Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.
SKD-melding
Sammendrag
Melding fra Skattedirektoratet, Sk. nr. 11/2000, 7. desember 2000.
Formuesverdien for bolig- og fritidseiendommer heves generelt med 10 prosent i forhold til 1999.
Det foretas generell hevning av formuesverdien på 10 prosent for "andre faste eiendommer".
Normer for formuesmessig verdsettelse av skip mv. er med i takseringsreglene.
Formuesverdien for driftsløsøre settes til den ligningsmessig nedskrevne verdi ved utgangen av inntektsåret.
Varelager skal verdsettes til tilvirkningsverdien/anskaffelsesverdien.
Som tidligere er det fastsatt takseringsregel som samordner kapitalavkastningsgrunnlaget ved beregning av personinntekt og de ligningsmessige formuesverdier når verdsettelsen av kapitalavkastningsgrunnlaget har skjedd etter en av de alternative verdsettelsesmåter. For ikke-børsnoterte selskaper skal samordning foretas uavhengig av hvilken verdsettelsesmetode som er benyttet ved fastsettelsen av kapitalavkastningsgrunnlaget. Verdien ved formuesligningen settes likevel ikke høyere enn omsetningsverdi.
Det foretas generell hevning av bruttoverdien av husvær på gårdsbruk (herunder føderåd) med 10 prosent for inntektsåret 2000.
Godtgjørelse til kost for langtransportsjåfører for kjøring i utlandet på inntil kr 300, regnes ikke å gi overskudd.
Når det blir utbetalt godtgjørelse for yrkeskjøring etter kilometersatser for bil, vil det ved overskuddsberegningen i alminnelighet kunne regnes med en fradragssats på kr 3,20 pr. km for de første 9 000 km, kr 2,60 for de neste 3 000 km og kr 2,05 for kjøring utover 12 000 km.
Fraværsutgifter til kost mv. på fast oppholdssted settes til kr 160 pr. døgn. For pensjonatopphold o.l. settes merutgifter til kost mv. til kr 243 pr. døgn. For hotellopphold nyttes en sats på kr 450.
Merutgifter til ett måltid for skattytere som har langt fravær fra hjemmet pga. arbeid settes til kr 70 pr. dag.
Dersom høyere utgifter ikke kan dokumenteres, vil pendler som har fri kost på arbeidsstedet, kunne kreve fradrag for merutgifter til kost med kr 70 når besøksreisen til hjemmet ikke medfører overnatting, men varer i 6 timer eller mer, og utgiftene ikke er dekket av arbeidsgiver på noen måte.
I forbindelse med reiser i utlandet er det tatt med oversikt over statens godtgjørelse for kost og losji i de forskjellige land. Satsene nyttes ved overskuddsberegning og som grunnlag for fradragssatser på slike reiser.
Sjømenn og ikke regnskapspliktige lottfiskere kan gis fradrag for "småutgifter" etter en sats på kr 38 pr. døgn.
For daglig reise mellom hjem og arbeidssted, og pendleres besøksreiser til hjemmet, gis fradrag for samlet reiselengde i året opp til 35 000 km med kr 1,40 pr. km. For samlet reiselengde over 35 000 km gis det fradrag med kr 0,70 pr. km. Fradrag for samlet reiselengde over 35 000 km kan gis med inntil kr 1,40 pr. km når kostnader og reiselengde dokumenteres.
For bruk av privatbil i næring/yrke kan det gis fradrag med kr 3,20 pr. km (i Tromsø 3,25).
Når ikke annet kan dokumenteres, vil den som passer fremmede barn i eget hjem kunne kreve fradrag med 50 pst. av godtgjørelsen for barnepass, eller høyst kr 700 pr. måned, til dekning av utgifter til kosthold, ekstra utgifter til vask, oppvarming mv. for hvert barn.
I næring kan bruk av campingvogn til spisebrakke mv. for ansatte fradragsføres med kr 90 pr. døgn og ved eierens bruk i forbindelse med arbeidsopphold utenfor hjemmet med kr 45 pr.