Bindende forhåndsuttalelse

Engangsvederlag som avløsning av fremtidig inntekt, spørsmål om personinntekt

  • Publisert:
  • Avgitt 19.06.2009

Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet. BFU 19/09. Avgitt 19.06.2009

(skatteloven §§ 12-1 flg.)

Skattyter hadde bidratt med utvikling av en metode for forenkling av en produksjonsprosess og hadde betinget seg oppgjør basert på fremtidig produksjon. Han vurderte å overføre retten til de fremtidige inntekter til et nystiftet heleid aksjeselskap og ba vurdert om engangsvederlaget skattemessig kunne anses som kapitalinntekt. Det var opplyst at inntekten i foregående inntektsår var lignet som personinntekt. Skattedirektoratet la til grunn at inntekten var å anse som personinntekt etter skatteloven kapittel 12. Det at inntekten skulle avregnes mot engangsvederlag ved overføring til et annet skattesubjekt, endret ikke inntektens karakter av å være personinntekt.

Innsenders fremstilling av faktum og jus

Skattyter ønsker å overføre sin rett til fremtidig godtgjørelse til et av ham nystiftet heleid aksjeselskap. Han ber vurdert om vederlaget kan beskattes som kapitalinntekt.

Skattyter arbeider i full stilling som selger i et selskap som omtales som Dataselskapet. Det er opplyst at han er svært interessert i elektronikk og at han er en kreativ person som ser muligheter for praktiske og alternative løsninger på etablerte forhold.

Skattyter fikk i begynnelsen av 2003, en idé om en metode for forenkling av en produksjonsprosess. Han bearbeidet idéen i sin fritid gjennom tankearbeid og -prosesser. Produksjonsmetoden ble i perioden mars – august 2004, videreutviklet i samarbeid med daglig leder i et selskap omtalt som Produksjonselskapet. Formålet var at Produksjonselskapet skulle bygge en maskin som skulle brukes i fremstillingen av produkter for et selskap omtalt som Detaljisten.

Det er opplyst at skattyter ikke hadde noe ansettelses- eller engasjementforhold i Produksjonselskapet. Han var den gang som nå, fulltidsansatt som selger i Dataselskapet. Det er videre opplyst at skattyter i en begrenset periode, mars – august 2004, nedla arbeid i form av utarbeidelse av tegninger og bygging av en prototypmaskin for Produksjonselskapet, anslagsvis noe i overkant av 300 timer. Dette resulterte i en avtale mellom skattyter og Produksjonselskapet, i november 2004. Avtalen gir skattyter rett til godtgjørelse for produkter som fremstilles for Detaljisten. Godtgjørelsen skulle utgjøre et angitt kronebeløp per produkt for visse nærmere definerte produkter. Utbetaling skulle skje månedlig til skattyters bankkonto. Det er opplyst at produksjonsmetoden ikke er patentert.

Etter inngåelsen av avtalen om godtgjørelse har skattyters aktivitet vært liten. Den har stort sett bestått i noen uformelle, årlige møter med Produksjonselskapet for å følge med på og gi innspill på, Produksjonselskapets planer for og utvikling av nye maskiner. Skattyter har ikke vært forpliktet til å delta i slike møter, men gjør det mest i egen interesse.

Detaljisten har, i egenskap av avtaker av Produksjonselskapets produkter, krevd at et nytt selskap skal tas inn i avtalen mellom Produksjonselskapet og Detaljisten. Det er derfor dannet et nytt selskap som heter Newco. Produksjonselskapet får kun utbytte fra dette selskapet. Skattyters godtgjørelse fra Produksjonselskapet vil som følge av dette bli endret til en andel på 25 % av det utbytte som Produksjonselskapet vil få utdelt fra Newco, gjeldende fra 1. januar 2010. Skattyter har på grunn av denne endringen også måttet delta i noen forhandlinger i 2008.

Det er opplyst at verken skattyter eller hans familie eier aksjer i Produksjonselskapet eller Newco. Det er for øvrig opplyst at Dataselskapet ikke har noen tilknytning til noen av selskapene Produksjonselskapet, Newco, eller Detaljisten.

Innsender mener at skattyter kan overdra sin rett til fremtidig godtgjørelse til et nyopprettet aksjeselskap med beskatning som kapitalgevinst, med 28 %. Det vises til at kapital er et eget beskatningsgrunnlag etter skatteloven § 5-1. Det sies at Skattedirektoratet kan legge til grunn at overdragelsen vil skje på armlengdes vilkår etter alminnelige verdsettelsesprinsipper.

Skattedirektoratet ba i brev til innsender om presisering av faktum og ba opplyst hvorledes inntekten skattemessig er behandlet for inntektsårene 2004 og senere. Det ble samtidig bedt opplyst hva som ønskes oppnådd ved overdragelsen til det planlagte nystiftede aksjeselskapet.

Innsender presiserer i svarbrevet at det er retten til å utnytte produksjonsmetoden som honoreres. Etter det skattyter kjenner til, finnes det ingen andre maskiner i markedet som er konstruert på grunnlag av denne produksjonsmetoden. Innsender sier at hvis skattyter hadde utnyttet produksjonsmetoden i egen virksomhet eller gitt andre foretak rett til å bruke metoden, ville det foreligge et mislighold fra hans side i forhold til de avtalene som er inngått.

Det er opplyst at skattyter har vurdert å søke patent på produksjonsmetoden, men at han har avstått fordi et patent i Norge ville medføre at produksjonsmetoden ble offentliggjort og kunne bli kjent i hele verden.

Det opplyses at formålet med den siste avtalen var å flytte produksjonen og rettigheten til å utnytte produksjonsmetoden fra Produksjonselskapet til Newco. Sistnevnte selskap har således ikke fått noen nye rettigheter ut over det Produksjonselskapet hadde.

På spørsmålet om hvordan inntektene er beskattet fra og med 2004, er det opplyst at inntektene ble beskattet som person- og næringsinntekt for 2004 og som kapitalinntekt for 2005. Skattyter krevde inntektene skattlagt som kapitalinntekt i 2006, men ligningen ble endret slik at det også ble ilignet personinntekt. Inntektene ble skattlagt som personinntekt også for 2007.

Hensikten med overdragelse av retten til de fremtidige inntektene til et nystiftet aksjeselskap er oppgitt å være tredelt; (1) Oppnå 28 % beskatning på overskuddet. (2) Skattyter ønsker et holdingsselskap til bruk for reinvestering av inntektene i aksjer etc. Det sies at en på den måten vil sitte igjen med mer penger etter skatt som kan brukes til slike investeringer. (3) På sikt vurderer skattyter å overdra noen av aksjene i det nystiftede selskapet til sine barn som ledd i et generasjonsskifte.

Skattedirektoratets vurderinger

Skattedirektoratet skal i det følgende ta stilling til om det engangsvederlaget skattyter mottar ved overføring av inntektsrettigheter i henhold til inngåtte avtaler til et nystiftet heleid aksjeselskap, bare skal beskattes med 28 % eller om engangsvederlaget også inngår i grunnlaget for beregning av bruttoskatt (toppskatt og trygdeavgift).

Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at det ikke tas stilling til eventuelle andre skattespørsmål eller problemstillinger som måtte oppstå ved den skisserte disposisjon ut over de spørsmål som drøftes i det følgende.

Det forutsettes at premissene som er tatt inn ovenfor er fullstendige i forhold til de spørsmål som drøftes.

Det forutsettes for øvrig at den overføring som vurderes gjennomført vil skje på armlengdes vilkår og etter alminnelige verdsettelsesprinsipper.

Slik Skattedirektoratet oppfatter saken har den produksjonsmetoden som skattyter fikk idéen til og videreutviklet i samarbeid med tidligere daglig leder i Produksjonselskapet, resultert i en maskin som forenkler en produksjonsprosess og skattyters godtgjørelse er knyttet opp til Produksjonselskapets fremtidige fremstilling av produkter for Detaljisten. Det er opplyst at det ikke er tatt patent på produksjonsmetoden.

Vi forstår det videre slik at skattyters rettigheter i henhold til den første avtalen er videreført med noe endring, i den nye avtalen mellom skattyter, Produksjonselskapet og Newco. Det er godtgjørelse i henhold til dette som vurderes overført til skattyters nystiftede heleide aksjeselskap.

Det er opplyst at skattyters godtgjørelse ved ligningen for tidligere år (inntektsårene 2004, 2006 og 2007) har inngått i grunnlaget for beregning av personinntekt og det legges til grunn at godtgjørelsen er av en slik art at den omfattes av reglene i skatteloven kapittel 12 om personinntekt.

Det skal bemerkes at retten til en fremtidig inntekt som etter reglene i skatteloven kapittel 12 er å anse som personinntekt, ikke endrer karakter ved å bli avregnet mot engangsvederlag ved overføring til annet skattesubjekt.

Skattedirektoratet legger derfor til grunn at engangsvederlaget ved overføring av skattyters rett til godtgjørelse til hans heleide nystiftede aksjeselskap, ikke er å anse som kapitalinntekt. Engangsvederlaget er å anse som personinntekt etter reglene i skatteloven kapittel 12, og inngår i grunnlaget for beregning av toppskatt og trygdeavgift.

Konklusjon

Engangsvederlaget som skattyter mottar ved overføring av rett til godtgjørelse til hans nystiftede heleide aksjeselskap, skal ikke anses som kapitalinntekt. Vederlaget skal anses som personinntekt og inngår i grunnlaget for beregning av bruttoskatt (toppskatt og trygdeavgift), jf. skatteloven §§ 12-1 flg.