikke åpner skattemeldingen i det hele tatt.

Hvert år er det noen få som ikke sjekker skattemeldingen. Det er i hovedsak unge som tjener under frikortgrensen, og pensjonister uten endringer i økonomien.

– Det er viktig at alle sjekker tallene fordi vi erfarer at feil kan skje. Du er ansvarlig også for de opplysningene som rapporteres om deg automatisk, for eksempel fra din arbeidsgiver eller bank. Hvis det er rapportert for lite, risikerer du tilleggsskatt.  Derfor anbefaler jeg absolutt at du ser gjennom og sjekker før du leverer skattemeldingen, sier Gjengedal.

Har du spørsmål om skattemeldingen, finner du mye nyttig informasjon på skatteetaten.no. Der finner du veiledning og mange verktøy som kan hjelpe deg. Skatteetaten har også laget en egen podkast om skatt og skattemeldingen. Der får du gode råd og det er blant annet en episode med tips hvis du synes det er vanskelig å komme i gang med skattemeldingen.

Alle episoder av Podskatt finner du på skatteetaten.no/podskatt og i de vanlige plattformer. Finner du ikke svar på nettsidene våre kan du få hjelp fra Skatteetaten på chat, @skattenmin på Facebook eller telefon.

Skatteetaten sendte ut skattemeldingen for 2019 på forskjellige datoer mellom 18. og 31. mars til 4,9 millioner personer. Mange har sjekket og levert den allerede og noen har til og med fått skatteoppgjøret med penger utbetalt på konto. Leveringsfristen er 30. april for lønnstakere og pensjonister.

Alt om skattemeldingen: skatteetaten.no/skattemelding.

Pressebilder og bakgrunn finner du her.